Способи приготування пасхи до святкового столу — 7 смачних рецептів

Сир з маслом повинні бути ретельно растерты і перемішані. І тільки тоді додають інші компоненти. Все знову добре перемішують і викладають в пасочницу, яка всередині повинна бути викладена цілісної вологою серветкою або марлею (складки повинні бути рівними).

Форма пасочніци заповнюється підготовленим сиром і прикривається тієї ж серветкою. Зверху кладуть дощечкою і ставлять вантаж. Форму ставлять в холодне місце на 1 — 2 доби, щоб стекла сироватка.

Не виймаючи паску з форми, її несуть освячувати до церкви. У День Воскресіння Христового форму розбирають і всі бачать акуратну башточку з отпечатавшимися хрестом, літерами і символами. Така великдень називається «сирий».

Крім сирих існують великодня «заварні». У цьому випадку, готову паску, в яку додані всі компоненти, варять на невеликому вогні, безперервно помішуючи, до першого міхура, Далі охолоджують і викладають у форму. краще не доварити, ніж переварити великдень, інакше вона вийде з грудками. Бувають заварні великодня, у яких варять тільки частина компонентів.

Заварні і сирі великодня однаково смачні. Заварні великодня зберігаються довше (в холодильнику — протягом тижня), в них можна класти такі продукти, як родзинки, від яких сирі великодня швидко скисають. Однак сирі великодня легше і швидше в приготуванні.

В цілому, приготування пасхи займає небагато часу, і господиня може зробити великдень з кількох рецептами, знаючи способи їх приготування.

Зараз є у продажу інші форми пасочніци — з сучасних матеріалів.

Паска сирна — докладні способи її приготування

Продукти:

  • 1 кг сиру
  • 5 — 10 штук яєць (жовтки)
  • 200 грам цукровий пісок
  • 100 — 200 грам цукати
  • цедра цитрусових — з одного плоду
  • 1/4 чайної ложки ванілін

Способи приготування:

Жовтки відокремити від білків. Жовтки розтерти дочиста з цукровим піском, додавши ванілін. З’єднати з сиром розтерту масу, додати нарізані дрібними шматочками цукати і лимонну або апельсинову цедру, все ретельно перемішати.

Дивіться також:  Ватрушки з сиром з дріжджового тіста — покроковий рецепт

Приготовлену масу викласти у форму пасочницу, поставити зверху гніт і витримати 1 — 2 дні в прохолодному місці (не в холодильнику).

Якщо немає спеціальної форми, то помістіть суміш у марлевий мішечок і дайте відвиснути в прохолодному місці 1 — 2 дні або витримати такий же час під гнітом (затиснути мішечок між двома дощечками і зверху покласти гніт).

Потім форму з віджатою масою перевернути і обережно зняти з вже сформованою великодня. Якщо маса віджималася в мішечку (марлі), то великдень формують вручну, надаючи сирній масі форму чотиригранної піраміди з усіченою вершиною.