Варення — це їстівний продукт, приготовлений з ягід, зварених в міцному цукровому сиропі зі збереженням їх форми. Концентрую увагу читачів на словосполучення «зі збереженням форми» — означає з цілими ягодами. Таке бажання виникає у всіх, хто варить ягоди на зиму.
Сьогодні розглянемо рецепти з приготування заготовок із зрілих ягід. Недостиглі ягоди не мають відповідного аромату і смаку, а перестиглі ягоди — легко розварюються, тому вони нам не цікаві.
Будемо збирати на своїх садових ділянках або купувати на ринку тільки красиві і стиглі ягоди.
Як зварити варення з полуниці: Способи варіння полуниць на зиму
Варка ягід складається з двох основних процесів — варіння сиропу і варіння ягід; або ягід у підготовленому сиропі. При варінні варення повинно бути забезпечено рівномірне просочування ягід сиропом.
Співвідношення ягід і цукру є необхідною умовою для отримання варення хорошої якості.
Варіння плодів і ягід в сиропі може бути одноразовою при одночасному використанні всієї кількості сиропу. І може бути багаторазовою, коли ягоди заливаються частиною сиропу, а решті сироп додається при наступних варках.
При багаторазової варінні ягоди в сиропі, в проміжках між варками, вистоюються кілька годин. Таким шляхом забезпечується краще проникнення цукру в плоди і збереження їх цілісності.
Приготування сиропу
Сироп для варення варять наступним чином: цукор насипають у мідний таз, емальований або алюмінієву каструлю і заливають водою.
Потім суміш нагрівають до повного розчинення цукру, фільтрують і знову вливають в посуд для варіння.
У гарячий сироп кладуть підготовлені ягоди. Потім ставлять на вогонь і варять певний час.
Є кілька способів визначення готовності варення. Найбільш простий — це визначення консистенції сиропу.
Для визначення готовності варення на блюдечко наливають тонким шаром сироп і проводять кінцем ложки борозенку, яка в готовому варення не повинна одразу зникнути.
Існує три способи збереження готового варення, які застосовують залежно від співвідношення цукру, плодів і часу варіння.
Гарячий розлив варення (перший спосіб)
При цьому способі готове варення в гарячому вигляді розфасовують в ошпарені гарячі банки і негайно їх закочують.
Потім банки перевертають догори дном для охолодження.
Пастеризація варення (другий спосіб)
Готову масу в гарячому вигляді розфасовують в ошпарені гарячі банки, накривають кришками, ставлять у ванну з водою.
Потім пастеризують при 90 градусах З:
- банки місткістю 0,5 л — 10 хвилин
- банки ємністю 1.0 літр — 15 хвилин
Далі банки закочують і охолоджують на повітрі. При користуванні затискачами банки закочують до пастеризації. Таке варення називають пастеризованим.
Спосіб зберігання варення без пастеризації (третій спосіб)
Варення варять з збільшеною кількістю цукру приблизно на 10 % порівняно з приготуванням пастеризованого варення. Після цього, в охолодженому вигляді готове варення розфасовують у сухі чисті банки. На варення накладають гурток чистого паперу, змоченою в спирті або горілці.
Зверху банку накривають папером і щільно обв’язують шпагатом. Смак, аромат, колір і консистенція такого варення гірше, ніж пастеризованого або варення гарячого розливу, так як для його зберігання потрібне більш тривале варіння. Крім того, воно може заграти і засахариться при зберіганні.
Після того, як ви побачили класичний підхід до способів варіння варення, і розуміння теми з’явилося, розглянемо різні рецепти. У них з часом господині внесли свої сучасні зміни.
Як варити варення з полуниці, щоб ягоди залишалися цілими
Продукти з розрахунку:
- на 1 кг полуниці
- потрібно 1 кг цукру
- 0.5 склянки води
Приготування рецепту:
Полуницю перебрати.
Відокремити стеблинки разом з чашками.
Приготувати сироп (див. по тексту вище), зняти з вогню і опустити в сироп ягоди. Посуд обережно струсити, щоб ягоди поринули в сироп і на слабкому вогні варити до готовності.
Якщо ягоди полуниці дуже соковиті, треба перед варінням покласти їх на блюдо, засипати половиною кількості цукру, взятого для варіння, і поставити на 5 — 6 годин у прохолодне місце. Після цього злити сік, що утворився, додати в нього інше кількість цукру і зварити сироп без додавання води.
Будьте уважні, робіть правильно і ягоди полуниці буду цілими.
Варення з полуниці з цілими ягодами
Продукти з розрахунку:
- на 1 кг ягід
- 1 кг цукру
Приготування рецепту:
Ось такі гарні ягоди полуниці будемо зараз обробляти і варити на зиму. Наша мета — ягоди повинні залишитися цілими.
Стиглі, але щільні ягоди миють,
очищають від чашолистків,
Підготовлені ягоди — засипаємо цукровим піском
посипають цукром і витримують протягом 4 — 5 годин у фарфоровій, алюмінієвої або емальованому посуді.
Сік, що виділився з розчинився цукром зливають у посуд, в якій передбачається варити варення,
і кип’ятять протягом 10 хвилин.
Полуницю варять і знімають піну
Потім сік кладуть ягоди і продовжують варити ще 15 хвилин, знімаючи пінку. Розкладаємо в чисті банки і закриваємо.
Вихід варення 1.2 — 1.5 кг.
