Багато росіян з особливим розумінням ставляться до вимови — солянка збірна м’ясна. Іноді таке блюдо вимовляють як «селянка», тому що ці супи сільські, наваристі і мають гострий солоний смак. У російських людей, це блюдо користується великою любов’ю. Його знають і за межами Росії. Можна сказати, що це символ російської кухні.
Сьогодні поетапно, крок за кроком готуємо це смачне блюдо під назвою «солянка збірна м’ясна» у варіанті класичного виконання на м’ясному бульйоні. Є інші способи приготування солянки на рибному або грибному бульйонах. Такі варіанти відносяться до супів солянкам, ця тема описана в іншій статті з безліччю рецептів солянок.
Солянка має гострий смак і високу поживність. У старовину її готували без томату, зараз, як правило, додають томатну пасту.
Готується солянка на м’ясному бульйоні. М’ясо закладають тільки в холодну воду. Каструлю з м’ясом ставлять спочатку на сильний вогонь, щоб вода швидко закипіла і видаляють відразу всю пінку. Потім вогонь зменшують і доварюють м’ясо до готовності.
Для приготування бульйону м’ясо краще нарізати невеликими шматками поперек волокон. Для збірної м’ясної солянки підходить м’ясо: телятина, яловичина, окіст, нирки, серце, птиця, свинина і баранина.
Сіль додають в бульйон через 1 годину після початку варіння.
Готовність м’яса визначають за допомогою вилки: якщо вилка легко проколює м’ясо, воно готове.
М’ясний бульйон можна і з м’ясних кісточок. Справа в тому, що в цьому випадку у відвар переходить цілий комплекс речовин з кісток.
Коли м’ясо буде готове, його потрібно вийняти з бульйону. І як готувати солянку далі — дивіться сам класичний рецепт нижче.
Рецепт збірної м’ясної солянки класичний
Для приготування збірної м’ясної солянки використовують один або кілька видів м’яса. З різного виду м’яса готують і м’ясний бульйон.
Інгредієнти:
- 300 грам м’ясного набору
- 500 грам кісток
- 100 грам варено-копченого окосту або шинки
- 100 г сосисок або сардельок
- 120 грам варених яловичих нирок
- 250 грам (3 штуки) ріпчастої цибулі
- 150 грам (2 штуки) солоних огірків
- 100 грам томат-пюре
- 60 грам вершкового масла
- 50 грам каперсів
- 100 грам маслин або оливок
- 100 грам сметани
- 2000 грам (2 л м’ясного бульйону
- 5 кружечків лимона
- спеції, сіль, зелень петрушки або кропу
Приготування:
- Варимо з м’яса і кісток бульйон так, як описано вище. Знімаємо періодично пінку.
2. Солоні огірки очищаємо від шкірки і насіння. Нарізаємо скибочками або ромбиками.
3. Нарізані солоні огірки залити невеликою кількістю бульйону і припустити.
4. Ріпчасту цибулю нарізаємо соломкою і пасеруємо на вершковому маслі. під кінець додаємо томатну пасту.
5. М’ясо вынутое раніше з бульйону нарізаємо тонкими скибочками.
6. Нарізаємо шматочками варено-копчений окіст або шинку, варені яловичі нирки. Сосиски або сардельки очищаємо від шкірки і теж нарізаємо кружечками.
7. У киплячий бульйон закладаємо пасеровану цибулю, томат-пюре, припущені солоні огірки, каперси (разом з розсолом), всі нарізані м’ясні продукти, перець горошком, лавровий лист, сіль і варимо 5 — 10 хвилин.
8. У оливок видалити кісточки, а маслини тільки промити.
9. При подачі в тарілку з солянкою кладемо маслини або оливки, гурток лимона, сметану і посипаємо зеленню петрушки або кропу. Солянка стає смачною на очах.
Збірна м’ясна солянка приготована за класичним рецептом готова. Приємного вам апетиту !
Солянка: як приготувати збірну солянку м’ясну в домашніх умовах
Як ви помітили приготування рецепту у відео має відмінності від класичного рецепту. Це така задумка автора — від чого смак змінюється не значно, а стає більш оригінальним. Спробуйте і ви. Солянка — класика смаку !