Розтріскування плодів відбувається від нерівномірного поливу, коли рослини довго не поливали, а потім провели рясний полив, від пониження температури вночі та високої вологості.
7. Плоди ребристі. Чому ?
Ребристість плодів — це сортовий ознака, який посилюється, якщо формування суцвіття відбувається при низькій температурі 15-16 градусів. Тому краще підбирати сорти з гладкою поверхнею.
8. З’явилися махрові (фасеточні) квітки у великоплідних сортів на першій китиці. Чому ?
Це 2-3 квітки, що зрослися в один. З таких квіток виростають потворні, ребристі, хоча і великі плоди. І щоб такий квітка (плід) не відтягував поживні елементи від інших квіток, його треба відразу видалити.
9. На поверхні зеленого плода з’явилися білясті плями. Чому ?
Це сліди сонячних опіків. Опіки зазвичай з’являються при сонячної і спекотної погоди, при слабкій облиственности рослин. Щоб захистити плоди від сонячних опіків, потрібно притіняти рослини в найжаркіші години. Для цього в теплицях білять скла, встановлюють світловідбиваючі екрани або натягують тент з нетканого матеріалу.
10. З’явилося багато дрібних, порожніх плодів без насіння. Чому ?
Це відбувається при недостатній запиленні квіток внаслідок високих 30 градусів і низьких 15 градусів температур, високої вологості повітря або слабкому освітленні. Треба підтримувати правильний режим у теплиці, струшувати суцвіття.