Аґрус — смачна і особлива ягода для мене. Коли я була у віці юних років, мені моя мама казала — завжди їж агрус і зберегти молодість на довгі роки. Її посил я виконую, і з задоволенням їм ягоди аґрусу в свіжому вигляді, варю варення, компоти.
Колір ягід у агрусу буває зелений, жовтий і з бордово-червоним відливом. Відповідно і колір від цього виглядає цікаво і привабливо. Я б поставила рівність корисність варення з агрусу і варення з абрикос. Хоча перше — з ягід, друге — з кісточкових плодів. Це мій погляд і моя думка.
Зміст:
- — із зелених ягід, очищених від зерен
- — варення з вишневими листям
- — класичний рецепт з цілими ягодами
- — агрус з апельсинами — рецепт без варіння
- — варення з гвоздикою і цілими ягодами
- — як зварити варення з волоськими горіхами
- — агрус з цукром 5 — Хвилинка на зиму
- — аґрус в яблучному пюре — смачний рецепт домашньої заготовки
- — конфітюр з ківі і лимоном — секрет смачної заготовки на зиму
Варення з агрусу з зеленими ягодами, очищеним від зерен
Продукти:
- 1 кг агрусу
- 11/2 кг цукру
- 3/4 склянки води
Приготування рецепту:
Візьміть зелені ягоди, навіть можна недостиглі.
Видаліть зерна і промийте. Складіть їх в миску.
Збризніть їх горілкою, струсніть і поставте в холодне місце (на лід) на 5 — 6 годин.
Після цього, зваріть сироп, аґрус відкиньте на сито і потім покладіть в сироп. Варіть в сиропі до готовності. Потім розкладіть по банках і закатайте.
Варення з агрусу з вишневими листям
Продукти:
- 1 кг ягід (не зовсім дозрілих)
- 1 кг цукру
- 3/4 склянки води
Приготування рецепту:
Очистіть від насіння 5 склянок не зовсім дозрілих ягід бажано одного розміру.
варення з вишневими листям
Візьміть повну жменю свіжозірваного вишневих листя, залийте їх холодною водою. Закип’ятіть їх і разом з листям залийте аґрус. Дайте розчину охолонути і на ніч поставте в холодильник.
Вранці зробіть сироп, доведіть його до кипіння і покладіть в нього, вийняті з відвару ягоди і прокип’ятіть 15 хвилин, поки ягоди не стануть прозоро-зеленими. За 2 — 3 хвилини до кінця варіння додайте з десяток свіжих, вимитих вишневих листя. Вони так і мають залишитися в варення. Знову дайте розчину закипіти. Варення готове.
Варення з агрусу — класичний рецепт з цілими ягодами
Продукти:
- 1 кг ягід
- 1.5 кг цукру
- 3/4 склянки води
Приготування рецепту:
Агрус для рецепта беруть недозрілий. Перебрані і промиті ягоди витримують у холодній воді 12 годин, потім відкидають на друшляк, щоб стекла вода.
Потім готують сироп і доводять його до кипіння. Підготовлений агрус засипають в гарячий сироп, витримують 5 — 6 годин, потім варять до готовності. Розкладають у чисті банки гарячим і консервують на зиму.
Агрус з апельсинами на зиму — рецепт без варіння
Продукти:
- 1 кг зеленого агрусу
- 2 апельсина
- 1.5 кг цукру
Приготування рецепту:
Агрус помити , обрізати, хвостики і носики.
Апельсини вимити, нарізати на шматочки і прибрати кісточки.
Агрус разом з апельсинами прокрутити в м’ясорубці, пересипати цукром, добре все перемішати. Розкласти в банки, закрити кришками і зберігати в холодильнику.
Варення з агрусу з гвоздикою і цілими ягодами
Продукти:
- 1 кг стиглих ягід
- 1 кг цукру
- 3 бутона гвоздики
Приготування рецепту:
- Вимийте агрус і видаліть плодоніжку. Розчиніть в 400 мл води цукор, доведіть до кипіння, постійно помішуючи. Покладіть аґрус в цукровий сироп і варіть 10 хвилин. Після цього зніміть з вогню і дайте настоятися 4 — 5 годин. Потім знову поставте варення на вогонь і варіть до готовності ягід. Додайте гвоздику.
