Калина червона корисні властивості і протипоказання

У цій статті піде мова про калину звичайну або чагарник. Калина звичайна належить до родини жимолостевих і нараховує 200 видів, з них 9 видів зустрічається у нас в Росії. Чагарник росте висотою до 5 метрів. Листя широкояйцеподібні, черешкові, до 10 см в довжину. Калина має квітки білі на дуже коротких квітконіжках. Плоди — яйцевидношаровидные яскраво-червоні кістянки діаметром до 12 мм з великою плоскою кісточкою.

Цвіте калина в травні — липні, а плоди дозрівають у серпні — вересні. У всіх садівників і городників на дачних ділянках росте цей кущ. У мене їх два куща і я їх бережу і милуюся і квітками і ягодами.

Калина — зимостійка, вологолюбна рослина. Цвіте і плодоносить вона тільки на добре освітлюваних ділянках. У природі любить рости по берегах струмків і річок, в підлісках і серед інших чагарників.

Червона Калина — це особливий дар природи. який має багато корисних властивостей. її використовують в домашніх умовах в якості соку, чаю, напою. У лікувальних цілях використовують кору та плоди. Про все це і піде далі мова.

Калина червона лікувальні властивості і протипоказання

Кора калини

У медицині використовують кору гілок і стовбурів калини, заготовлену ранньою весною.

У корі міститься гіркий глікозид вібурнін, смола, крохмаль, фітостерини, валеріанова кислота, ізовалеріанова кислота, дубильні речовини, тритерпенові сапоніни, вітамін К, аскорбінова кислота, каротин, мікроелементи (кальцій, ванадій, залізо, марганець, цинк), мурашина, пальмітинова, каприлова) кислоти.

Кора калини при прийомі всередину надає кровоспинну, болезаспокійливу, седативну дію, підвищує тонус мускулатури матки і тому ефективна при маткових кровотечах, рясних менструаціях. Для цього готують відвар кори: 10 р сировини відварюють у 200 мл води. Приймають по 1 — 2 столові ложки 3 — 4 рази в день після їжі.

При кровотечах з носа відвар можна використовувати зовнішньо, змочуючи їм вводяться в ніс тампончики з вати.

Застосовується також при неврастенії, так як містяться в корі калини валеріанова та ізовалеріанова кислоти діють спазмолітично і зменшують збудливість центральної нервової системи. В якості заспокійливого засобу відвар кори готують з розрахунку 2 столові ложки на 1 склянку води. П’ють по 1/2 склянки 2 рази на день.

Тривалий прийом препаратів кори калини знижує вміст холестерину в крові, отже, показаний при атеросклерозі, підвищеному кров’яному тиску.

Дивіться також:  Репешок: лікувальні властивості і протипоказання, відгуки

Кора калини в суміші з іншими лікарськими рослинами застосовується при гемороїдальних кровотечах.

При шкірних проявах алергії ефективно внутрішній прийом відвару кори калини поєднувати з ваннами з настою або відвару гілочок калини.

Відвар кори дають всередину дітям при застуді і золотусі.

Деколи як потогінний засіб його рекомендують і дорослим.

У ветеринарії дрібним тваринам при запаленні слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і порожнини рота призначають відвар кори калини по 1 — 2 столових ложки 3 рази на день.

Ягода калина

Як ягода, калина знайшла застосування в медицині. В ягодах містяться полісахариди, органічні кислоти (оцтова, мурашина, ізовалеріанова, каприлова), інвертний цукор, вітаміни, мікроелементи (марганець, цинк).

Плоди калини вживають як загальнозміцнюючий, полівітамінний засіб при гастриті зі зниженою кислотністю, в цілях профілактики виразкової хвороби і виразки шлунка. Як послаблюючий, протизапальний, седативний, сечогінний засіб, при захворюваннях печінки, бронхіті, запаленні легень.

Ягоди калини їдять у свіжому вигляді, п’ють чай з ягодами. Настій плодів калини (2 — 4 столові ложки розтертих плодів заливають в термосі 0,5 л окропу, настоюють 1 — 2 години). П’ють по 1/2 склянки 3 рази на день замість чаю. Такий чай містить значну кількість вітаміну С.

Настій ягід п’ють при виразках дванадцятипалої кишки, ентероколітах, набряках серцевого і ниркового походження.

При нестачі вітамінів в організмі плоди їдять в натуральному вигляді, готують з них сік, киселі, желе.

Плоди калини мають високі смакові якості. Їх використовують для приготування мармеладу, пастили, морсу.

У домашніх умовах з калини легко приготувати смачний морс. Для цього достатньо до 1 літру гарячої кип’яченої води додати 1/2 склянки соку калини, отриманого на соковижималці і цукор за смаком, потім дати настоятися 3 — 4 години. Вживати в холодному вигляді.

Сік віджимають з ягід. Мезгу заливають водою, кип’ятять 5 — 10 хвилин, проціджують. Потім відвар з’єднують з’єднують з вичавленим соком. На 1 кг ягід додають 200 г води, розмішують і охолоджують.

У домашній косметиці калиновий сік використовують проти вугрів на обличчі.