Варення п’ятихвилинка з полуниці
Цей спосіб дозволяє консервувати ягоди полуниці на зиму із збереженням високих якостей. Спосіб гарячого розливу нескладний. Просто в самому кінці процесу банки переверніть догори дном і укрийте теплою дрібницею.
Продукти:
- на 1 кг ягід
- 0.5 — 0.7 кг цукру
Приготування:
Як зазвичай: ягоди перебрати, очистити, помити, розсипати на рушник і просушити.
В емальовану каструлю насипати цукор, наливаємо води так, щоб змочити цукор, перемішуємо і доводимо до кипіння, щоб розчинився цукор.
Закипить розчин — викладаємо всі ягоди. Та з моменту закипання варимо 5 хвилин. Обов’язково знімаємо пінку.
Вміст відразу ж розкладаємо у сухі чисті банки і негайно закатуємо. Кришки беремо будь-які. Перевертаємо банки і закриваємо теплою тканиною.
Коли вміст в банках постоїть, то стає, як джем.
Як зварити густу полуничне варення на зиму з лимонним соком ?
Лимон надає полуничної масі приємний аромат і сприяє збереженню насиченого кольору і ягід.
Нам знадобиться:
- 2 кг полуниці
- 1.5 — 2 кг цукру
- сік 1 лимона
Приготування рецепту:
Ягоди полуниці очистити, помити, викласти в миску і засипати цукром. Поставити в прохолодне місце і витримати 10 — 12 годин.
З лимона вичавити сік, влити його в ягоди, перемішати. Сироп з ягодами довести до кипіння і варити 5 хвилин, потім зняти з вогню. Трохи охолодити, злити сироп і варити його окремо від ягід ще 40 хвилин.
Потім додати ягоди в сироп і варити ще 5 хвилин.
Зварену полуничку розкласти в гарячі сухі банки, закатати і перевернути догори дном.
Рецепт полуничного варення
Нам знадобиться (на 4 банки по 0,5 літра):
- 1.5 кг полуниці
- Для сиропу: 800 г цукру і 500 мл води
Приготування:
- Свіжу стиглу полуницю перебрати, перекласти в друшляк і промити, опускаючи по кілька разів друшляк в каструлю або відро з холодною водою. Потім друшляк встановити на каструлю і залишити на 20 хвилин, щоб стекла вода.
- Цукор всипати в ємність для варіння сиропу, туди ж влити воду і, помішуючи, довести до кипіння. Після повного розчинення цукру процідити сироп через 2 — 3 шари марлі.
- Викласти підготовлені ягоди полуниці в емальований широкий посуд.
- Профільтрований сироп нагріти до 50 — 60 градусів С, залити полуницю і залишити приблизно на 3 — 4 години.
- Потім відкинути полуницю на друшляк і щільно укласти в підготовлені банки.
- Сироп, в якому витримувалися ягоди, довести до кипіння і варити протягом 10 — 15 хвилин. Потім остудити і влити в банки з полуницею.
- Накрити банки прокип’яченими металевими кришками, встановити в ємність з водою і пастеризувати при температурі 85 — 90 градусів С. Банки ємністю 0.5 літра пастеризувати протягом 10 — 12 хвилин, а банки 1 літр стерилізувати 15 хвилин.
- Закатати банки і перевернути вниз шийкою.
Полуниця до варіння ні в якому разі не повинна побувати в холодильнику, інакше вона втратить не тільки аромат, але і солодкість.
Секрет густого полуничного варення з цілими ягодами — відео рецепт
Варіть смачну і ароматну полуничну вкуснятинку — взимку за обіднім столом, воно нагадає вам про літо.
Полунично-чорничне варення — дізнайтеся рецепт смаку і кольору
Потрібно:
- 1.4 кг полуниці
- 200 г чорниці
- 1.4 2 кг цукру
- 2 г лимонної кислоти
Приготування рецепту:
- Підготовлені ягоди пересипте цукром і витримайте при кімнатній температурі до появи соку. Сік злити і зварити сироп.
- У киплячий сироп покласти ягоди, довести до кипіння і залишити на 3 — 4 години. Потім на слабкому вогні довести до кипіння і варити 20 — 25 хвилин, періодично струшуючи вміст, для покриття ягід сиропом.
- Після цього залиште вміст на добу, потім знову варіть до готовності.
- Додайте лимонну кислоту, обережно перемішайте і розлийте в чисті банки. Ягоди у банку повинні опуститися на дно.
Варення «Асорті» з полуниці, чорної і червоної смородини
Потрібно:
- 500 г полуниці
- 250 г чорної смородини
- 250 г червоної смородини
- 1.2 кг цукру
Приготування рецепту:
- У чорної і червоної смородини ножицями обрізати плодоніжки і чашолистки.
- Підготовлені ягоди змішати, засипати ягоди і чекати, коли вони пустять сік. Сік відокремити від ягід і зварити сироп.
- У киплячий сироп покласти всі ягоди, довести до кипіння і залишити на 3 — 4 години. Потім на слабкому вогні довести до кипіння і варити 25 хвилин, іноді струшуючи масу круговими рухами, щоб ягоди покривалися сиропом.
- Вимкнути вогонь і залишити масу на добу. Потім знову варити до готовності і розлити по банках і закатати.
У нас на Уралі ягідки суниці, а багато хто називає її вікторією, поки ще зелені, але рецептами потрібно запасатися вже зараз. Скажімо так — рецепти запас.