Святковий великодній стіл завжди прикрашали паски і паски. Способи приготування яких збереглися від наших бабусь і прабабусь. В даний час деякі з них внесені зміни, які не впливають на смак, але створюють самі рецепти простіше і доступніше.
Раніше Великдень, як свято, відзначалася в кожному будинку. І існувала величезна кількість способів приготування паски. Майже у кожної господині був свій спосіб приготування: великодня сирі і заварні, царська паска, рожева і шоколадна, великдень горіхова і паска з родзинками. Багато господині вміють готувати різну іншу випічку на великодній стіл.
У статті наводяться багато різних найбільш смачних і цікавих рецептів, що показують різні способи приготування пасхи, так, що кожна господиня може вибрати те, що припаде їй до смаку.
Як приготувати різними способами великдень у дерев’яних формах (пасочницах)
Найголовніше блюдо великоднього столу — великдень — роблять із спеціальних дерев’яних формах, званих пасочницами. Такі форми продаються у церковних лавках і ще їх можна купити і з рук у різьбярів. Пасочніци можна подарувати перед Великоднем і тоді господиня може відразу скористатися їй.
Пасочница являє собою развалистый донизу ящичок. Форма пасочніци являє собою збірно-розбірну порожнисту чотиригранну піраміду з дощечок. Віджата в ньому сирна маса має вигляд усіченої піраміди, що символізує місце розп’яття і мученицької смерті Христа — Голгофу.
У старовину пасочніци були різної висоти: від 15 до 20 — 22 див. Пасочные форми роблять з листяних порід дерев (частіше з липи, як більш м’якого та придатного для різьблення матеріалу, рідше роблять з берези або дуба).
На внутрішніх гранях пасочніци крім букв ХВ (Христос Воскрес) зображені символи страждання і Воскресіння Христа: хрест, спис, тростина, пророслі квітки, символ Святого Духа — голуб; символи Воскресіння Христа і відродження життя: рослинні орнаменти з квітів і трав, пророслі зерна, грона винограду, сходи в рай.
Інколи зустрічається зображення манни небесної — хліба, що падає з неба у вигляді дощу, лілій. Три схрещені лілії уособлюють три доблесті: співчуття, справедливість і милосердя.
Продукти для пасхи
Головним компонентом будь пасхи є сир. Щоб паска вийшла смачною, сир краще приготувати самим або купити на ринку. Готувати домашній сир можна з молока, купленого в магазині. Підходять всі способи приготування сиру.
Сир для паски не повинен бути дуже кислим, а досить сухим, але і не складався б з крупинок.
Крім сиру в паску кладуть масло, сметану, яйця, вершки і цукор. Продукти повинні бути свіжими, а сметана — досить густий. Вершки перед додаванням у великдень краще закип’ятити. Можна додати родзинки, нарізані цукати або горіхи, кардамон, лимонну цедру, ванілін.