Сьогодні розглянемо кращі рецепти заготовок на зиму у вигляді салатів. Салат з баклажанів на зиму можна виготовляти так само просто, як і салат з кабачків. Салати будемо робити з різних подрібнених овочів, з додаванням прянощів, оцту і рослинної олії.
Овочі, призначені для салатів, повинні бути якісними без механічних пошкоджень, в нормальній стадії зрілості. Дефектні овочі не консервуємо. Всі рекомендації кожного рецепту витримуємо для досягнення ідеального результату.
Такі салати відмінно урізноманітнюють зимове меню. Ви уявіть, що у вас огірки і баклажани в одній баночці: до макаронів, м’яса, до картопельки — це просто смакота.
Салат з баклажанів на зиму з огірками
Улюблені всіма огірочки добре поєднуються з баклажанами в одній банці.
Інгредієнти:
- 1400 р — баклажан
- 1400 р — помідор (для соку)
- 700 р — огірків
- 700 р – червоного солодкого перцю
- 300 г цибулі
- 90 г — цукру
- 1 ст. ложка солі
- 200 мл — рослинного масла
- 70 мл — оцту 9 %
Приготування рецепту Салат з баклажанів:
Баклажани нарізаємо на шматочки, солимо і залишаємо на деякий час.
Виділився сік зливаємо. Шматочки баклажанів промиваємо під проточною водою, віджимаємо і кладемо в інший посуд.
На шматочки нарізаємо огірки та перець.
З помідор робимо сік зручним для вас способом (через м’ясорубку, блендер, тертку).
Томатний сік виливаємо у велику каструлю і ставимо на вогонь.
Цибулю нарізаємо півкільцями або чверть кільцями.
Додаємо його в томатний сік, який вже закипів.
Через 5 хвилин до цибулі додаємо огірки і баклажани.
Ретельно все перемішуємо, доводимо до кипіння і
прикриваємо кришкою на 20 хвилин при частому помішуванні.
Додаємо сіль, цукор, оцет і рослинне масло.
Все ретельно перемішуємо і варимо ще 5 хвилин при невеликому кипінні. Не забуваємо помішувати.
Розкладаємо готовий салат в гарячому вигляді в стерилізовані банки.
Закатуємо кришками і закутуємо пледом до охолодження.
Салат з баклажанів на зиму готовий.
Салат з баклажанів на зиму по-болгарськи
Інгредієнти:
- 600 — 700 р — обсмажених баклажэанов
- 300 — 400 г фаршу
- Для фаршу: 200 г — уваренной томатної пасти, 120 г — обсмаженої цибулі, 20 г часнику, 12 р — зелені петрушки, 15 г солі, 30 мл — рослинного масла, 2 горошини чорного гіркого перцю, 4 горошини запашного перцю.
Приготування рецепту Салат з баклажанів:
- Баклажани нарізати кружечками товщиною 1.5 — 2 см. Обсмажити на рослинному маслі.
- Ріпчасту цибулю нарізати кільцями або пластинками. Обсмажити окремо від баклажан до золотистого кольору.
- Для фаршу уварюємо протерту томатну пасту до зменшення обсягу в 2 рази. Додаємо обсмажені цибулю, подрібнений часник і зелень, сіль, прянощі і соняшникова олія, попередньо прожарену і охолоджене до 70 градусів С. Все добре перемішати.
- На дно підготовлених банок покласти трохи фаршу, потім обсмажені кружечками баклажани, знову фарш і баклажани пошарово, чергуючи їх до повного зщаполнения банки. Верхнім шаром має бути фарш.
- Стерилізувати при температурі 100 градусах С: банки місткістю 0,5 л — 90 хвилин, банки ємністю 1 літр — 120 хвилин.
- Вийняти з води банки і закатати кришками.
Баклажани з картоплею в томатному соусі
Салат з баклажанів з картоплею на зиму
Інгредієнти:
- 400 — 500 г — обсмажених баклажанів
- 200 г картоплі
- 300 — 400 г томатного соусу
- Для соусу: 360 р — протертої томатної пасти, 30 г обсмаженого лука, 24 г — цукру, 16 г солі, 20 г борошна, зелень.
Приготування :
- Беремо баклажани довгастої форми, діаметром не більш 7 см, нарізаємо кружальцями товщиною 1.5 — 2 див. Посипаємо сіллю з двох сторін, обвалюємо в борошні й обсмажуємо в рослинному маслі.
- Ріпчасту цибулю нарізаємо пластинками завтовшки не більше 0.5 см і обсмажуємо в олії до золотистого кольору.
- Очищаємо картоплю, нарізаємо кубиками розміром 2 см або пластинками товщиною 1.5 — 2 см (до укладання в банки для попередження потемніння тримати в підсоленій воді, але не більше 1 години).
- На дно підготовлених банок влити трохи соусу, потім пошарово укласти підсмажені баклажани і картоплю.
- Наповнені банки залити гарячим томатним соусом.
- Стерилізувати при температурі 100 градусах С: банки місткістю 0,5 л — 90 хвилин, 1 л — 120 хвилин.
- Дістати банки і закатати герметично.