Курка тушкована — смачне і ситне друге блюдо. Усі, хто знає толк в курячому м’ясі, дуже часто його купують і їдять на здоров’я. Особливо корисний в цьому випадку курячий бульйон, на основі якого готується справжній курячий суп.
Процес гасіння багатьом добре знайомий, тому приготування страв на цю тему не складе великої праці. Інгредієнтами, в даному випадку, можуть бути звичайні овочі: капуста, картопля, зелений горошок. А також, вино, соус, гриби, ягоди.
Кури надходять у продаж на ринки і в магазини в різному вигляді. У магазинах вони продаються вже общипаними від пір’я і, як правило, потрошенными. Тому ступінь вгодованості і вік можна визначити за зовнішніми ознаками.
Встановити вік птиці можна за кольором шкіри. Приміром, тушки молодої птиці покриті ніжною білою шкірою, на якій видно прожилки. Особливо їх видно під крильцями. У старих курей шкіра груба, жовтуватого відтінку.
Час приготування старої і молодої птиці суттєво відрізняється. Наприклад, молода птиця вариться 45-60 хвилин, а стара 1.5-2 години.
Курка тушкована з кольоровою капустою і грибами в духовці
Подивіться рецепт, який є оригінальним і корисним, тому що містить багато поживних речовин.
Вам знадобиться:
- Курка — 1.5-2 кг
- Цвітна капуста — 400 г
- Цибуля — 3 шт.
- Морква велика — 1 шт.
- Свіжі гриби — 100 г
- Стручкова квасоля — 100 г
- Подрібнений корінь селери — 1 ст. л.
- Подрібнена зелень петрушки — 2 ст. л.
- Лавровий лист — 2 шт.
- Горошини запашного перцю — 5 шт.
- Мелений чорний перець — 1/2 ч. л.
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування
- Якщо потрібно, то курку обпалити, випатрайте і вимийте.
- У каструлю налийте 3.5 склянки холодної води і опустіть туди субпродукти. А саме: серце, пупок, легкі, кінчики крил і шию. Додайте ще лавровий лист і перець горошком.
- Всі доведіть до кипіння, покладіть печінку і зваріть бульйон.
- В цей час куряче м’ясо відокремте від кісток, плівок і сухожиль. М’ясо наріжте великими шматками, посоліть і поперчіть.
- Цибулю почистіть, промийте і подрібніть.
- На дно глибокої сковороди укладіть рівним шаром цибулю, на нього — шматки м’яса.
- Залийте все гарячим процідженим бульйоном так, щоб він покрив тільки продукти.
- Поставте сковороду в нагріту духовку і варіть близько півгодини.
- Поки готується м’ясо, обполосніть цвітну капусту. Потім розберіть її на окремі качанчики і кожен розріжте на кілька частин.
- Гриби почистіть, добре промийте і наріжте скибочками.
- Очищену від прожилок стручкову квасоля наріжте на невеликі шматочки.
- Моркву наріжте кружечками або тонкою соломкою.
- По закінченню гасіння у посуд з птахом покладіть підготовлені овочі. Це гриби, селеру і петрушку.
- Кожен шар підсолити, вирівняйте поверхню.
- Залийте вміст рештою бульйоном і знову поставте в духовку тушкувати на 25-30 хвилин.