Компот з полуниці (вікторії) на зиму: 8 кращих рецептів полуничного компоту

Компот — це найбільш проста і доступна форма консервування ягід в домашніх умовах, порівняно з варенням або джемом. А принцип дій, при цьому, такий: підготовлені ягоди укладають у тару, заливають цукровим сиропом, стерилізують і закочують.

У тих випадках, коли додавання цукру небажано, компоти готують без цукру, заливаючи ягоди гарячою водою або соком з таких же ягід. Ніякого консервує дії цукор в компотах не надає.

Сироп необхідний для того, щоб під час стерилізації тепло швидко і рівномірно проникало в усі ягоди, а також щоб зварені і розм’якшені плоди в готових консервах не перетворилися на безформну масу при зберіганні. Якщо у вас є садова ділянка, то і компот повинен бути в будинку з ваших власних ягід.

Способи приготування компоту є різні способи зі своїми тонкощами, які ми і будемо розглядати далі в пропонованих для розгляду рецептах.

Зміст рецептів з полуниць на зиму:

  • — рецепт компоту з полуниці (вікторії) на зиму
  • — кращий рецепт із збереженням забарвлення ягід в банку
  • — з соком з ягід полуниці
  • — на зиму без цукру
  • — п’ятихвилинка: швидкий рецепт на зиму без стерилізації
  • — на зиму з соком червоної смородини
  • — з полуниці з вишнею
  • — асорті: з полуниці, з вишні, з агрусу — відео рецепт

Рецепт компоту з полуниці (вікторії) на зиму

Для приготування високоякісного компоту ягоди повинні бути з щільною м’якоттю, темного забарвлення, однаковою зрілості і розміру. М’які ягоди розварюються при пастеризації. Банки краще використовувати ємністю 0.5 — 1 літрові, щоб менше їх прогрівати, зберігаючи найбільшу кількість вітамінів.

Потрібно:

  • ягоди полуниці порівнянно з розмірами ємності банок
  • 1 літр води
  • 200 — 500 р цукру
Дивіться також:  Салат з баклажанів на зиму: 7 кращих рецептів (36 фото)

Приготування рецепту:

Ягоди полуниці моєму в холодній воді, прибираємо чашолистки і

заповнюємо підготовлені банки до плічок, обережно постукуючи ними об стіл.

Змішуємо цукор з водою, кип’ятити до повного розчинення цукру. Проціджуємо сироп через 2 шари серветки. Швидко заливаємо приготований сироп у банки з ягодами.

Банки прикривають кришками і ставимо на підставку в каструлю на прогрів (пастеризацію). Звертайте увагу на сказані і виділені слова нижче:

При холодному сиропі ставимо в холодну воду. При гарячому сиропі ставимо в воду з температурою 40 — 45 градусів С. Інакше, трісне скло у банок.

Воду в каструлі доводимо до 85 градусів С і витримуємо компот в півлітрових банках 15 хвилин, літрові — 20 хвилин, трилітрові — 30 хвилин.

При стерилізації між заливкою і краєм горлечка банки зазвичай залишають проміжок — 1-2 див.

Після прогріву банки виймають, закочують і ставлять догори дном до повного охолодження.