Компот — це найбільш проста і доступна форма консервування ягід в домашніх умовах, порівняно з варенням або джемом. А принцип дій, при цьому, такий: підготовлені ягоди укладають у тару, заливають цукровим сиропом, стерилізують і закочують.
У тих випадках, коли додавання цукру небажано, компоти готують без цукру, заливаючи ягоди гарячою водою або соком з таких же ягід. Ніякого консервує дії цукор в компотах не надає.
Сироп необхідний для того, щоб під час стерилізації тепло швидко і рівномірно проникало в усі ягоди, а також щоб зварені і розм’якшені плоди в готових консервах не перетворилися на безформну масу при зберіганні. Якщо у вас є садова ділянка, то і компот повинен бути в будинку з ваших власних ягід.
Способи приготування компоту є різні способи зі своїми тонкощами, які ми і будемо розглядати далі в пропонованих для розгляду рецептах.
Зміст рецептів з полуниць на зиму:
- — рецепт компоту з полуниці (вікторії) на зиму
- — кращий рецепт із збереженням забарвлення ягід в банку
- — з соком з ягід полуниці
- — на зиму без цукру
- — п’ятихвилинка: швидкий рецепт на зиму без стерилізації
- — на зиму з соком червоної смородини
- — з полуниці з вишнею
- — асорті: з полуниці, з вишні, з агрусу — відео рецепт
Рецепт компоту з полуниці (вікторії) на зиму
Для приготування високоякісного компоту ягоди повинні бути з щільною м’якоттю, темного забарвлення, однаковою зрілості і розміру. М’які ягоди розварюються при пастеризації. Банки краще використовувати ємністю 0.5 — 1 літрові, щоб менше їх прогрівати, зберігаючи найбільшу кількість вітамінів.
Потрібно:
- ягоди полуниці порівнянно з розмірами ємності банок
- 1 літр води
- 200 — 500 р цукру
Приготування рецепту:
Ягоди полуниці моєму в холодній воді, прибираємо чашолистки і
заповнюємо підготовлені банки до плічок, обережно постукуючи ними об стіл.
Змішуємо цукор з водою, кип’ятити до повного розчинення цукру. Проціджуємо сироп через 2 шари серветки. Швидко заливаємо приготований сироп у банки з ягодами.
Банки прикривають кришками і ставимо на підставку в каструлю на прогрів (пастеризацію). Звертайте увагу на сказані і виділені слова нижче:
При холодному сиропі ставимо в холодну воду. При гарячому сиропі ставимо в воду з температурою 40 — 45 градусів С. Інакше, трісне скло у банок.
Воду в каструлі доводимо до 85 градусів С і витримуємо компот в півлітрових банках 15 хвилин, літрові — 20 хвилин, трилітрові — 30 хвилин.
При стерилізації між заливкою і краєм горлечка банки зазвичай залишають проміжок — 1-2 див.
Після прогріву банки виймають, закочують і ставлять догори дном до повного охолодження.