Соком плодів виводять веснянки і відбілюють шкіру при сильному засмагу. Для цього змішують сметану з свіжим соком калини (1 : 1), наносять на шкіру і через деякий час змивають теплою водою. Після чого шкіру змащують топленим маслом.

Дивіться також:  Сода для огірків – обприскування

Відвар насіння калини використовують як потогінний засіб і як терпке при диспепсії. Водний настій п’ють з профілактичною метою і для лікування карбункулів, екземи, висипів на тілі.

           

Ягоди калини з медом вживають при застуді як заспокійливий, при болісних менструаціях.

Відомо, що у 7 % концентрації сік калини згубно діє на черевно-тифозну, дизентерійні палички, на збудника сибірської виразки.

Квітки калини

Народна медицина використовує квітки калини, в яких виявлено флавоноїди. В коренях є астрагалін, пеонозид, стерини, ефірна олія. У насінні калини значна кількість ефірної олії.

Є дані, що квітки калини з листям проявляють антимікробну дію аналогічно соку з ягід калини.

Квітки калини вживають у вигляді чаю як жарознижувальний, загальнозміцнюючу, сечогінну, протиалергічний засіб.

Настоєм квіток і листків калини полощуть горло, рот при гінгівіті, стоматиті, пародонтозі, промивають рани.

У народній медицині плоди і квітки калини п’ють у вигляді водного настою (2 столові ложки на 0,5 л окропу залити в термосі, настояти) по 1/2 склянки 3 рази в день в теплому вигляді при застуді, кашлі, склерозі, захворюваннях шлунка, при діатезі, екземі. при хронічних захворюваннях серця, гіпертонії, при захворюваннях нирок, золотусі, алергічної висипки.

Калина червона та її властивості (відео)

Протипоказання до вживання калини

Протипоказання щодо вживання червоної калини є і їх зовсім небагато. Їх просто треба знати:

  • Калина червона протипоказана вагітним жінкам
  • Людям, які мають низький тиск
  • Людям, у яких є підвищена згортання крові
  • Людям, у яких є гастрит і підвищена кислотність
  • Людям, у яких є запалення сечостатевої системи, ниркова недостатність, камені в нирках, подагра.

Рецепти з калини в домашніх умовах

  • 1 столова ложка насіння на 200 мл води. кип’ятити на водяній бані 15 хвилин, процідити, довести кип’яченою водою до початкового об’єму. Приймати по 1/2 склянки при проносі, энтороколите. для лікування карбункулів, при екземі, алергічних висипаннях на шкірі і як потогінний, загальнозміцнюючий засіб.
  • Калина добре допомагає при простудних захворюваннях: плоди калини настоювати 8 годин і пити з медом як потогінний засіб.
  • 1 столова ложка сухих квіток на 200 мл окропу, настоювати 1 — 2 години, процідити. Приймати по 1 — 2 столові ложки 3 рази на день при діатезі у дітей.
  • Кора крушини — 30 г, кора калини — 20 г, трава деревію — 10 р. 2 столові ложки збору залити 0,5 л окропу, настоювати в термосі 2 години, пити по 50 мл перед обідом і на ніч при гемороїдальних кровотечах.
  • Напар кори калини: 2 столові ложки залити 0,5 л окропу в термосі, настоювати 5 — 6 годин і пити по 1/4 склянки 2 — 3 рази на день як судинозвужувальний, антисептичний засіб при гінгівіті, стоматиті, пародонтозі, при маткових кровотечах, рясних менструаціях, в післяпологовому періоді, при підвищеному рівні холестерину в крові, при гемороїдальних кровотечах, неврастенії.
  • При шкірних проявах алергії 100 — 300 г гілочок залити великим окропом (4 — 5 літра), настояти, процідити і вилити у ванну з температурою води 36 — 37 градусів С. Тривалість процедури 15 — 20 хвилин, 10 — 12 ванн через день.
Дивіться також:  Як вибрати кавун для пікніка

Збір ягід і кори калини червоної

Плоди збирають у період повної біологічної стиглості в суху погоду разом з плодоніжками, намагаючись не пошкодити ягоди.

Зібрана в пучки, калина гронами довго зберігаються в неопалюваному приміщенні і на горищах тонким шаром. Їх потім сушать у печах при температурі 60 — 80 градусів С., не допускаючи їх підгоряння. Після сушіння ягоди перебирають. відокремлюють від плодоніжок, гілочок, видаляють недостиглі. запліснявілі і пошкоджені шкідниками плоди.

Кору збирають навесні, з початком сокоруху, до розпускання бруньок, коли її легко відокремити від деревини. Для цього гострим ножем роблять два напівкільцевих надрізи на відстані 20 — 25 см один від одного і два поздовжніх надрізу.

Потім кору знімають, підв’ялюють на повітрі і сушать у сушарці при температурі 50 — 60 градусів С. Якщо кора з тріском ламається — сировина готова. Зберігають у пакетах, в мішечках в сухому, провітрюваному приміщенні. Термін придатності — 4 роки.

Калина і життя, калина і здоров’я — вимовляються і живуть поруч з нами. Вживайте калину червону згідно з наведеними у статті прикладами і будьте здорові.