Коптильня своїми руками для холодного та гарячого копчення — з розмірами і кресленнями

Копчення м’ясних продуктів і риби останнім часом набуває все більшої популярності. Процес копчення відбувається в печі, яка називається піч коптильня. Будують їх частіше на ділянках заміських будинків.

Копчення — це досить поширений спосіб збереження заготовляється харчових продуктів про запас. Зазвичай процес поєднується зі слабким засолом. Дим має протигнильний властивостями, які були відомі з давніх часів.

Зазвичай копчення проводиться в особливо влаштованих коптильнях, зроблених з цегли, заліза або дерева. Існує багато типів конструкцій коптилен, в яких копчення може бути гарячим, коли копчення з’єднується з підсмажуванням продукту і холодне — коли в процесі бере участь один холодний дим.

Коптильня своїми руками з цегли та бетону — оригінальний проект

Коптильні мають зазвичай коробчату форму і нічим особливо не відрізняються. Пропонований вашій увазі проект, має оригінальну конструкцію. Коптильня виконана на основі бетонних труб для каналізації. Такі труби, як правило, мають довжину 3 метри, діаметр близько 1 метра і товщину стінок близько 100 мм.

Опис загальної ідеї проекту

Відрізок бетонної труби встановлюється вертикально, утворюючи коптильну камеру. До неї підходить цегляний димовий канал від круглої печі-барбекю, складеною поруч з цегли. Таким чином, проект поєднує дві печі в одному місці.

Найважча частина проекту — це перевезення великої бетонної труби вагою до 300 кг на місце будівництва. Окрему складність представляє розрізання товстостінної труби, від якої треба відрізати шматок завдовжки 1.6-1.7 метра і встановити його на підготовленому майданчику вертикально.

При удаваній складності даної конструкції, насправді, вона досить проста. Таке враження виникає від досить великої трудомісткості робіт і необхідності використання будівельної техніки. Давайте розглянемо проект більш докладно.

На розрізі у вигляді зверху показані дві камери, з’єднані перемичкою. Зліва знаходиться коптильня, виконана з бетонної каналізаційної труби великого діаметру.

У нижній частині труби протилежно один одному виконані два отвори. з лівого боку — для доступу в коптильну камеру і її чищення, праворуч — для димового каналу.

Труба всередині обладнана перекладинами — металевими стрижнями, на які будуть підвішуватися продукти для копчення. самі стержні просто вставляються в спеціально просвердлені в стінках отвору.

Можна зробити два і навіть три ряди таких перекладин, на скільки вистачить довжини ваших рук. Тримайте в пам’яті. що вам треба буде, стоячи на сходах угорі, легко дотягуватися до нижнього ряду перекладин. Зверху коптильня закривається кришкою, щоб запобігти втрати диму.

З правого боку конструкції розташовується піч-барбекю, яка поєднує в собі дві функції. Крім основної — приготування печені, вона ще є і генератором диму для коптильні. З цією метою до бічної стінки печі прибудований боковий канал, який з’єднує топку з коптильної камери.

Освоївши цей проект, ви отримаєте потужний інструмент для ведення домашнього господарства на заміській ділянці. Також піч стане центром відпочинку і приємного спілкування з близькими

Опис будівництва печі за кресленнями і розмірами

  1. Спочатку відріжте від шматок труби завдовжки 160-170 см для коптильної камери. У ньому треба виконати два отвори: для приєднання димового каналу і для чищення коптильні. Найпростіше отвори вирубати за допомогою потужного перфоратора, використовуючи лопатку з алмазним наконечником.

Залишився шматок труби можна використовувати для створення круглої вставки в піч-барбекю. В цьому випадку, в ньому треба буде пробити отвір під приєднання димового каналу.

2. Обидва відрізка труби треба буде обкласти звичайним червоним цеглою. Це додасть всієї конструкції більш елегантний вигляд. Під трубу коптильні треба буде залити основу з арматурою. товщина плити фундаменту близько 100 мм.

Для печі-барбекю є інше рішення. Якщо вам не хочеться використовувати бетонну трубу, залийте в землі круглу форму і укладіть цегла навколо неї. Тут, для основагния, також треба буде використовувати арматуру зі сталевих прутків.

