Хвороби лука зеленого і ріпчастої: Опис і боротьба з ними

При розрізі цибулини видно, що деякі луски загнивають, а верхня луска залишається сухою. Хворі цибулини стають сірувато-коричневого кольору, розм’якшуються і видають неприємний гниє запах.

Збудники — бактерії Pseudomonas allicola Burk. Помітити бактеріоз найчастіше можна на ослаблених, рано зібраних і непросушених цибулинах.

Спровокувати хворобу може навіть невеликий дощ під час збирання врожаю.

Агротехнічна боротьба:

Дотримання сівозміни. Посадка цибулі, цибулі на ріпку і цибулі на насіння — на пристойній відстані один від одного.

Просушування лука перед зберіганням.

Для зберігання на зиму, цибулю потрібно ретельно просушити. Цибулини повинні бути з підсохлими корінцями і тонкої підсушеної шийкою. При русі цибулини в масі повинні шелестіти.

Хімічна боротьба:

  • Проведення 2-3 обробок одним з наступних препаратів, які можна чергувати —
  • 0.2 %-ним розчином Оксихома
  • 0.4 %-ним розчином оксихлорид міді

Відео про те, як захистити цибуля від хвороб

Правильна захист дозволяє запобігти виникненню хвороби лука і отримати багатий врожай.

Дивіться також:  Посадка розсади томатів у теплицю з вирощуванням та доглядом