Паска великодня — історично відоме всім кондитерський виріб із здобного тіста, яке готують опарним і безопарним способом. Іншими словами, це російська обрядовий Великодній хліб.
Цей неодмінний атрибут великоднього столу випікають з пшеничного борошна вищого сорту (у формі циліндра) в духовій шафі до церковного свята Пасха.
На святковому великодньому столі головне місце відводиться страви з великоднем, з яким поруч обов’язково повинні стояти паски, приготовані за різними рецептами. І вже в різних місцях столу серед м’ясних страв з качками і ароматною капустою, стояли страви з красивими булочками, розмальованими печенюшками і зачарованим хмизом.
Приготування рецепта
- В теплому топленому молоці розводимо дріжджі і розмішуємо до м’якого розчинення.
2. У чашку розбиваємо 1 яйце і додаємо жовток від другого (білок піде для приготування глазурі). Насипаємо цукор, додаємо вершкове масло і змішати віночком.
3. Додаємо промитий ізюм і додаємо до інгредієнтів.
4. До суміші додаємо тепле пряжене молоко разом з дріжджами і перемішуємо.
5. Отриману масу закриваємо плівкою і залишаємо на 8-12 годин при кімнатній температурі. Зручно робити все це з вечора.
6. Потім прибираємо плівку, насипаємо в масу сіль, ванільний цукор і ложку коньяку. Перемішаємо.
7. Поступово і частинами додаємо борошно і кожен раз перемішуємо.
8. Коли всипали все борошно, починаємо перемішувати руками 10 хвилин.
9. Беремо готові паперові форми і змащуємо пензликом всередині всі боки і дно. Накладаємо тісто не до самого верхнього краю, разровняем гору, щоб він був рівним. Закриємо плівкою і залишаємо для вистоювання на 1 годину, де немає протягу.
10. Пасочки піднялося, знімаємо плівку і ставимо на деку з застеленому пекарської папером в духовку розігріту до 200 градусів на 10 хвилин.
11. Бачимо як паска великодній один і другий піднімаються під впливом температури. Через 10 хвилин зменшуємо температуру в духовці до 180 градусів і випікаємо ще 30-40 хвилин.
Готуємо білкову глазур
12. Беремо підготовлені інгредієнти для глазурі: білок, цукрову пудру і сік лимона.
13. Висипаємо інгредієнти в миску і спочатку обережно перемішуємо лопаткою, щоб пудра не розлітався на всі боки.
14. А потім застосовуємо механічний віночок і збиваємо до білої пишної маси.
15. Зверніть увагу — готові паски залишаємо остигати на решітці, щоб дно не намокло.
16. Беремо паска і занурюємо його в глазур, повертаємо — готова, прикрашаємо, заготовленої посипкою.
17. У іншого виробу прибираємо стаканчик і даємо можливість зробити патьоки з глазурі, прикрашаємо — готово.