3. Піч такої конструкції має ряд переваг. Потік тепла та диму для коптильні може регулюватися переміщенням палаючих дров до димового каналу або від нього.

Металева решітка на ніжках, поставлена в піч, дозволить вам одночасно і смажити і коптити. Копчення, зазвичай потребує тривалого часу близько тижня, може бути відновлено з ранку, якщо раптом вночі вогонь погасне.

4. Бетонна труба, обкладена цеглою, має відмінну теплоізоляцію, тому процес копчення буде стабільний, а копченості — смачними.

В якості димоходу від печі до коптильні можна використовувати відповідного діаметру бетонну або керамічну трубу. Її також треба буде обкласти цеглою. Така двошарова конструкція чудово зберігає тепло.

5. Після закінчення кладки навколо труби коптильні, треба просвердлити отвори в верхній частині для поперечок, які повинні вільно входити до них і витримувати вагу підвішених до них продуктів. Поперечки виготовте з міцного сталевого стрижня або труби.

Дивіться також:  Ставок (водойма) своїми руками. Як зробити штучний ставок

Корисно зробити останній ряд цеглин коптильні з виступом назовні. Тоді на внутрішній виступ буде зручно класти перекладини, а зверху закривати трубу кришкою.

Остання операція — це установка всередині труби коптильні запобіжної решітки на висоті 0.5 метра від землі. Вона не дасть випадково відірвалася копченості впасти на землю і забруднитися.

Решітка спирається на сталеві штирі, вбиті в отвори в стіні коптильні. Також встановлюється решітка-гриль в печі-барбекю.

Універсальна піч-коптильня з вогнетривкої цегли та бетонних блоків

Це невелика піч володіє чудовими властивостями. Вона поєднує в собі відразу три пристрої, які дозволять вам випікати піцу або хліб, готувати печеня з м’яса або риби на грилі і навіть коптити продукти.

Перетворення з духовки гриль і назад проводиться в лічені хвилини. Достатньо лише зняти або встановити пару металевих деталей. Одним словом — ця піч принесе вам багато щасливих хвилин кулінарної творчості.

Для будівництва печі виберіть відповідне місце так, щоб вам було зручно з нею працювати. Якщо розташувати піч поряд з літньою кухнею, то ви заощадите на ходьбі. Проте, в цьому випадку вітром може заносити дим у приміщення. Вітер також не повинен задувати в двері печі. Треба продумати, де зберігати дрова, подбати, щоб поруч не було дерев, щоб не перешкодити сусідам. Дуже корисно зробити навіс над піччю.

Після вибору місця під будівництво треба зробити пічної фундамент. Для цього залийте плиту із суміші цементу, піску і щебеню на щільно утрамбовану піщано-гравійну подушку глибиною 45-560 див.

Товщина плити 100 мм, розмір у плані 1 х 1 метр. Перевірте горизонтальність плити будівельним рівнем. Необхідно також передбачити відведення дощової води від пічного фундаменту.

Список матеріалів:

  • 53 вогнетривких цегли
  • 28 бетонних блоку
  • 12 половинок бетонних блоків
  • 120 кг цементу
  • 30 кг вогнетривкого цементу
  • 2 тачки піску
  • 2 тачки гравію
  • 1 відро просіяної піску
  • 60 літрів перліту
  • 1 сталевий лист
  • 5 кг пігменту для розчину
  • 3 метри пічної труби діаметром 150 мм
  • 1 заслінка
  • 1 ковпак для димової труби
  • 1 хомут для зміцнення верхньої секції димової труби
  • 1 тюбик силікону
  • 3.5 кв. метра плитки
  • 1 сталевий лист (6 х 380 х 460 мм)
  • 1 сталева решітка-гриль (380 х 460 мм)
  • 1 сталева решітка для готування (330 х 460 мм мах)
  • 1 коробчата металеві двері з теплоізоляцією, ізольованою ручкою і регульованим піддувалом

Будівництво печі з покроковим описом

  1. Після влаштування фундаменту, потрібно буде зайнятися облаштуванням підстави печі з бетонних блоків. Між рядами блоків укладайте армуючу сталеву сітку, щоб запобігти розтріскування. Кладку перевіряйте щодо рівня і схилу.

