При розрізі цибулини видно, що деякі луски загнивають, а верхня луска залишається сухою. Хворі цибулини стають сірувато-коричневого кольору, розм’якшуються і видають неприємний гниє запах.
Збудники — бактерії Pseudomonas allicola Burk. Помітити бактеріоз найчастіше можна на ослаблених, рано зібраних і непросушених цибулинах.
Спровокувати хворобу може навіть невеликий дощ під час збирання врожаю.
Агротехнічна боротьба:
Дотримання сівозміни. Посадка цибулі, цибулі на ріпку і цибулі на насіння — на пристойній відстані один від одного.
Просушування лука перед зберіганням.
Для зберігання на зиму, цибулю потрібно ретельно просушити. Цибулини повинні бути з підсохлими корінцями і тонкої підсушеної шийкою. При русі цибулини в масі повинні шелестіти.
Хімічна боротьба:
- Проведення 2-3 обробок одним з наступних препаратів, які можна чергувати —
- 0.2 %-ним розчином Оксихома
- 0.4 %-ним розчином оксихлорид міді
Відео про те, як захистити цибуля від хвороб
Правильна захист дозволяє запобігти виникненню хвороби лука і отримати багатий врожай.