- Перекладіть варення в банки і укутайте. Після кількох діб перенесіть агрусове варення у прохолодне місце.
За таким же принципом вариться варення з чорною смородиною, малиною, вишнею і суницею.
Як зварити варення з агрусу з горіхами
Продукти:
- 1 кг стиглих, але не перестиглих ягід
- 1.2 кг цукру
- 100 г ядер волоських горіхів
Приготування рецепту:
Вимийте аґрус, переберіть, видаліть плодоніжки. Розрізати кожну ягоду навпіл.
Подрібніть ядра волоських горіхів з допомогою ножа.
У 500 мл води розчиніть цукор і викладіть в отриманий сироп аґрус. Поставте ємність з вмістом на слабкий вогонь і після закипання варіть 15 хвилин. Помішуйте варення, прибирайте пінку і зніміть з вогню. Дайте настоятися протягом 3 — 4 години.
Після цього знову поставте на вогонь і варіть до повної готовності. Додайте в процесі варіння подрібнені ядра волоських горіхів. Варення розкладіть по банках і закрийте їх. Укутайте для створення додаткової теплової обробки. Через кілька днів перенесіть у прохолодне місце.
Агрус з цукром 5 — Хвилинка на зиму
Продукти:
- 1 кг ягід
- 100 — 500 г цукру
Приготування рецепту:
У даному рецепті кількість цукру залежить від подальшого використання цієї заготовки: для приправи до м’ясних і рибних страв беруть на 1 кг ягід 100 — 200 р цукру, для солодкого 400 — 500 р.
Візьміть оброблені ягоди і пересипте їх цукром. Потім перекладіть в каструлю або таз для варіння і підігрівайте приблизно 5 хвилин, щоб ягоди пустили сік. Постійно помішуйте.
Розливайте гарячу масу в прогріті банки до краю горлечка, закочуйте кришками і перевертывайте відразу ж догори дном до повного охолодження.
Аґрус у яблучному пюре — смачний рецепт домашньої заготовки
Продукти:
- 1 кг агрусу
- 500 г яблук
- 100 — 500 г цукру
Приготування рецепту:
Ягоди і наколоти
укласти в банки по плічка.
Яблука нарізати часточками і но розварювати під кришкою каструлі, додавши кілька ложок води. Потім протерти їх через сито (або попрацювати блендером). В отримане пюре додати цукор, розмішати і нагріти до кипіння.
Відразу ж перелити в банки з ягодами агрусу і пастеризувати при температурі 90 градусів:
- півлітрові банки — 15 хвилин
- літрові банки — 20 хвилин
- трилітрові банки — 30 хвилин
Після цього банки дістати і закатати, перевернути догори дном до охолодження.
Конфітюр з агрусу, ківі і лимона — секрет смачної заготовки на зиму
Продукти:
- 750 г зеленого агрусу
- 600 г ківі
- 500 р цукру
- 4 ст. ложки лимонного соку
- 1 ст. ложка лимонної цедри
Приготування рецепту:
- Ківі очистити від шкірки, розрізати на 4 частини, потім нарізати тонкими часточками.
- Агрус перебрати, видалити плодоніжки і суцвіття, промити, обсушити.
- З лимона зняти терткою цедру, з м’якоті вичавити сік.
- Додати сік лимона агрус і подрібнити блендером ягоди.
- Утворене пюре протерти через сито, змішати з часточками ківі, цукром і лимонною цедрою. Постійно помішуючи, довести до кипіння. Варити на повільному вогні до зменшення обсягу в 2 рази.
- Розлити в гарячому вигляді по банках і закатати.
Такий конфітюр добре використовувати для начинки пирогів, рулетів, тістечок. Урізноманітнюють смак конфітюру додані до нього рубані волоські горіхи.
Всім читачам блогу вдалих заготовок, попереду нас чекає зима і ще багато різних рецептів для обговорень. А сьогодні йде сезон ягідних і плодових заготовок !