Для перев’язки рядів половинки блоків. Готову підставу витримайте кілька днів до повного висихання розчину. Потім всередину підстави укладіть два шари суміші піску з гравієм завтовшки 15 див. Ретельно утрамбуйте кожен шар.

Зверху залийте 100 мм шар легкого бетону, який повинен вийти на рівень підлоги топлення печі. Така гравійна подушка, накрита бетонною плитою, створить хорошу теплоізоляцію для топки.

Укладання вогнетривких цеглин для топки

2. Через п’ять днів, після того, як основа висохне і набере міцність, можна приступити до укладання вогнетривких цегли в конструкцію топки. Для цього на розчин з легкого бетону укладіть шар чистого просіяного піску. шар повинен бути строго горизонтальна, тому, що він задає рівень для всієї топки.

Перший ряд цегли утворює пічної під. Укладіть його так, щоб він виступав назовні за край бетонних блоків приблизно на 50 мм. Це зручно для видалення попелу з печі топлення у відро, підставлене знизу.

Всі вогнетривкі цеглини покладені без розчину, щоб вільно сприймати теплові деформації. Відстані між ними мінімальні. Для вирівнювання цегляного ряду користуйтеся гумовим або дерев’яним молотком. Кладку перевіряйте по схилу, а також косинцем і рівнем.

3. При установці сталевих полиці вам знадобиться навик зварювання металу і його різання. Якщо ви не володієте ними, тоді доведеться замовити необхідні металеві деталі в майстерні або магазині. Завдання полягає в тому, щоб покласти металеву полку, як перемички над топкою, під димову трубу.

Ця деталь має розміри в плані 375 х 460 мм з двома відігнутими по краях фланцями висотою 40 мм. Товщина листа 6 мм. Важливо точно витримати ширину аркуша, щоб він нормально ліг на цеглу, які не довелося б підрізати.

Потім треба в центрі пластини вирізати отвір під димову трубу діаметром 152 мм. Це краще зробити газовим пальником. Після встановлення перемички на місце, зметіть все сміття по обом сторонам і укладіть на місце залишилися цеглу підстави димової труби.

Дивіться також:  Барбекю-піч із цегли (піч-коптильня) — кращий проект

4. Завершіть укладання бетонних блоків навколо топки з вогнетривкої цегли. Між рядами блоків прокладайте арматурну сітку, для зміцнення кладки. Щоб випадково не змістити цеглу топки, можна закласти в неї що-небудь підходяще: мішок з піском або з щільно спресованого землею.

Потім просушіть кладку зовнішніх стін протягом двох-трьох днів. Якщо необхідно, подрежьте блоки ножівкою або відрізний машиною з диском по каменю. Щоб універсальна піч-коптильня мала гарний зовнішній вигляд — не забувайте обробляти розчинні шви, проводячи по них паличкою бажаного профілю, поки розчин остаточно не затвердів.

Влаштування теплоізоляційного наповнювача

5. Потім залийте легким розчином простір між задньою стінкою топки і стінкою з бетонних блоків. Щоб не забруднити сталеву перемичку для димової труби, тимчасово видалити її від місця робіт.

В якості теплоізоляційного наповнювача використовуйте вермикуліт або перліт. Приготуйте з нього суміш з невеликими кількостями цементу і піску. Залиште невелику кількість теплоізолятора для пічної двері, щоб насипати мінерал всередину неї.

Після заливки теплоізолятора дайте печі просохнути два-три дні, після чого можна буде зайнятися підготовкою до встановлення духової шафи.

Пристрій верхніх покриттів печі і підстави димової труби

6. Наступним кроком буде виготовлення покриттів для печі, які повинні закрити її зверху. Плити покриття будуть відливатися на місці, щоб вони мали достатню міцність. якщо ви захочете закріплювати на них кухонне обладнання, наприклад електром’ясорубку тощо.

Для заливки необхідно за місцем зібрати опалубку. в яку залити цементний розчин і закласти арматурний пруток хрест на хрест, щоб зробити решітку. Прутки треба зв’язати між собою сталевим дротом.

