Насправді, вирощувати авокадо з кісточки не просто реально, але і вкрай цікаво. Кісточка у формі яйця виглядає, м’яко кажучи, незвично. Пророщувати її доводиться також незвичайним і цікавим способом. Так можна отримати деревце авокадо в домашніх умовах: як виростити авокадо з кісточки, щоб були плоди, знають небагато. Більш того, домогтися плодоношення в домашніх умовах практично неможливо. Тим не менш, любителі домашніх екзотів знаходять свої способи вирощування оригінального рослини і отримують від цього ні з чим незрівняне задоволення.
Пророщування авокадо вимагає терпіння, хоча ймовірність того, що кісточка рушить в зростання, дуже висока. При належному догляді і створення оптимальних умов отримати перші плоди з домашнього дерева авокадо можна вже через 7 років. Багато хто думає, що неможливо отримати авокадо в домашніх умовах, але виростити авокадо з кісточки, щоб були плоди, цілком реально. Потрібно підготувати субстрат і вибрати хороший посадочний матеріал, тоді мрія про власний авокадовом дереві може втілитися в реальність.
Підготовка садивного матеріалу
Для посадки бажано використовувати визріли насіння, точніше кісточку, яка має рельєфну поверхню і сильно нагадує куряче яйце за формою і розміром. Визначити зрілість авокадо можна за зовнішнім виглядом. Стиглий плід має темну шкірку. На дотик фрукт буде пружним, але не занадто жорстким. Якщо при натисканні на м’якоть, вона пружинить, то авокадо можна використовувати в їжу, а його плід – садити в землю. Переспевший фрукт також може згодитися на посадку. А ось недозрілий примірник доведеться трохи потримати, поки він не дійде до потрібного ступеня зрілості. Але краще всього використовувати для посадки насіння, які дозріли природним шляхом. Вони відрізняються більшою життєздатністю і швидше йдуть у ріст.
Витягти з стиглого плоду кісточку досить просто. Необхідно розрізати плід навпіл, зробити надсічки на м’якоті і вивернути половинки м’якоттю назовні, тоді кісточка у формі яйця випаде. Існує кілька варіантів пророщування кісточки. Можна відправити витягнуту з плоду кісточку безпосередньо в землю. Тримати миску слід в прохолодному місці не менше 30 днів. За цей час кісточка повинна прорости, проте створити оптимальні умови для проростання досить складно, і посадковий матеріал може загнити. Тому краще використовувати другий спосіб пророщування, який здається більш цікавим і результативним.
Кісточку попередньо пророщують до посадки в землю. Для цього за допомогою зубочистки або розпрямленої скріпки кісточку наколюють в 3-4 місцях трохи вище середини. Отриману конструкцію з стирчать зубочистками поміщають в наповнений водою склянку, так щоб кісточка злегка стикалася з поверхнею. Деякі любителі вирощування екзотів будинку впевнені, що занурювати кісточку в воду взагалі не можна, інакше вона швидко загниє. Але при достатньому теплі і хорошої вентиляції таке трапляється рідко. Через пару-трійку тижнів з’явиться росток. Проращенную кісточку можна садити в підготовлений грунт.
Догляд і секрети вирощування
Горщик для авокадо слід вибирати просторий, оскільки потужний паросток швидко розвиває кореневу систему. Містка ємність, пухка і живильний грунт дозволять швидко проростити авокадо в домашніх умовах: виростити авокадо з кісточки, щоб були плоди, можна, якщо підібрати багату грунт з хорошою влагопроніцаємостью. Пророслу кісточку поглиблюють не занадто сильно, щоб більше її половини виявилося над поверхнею землі. Через 2-4 тижні кісточка стане яскраво-рожевою. Вважається, що кісточка авокадо додатково прикрашає рослина. Віддирати її після того, як рослина пішла в ріст, не слід.
Втеча виростає великим і товстим. Перші листочки вражають своїми розмірами, тому рослині потрібно великий простір як всередині горщика, так і зовні. У перші дні зростання втечі потрібна велика кількість світла, води і тепла. Потім полив скорочують. Визначити, чи вистачає паростку вологи нескладно: при дефіциті води рослина опускає листя. Рослині дуже любить обприскування, правда, робити це в дуже жарку погоду і при яскравому сонці не можна. Слід обприскувати авокадо у вечірній час, тоді рослина не отримає опіку і вдосталь насолодитися водою.
Незважаючи на те, що авокадо відноситься до теплолюбних рослин, пряме сонце воно не любить. За пару років рослина може вирости більш ніж на два метри, тому необхідно утримувати авокадо в зимовому саду або в квартирі, але за умови, що рослині буде вистачати простору.
Саджанець часто пересаджують в більш просторий горщик. Плодоносити зможе тільки велике, вкрите рясним листям рослина, так що до непомірним апетитам і швидкому зростанню авокадо треба приготуватися заздалегідь. У перший раз саджанець пересаджують на нове місце по досягненні їм 40-50 см, далі – у міру зростання.
Швидше починає плодоносити рослина, яка росте у відкритому грунті. В домашніх умовах на вирощування авокадо йде набагато більше часу. Рослина намагаються вирощувати в теплицях, утеплених верандах та терасах. У кімнаті з опаленням розвинутися рослині буде дуже важко, особливо якщо врахувати, як багато місця вона займає. Отримати плоди простіше з щепленого рослини. Його можна купити в магазині, або прищепити самостійно до розвиненого саджанця.
Зазвичай рослини, отримані з насіння, рідко плодоносять, зате вони можуть стати гідною прикрасою домашнього саду з екзотами. Сьогодні багато хто намагається вирощувати мандарини, ківі та авокадо з насіння. І рослини швидко йдуть в ріст, радуючи садівників-любителів привабливим і незвичайним зовнішнім виглядом. Але навіть якщо вдасться отримати урожай з кімнатного авокадо, то він буде мізерним і не дуже смачним, адже умови в квартирі мало схожі на ту обстановку, в якій виростає фруктове дерево. Але це не зупиняє любителів екзотів від експериментів.
В цілому, авокадо можна зарахувати до невибагливим, швидкозростаючим і цікавим рослинам для кімнатного вирощування.