Між димарем і передньою стінкою печі залиште вільний простір, куди буде укладатися сталевий лист. Після застигання розчину в плитах, округліть їх кромки відрізний машиною. Потім покрийте плити фарбою по бетону чи каменю бажаного кольору.

7. Потім поверніть на місце металевий лист-перемичку, на який треба встановити цегляна підстава димової труби. По периметру укладіть стінки з вогнетривких цеглин, поставлених на ребро. вставити сталеву частина труби в отвір в перемичці, а навколо укладіть теплоізоляційний розчин з суміші вермикуліту з цементом і піском, щоб закріпити трубу у вертикальному положенні.

У трубі слід встановити заслінку для регулювання потоку повітря і економії дров. На верх труби закріпіть ковпак від дощу і снігу. Якщо металеву частина димової труби зробити знімною, тоді піч можна буде легко і швидко чистити.

По закінченні роботи проконтролюйте всі встановлені частини за допомогою рівня й схилу.

Облицювання керамічною плиткою (при бажанні)

8. Піч-коптильня дуже красиво виглядає, якщо облицювати її поверхні керамічної плиткою. При її укладанні проявіть фантазію, ця заключна операція сформує зовнішній вигляд вашої печі. технологія укладання плитки на піч та ж, що і звичайна укладання плитки у приміщеннях.

За допомогою рівня накресліть основну лінію навколо печі, за якою буде укладатися перший ряд плитки. Пластмасові хрестики допоможуть вам витримати рівними шви. Ретельно перевіряйте укладання плитки рівнем і схилом.

По закінченні робіт обробіть шви затіркою. Дайте плитці висохнути протягом 2-3 днів.

Монтаж в топці всіх металевих конструкцій

9. Щоб піч можна було використовувати в якості духовки або коптильні в топці необхідна додаткова робоча поверхня. Це може бути решітка, на яку буде встановлюватися форма з випічкою або деко для укладання продуктів при гарячому копченні. У будь-якому випадку під них необхідно зробити опори.

Просвердлите по три отвори з внутрішньої сторони бічних стінок топки. Розташуйте їх приблизно на середині висоти, з урахуванням бажаних розмірів готуються продуктів. В отвори забийте металеві штирі, на які будуть встановлюватися решітки та листи.

10. Все що потрібно для того, щоб перетворити вашу піч у коптильню — це зробити кришку над топкою з листа металу товщиною не менше 4 мм, По бічним сторонам відігніть полиці висотою 25 мм. Готова кришка повинна бути рівною, щоб лягати зверху на цеглу без видимих щілин. Також вона повинна повністю перекривати топку зверху і дозволяти металевої двері входити під неї з мінімальним зазором.

Щоб завершити організацію коптильні підберіть в магазині підходящу за розміром ґрати-гриль. Вона буде встановлюватися на опори всередині топки. Прослідкуйте, щоб грати вільно поміщалися в топці. Корисно встановити термометр для контролю над досить тонким процесом копчення. Коптильня в топці змонтована.

11. У конструкції печі передбачено використання решітки-гриль і дека для приготування страв. Вони повинні мати однакові розміри, оскільки встановлюються у робочому положенні на одне і теж місце.

Просто замініть одне іншим залежно від того, що ви готуєте. Для смаження, випікання й варіння — використовуйте 6-ти мм сталевий лист. При випіканні піци, щоб уникнути втрат тепла з топки зверху, на сталевий лист покладіть цеглини або цементні блоки. Вони будуть грати роль тимчасової теплоізоляції.

Дивіться також:  Камені для лазні. Які камені краще і як правильно вибрати ?

Корисно буде покласти на підлогу топки підставку, на яку поставити сковороду. Це зменшить висоту полум’я в печі і дасть краще обтікання страви, що готується гарячим повітрям.Таким чином ви забезпечите рівномірний прогрів страв готуються.

Установка топкових дверцят

12. Замовте у майстерні або зробіть самі порожнисту металеву дверцята завтовшки 50 мм. Заповніть її мінеральним теплоізолятором, наприклад вермікулітом або перлітом. Можна зробити дверцята зі шматка твердого дерева, прикріпивши до нього на невеликій відстані захисний металевий лист.

Дверцята встановлюється у вхідний отвір печі без петель, як клин. Вийматися вона повинна однією рукою. У дверцятах треба передбачити регульоване вікно, для управління потоком повітря. Досить отвори діаметром 80 мм, яке можна буде частково або повністю перекривати заслінкою.

Отвір організовується з допомогою відрізка труби відповідного діаметру, який з допомогою електрозварювання кріпиться між полотнищами двері. Двері необхідно оснастити дерев’яною накладкою на ручку. Також корисно буде мати термометр для забезпечення процесу випічки.

Заключні рекомендації

Перед першим протапливанием печі дайте їй остаточно просохнути протягом декількох днів. Для повного просушування стін печі треба розводити в ній невеликий вогонь один раз в день. Піч повинна прогрітися рівномірно по всьому об’єму, але не сильно.

Проробіть цю процедуру протягом трьох або чотирьох днів поспіль. Тільки після цього, переконавшись, що піч висушена, можна приступати до пробної експлуатації.

Піч-коптильня багатофункціональна і затребувана часом. Побудуйте — розчарувань не буде.

Коптильня своїми руками холодного копчення

Перед вами проект коптильні, яка дозволяє переробляти значні кількості продуктів. Коптильня призначена в першу чергу тим, хто живе на природі і добре підходить для фермерського господарства. В ній можна готувати великі порції м’яса і отримувати професійний результат.

Список необхідних матеріалів (пиломатеріали та дошки):

  • 50 х 150 х 2000 мм — 3 шт. — головні зв’язку
  • 50 х 100 х 3650 мм — 3 шт. — перемички, підвіси і лава
  • 50 х 100 х 3000 мм — 12 шт. — обв’язка, одвірки, крокви
  • 50 х 100 х 2500 мм — 23 шт. — обв’язка, одвірки, крокви
  • 25 х 250 х 3000 мм — 2 шт. — лава і кришка вентиляційного вікна
  • 25 х 150 х 3000 мм — 2 шт. — коньок і обробка
  • 25 х 150 х 2100 мм — 2 шт. — дверна обшивка
  • 25 х 100 х 3000 мм — 6 шт. — оздоблення кутів, обшивка
  • 25 х 100 х 2400 мм — 6 шт. — оздоблення
  • 25 х 150 х 2100 мм — 6 шт. — шпунт для дверей
  • 0.65 м3 дошки шириною 150 мм для обшивки стін
  • 0.3 м3 дошки для настилу даху

Покрівельний матеріал для покриття 10 м2 даху.

Опис будівельних робіт згідно проекту

В конструкції в основному використовуються пиломатеріали, для її складання не потрібна висока кваліфікація. До приміщення коптильні, яке виглядає, як невеликий сарай з двосхилим дахом, підведений димохід від топки.

Сама топка знаходиться в півтора метрах від коптильні і розташована нижче рівня її підлоги. Димар зроблений з каналізаційних труб діаметром 150 мм. Вся конструкція спирається на фундамент, відлитий з бетону. Матеріали добре видно в розрізі всієї споруди.

Всередині коптильня обладнана перекладинами для підвіски шматків м’яса для копчення, складаним столом, на якому зручно готувати продукти для підвіски.

Під коником даху під фронтонах обох боків зроблені вікна для випуску диму. Вони обладнані кришками, які дозволяють регулювати потоки повітря через коптильню.

Топка викладається з вогнетривкої цегли, який спирається на бетонні подушки товщиною 150 мм і шириною 300 мм. В передній частині топки розташоване вхідний отвір, зверху якого кладеться цегляна арка.

Отвір закривається дверима, яка переміщується по напрямних вгору і вниз.

Зверху топки укладено перекриття товщиною 100 мм В ньому зроблено конічний отвір, що закривається кришкою.

Димова труба виходить із задньої стінки топки на висоті 150 мм від її верхнього краю.

Відео про те, як своїми руками побудувати просту коптильню з цегли і дерева

Сьогодні ви дізналися кілька проектів по будівництву печей для смачного приготування продуктів на свіжому повітрі з допомогою вогню. Піч коптильня своїми руками будується. Кожен проект добре описаний і супроводжується фото. Вам залишається тільки якісно виконати всі роботи. Бажаю удачі !