Патисони на зиму — рецепти кращих консервованих патисонів

Патисони на зиму — дуже красиво виглядають в банках при консервації. Для консервування використовують молоді плоди діаметром 3-5 див. У них повинні бути дрібні насіння і ніжна неушкоджена шкіра.

Для домашнього консервування застосовують плоди білого або жовтого кольору. Дрібні плоди заготовляють у цілому вигляді, а більш великі розрізають на акуратні, однакові часточки або половинки. Перезрілі, мляві, розбиті і пошкоджені шкідниками не придатні для цієї мети.

Плоди патисонів ребристі, тому їх миють м’якою щіткою. При цьому, видаляється бруд і плодоніжка з частиною плоду, але не більше 1 см. Це тому що біля плодоніжки м’якоть грубувата. Потім обполіскують плоди у чистій проточній воді.

Мариновані патисони на зиму «Хрусткі» в літрових банках

Гарні плоди у молодих плодів мають щільну хрустку м’якоть. Тому постарайтеся зберегти це властивість в зимових заготовках.

Необхідні продукти:

  • Патисони
  • Перець чорний горошком
  • Солодкий перець
  • Лавровий лист, хрін, селера, м’ята, кріп, петрушка, часник

Для маринаду:

  • Вода — 3 літри
  • Сіль — 1 ст. л.
  • Оцтова есенція — 2 ст. л.

Процес приготування

  1. Підготовлені патисони бланшируйте в киплячій воді 3-5 хвилин.
  2. Потім швидко опустіть в холодну воду на 3-5 хвилин для охолодження. Якщо у вас плоди великі, то після охолодження розріжте їх на частини.
  3. У банку місткістю 1 літр укладіть хрін, селера, м’яту, кріп, петрушку, часник. Суміш трав повинна становити шар 1.5 див.
  4. Ще додайте в банку 10-15 горошин перцю, 1/4 частина солодкого перцю, 1 лавровий лист.
  5. Далі щільно укладіть патисони на зиму.
  6. Зверху покладіть таку ж кількість зелені та прянощів, як і на дно банки.
  7. Потім стерилізують банки 8-10 хвилин.

Щоб патисони не стали в’ялими, після стерилізації банки ненадовго поставте в холодну воду.

Готуйте так, щоб взимку їсти з задоволенням. Банки зберігайте в прохолодному погребі.

Дивіться також:  Варення з обліпихи: 5 простих рецептів приготування на зиму

Патисони «Дачні» — смачний рецепт на зиму

Обов’язково додайте в банки прянощі і пряні трави. Кількість трав повинно бути таким же, як і при консервування огірків.

Для розсолу потрібно:

  • Вода — 1 літр
  • Сіль — 35 г
  • Цукор — 50 г
  • Оцет — 1 ч. л.

Хід роботи

  1. Візьміть 3 літрову простерилизованную банку і покладіть на дно 3 бутончики гвоздики і трохи кориці.
  2. Ще покладіть на дно банки 3 лаврових листки, 3 горошигны чорного перцю, 1/4 ч. л. лимонної кислоти, 4 огірочка.
  3. Потім наповніть банку молодими міцними патиссонами діаметром не більше 7 див.
  4. Патисони укладайте упереміж зі стручками перцю.
  5. Між плодами обов’язково додайте кріп, часник, листя чорної смородини, дуба, вишні.
  6. Зверху всіх укладених плодів покладіть рожеві, невеликі за розміром томати.
  7. Всі залийте гарячим розсолом.
  8. Банки стерилізують 25 хвилин і відразу ж загорніть.

Відео про те, як приготувати патисони по-корейськи на зиму

Заготівля плодів може бути не тільки в цілому вигляді, але і в подрібненому. Так створюється більш пікантний смак.

Це найдоступніший для рецепт консервування в домашніх умовах.

Заготівля з патисонів з гвоздикою без стерилізації

Потрібно:

  • Вода — 1 літр
  • Патисони — 1 кг
  • Зелень кропу і петрушки
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Часник — 5 зубчиків
  • Гвоздика, перець горошком, чорний перець — за смаком
  • Сіль — 4 ч. л.
  • Цукор — 10 ч. л.
  • Оцет — 60 мл
  • Лавровий лист

Процес приготування

Патисони для консервування обов’язково повинні бути цілими, без тріщин. Якщо вони великого розміру, то їх можна нарізати шматочками. Якщо ви любите погостріше, тоді додайте трохи дрібно нарізаного перцю чилі.

  1. Банки і кришки заздалегідь стерилізуйте.
  2. Овочі ретельно вимийте, щоб потім видалити плодоніжку. Плоди осушіть.
  3. Морква вимийте, очистіть і наріжте кружечками.
  4. Цибулини теж очистіть, щоб нарізати їх обручками.
  5. Часник очистіть і дрібно наріжте.
  6. Зелень вимийте, обсушіть і порубаєте.
  7. На дно банок викладіть зелень, часник. Потім цибулю, моркву, лавровий лист, гвоздику, перець.
  8. Укладіть потім в банки плоди патисонів.
  9. Зробіть маринад. Для цього налийте воду в каструлю, додайте цукор, сіль, оцет. Все перемішайте і доведіть до кипіння.
  10. Банки, залийте гарячим маринадом і закатайте.
Дивіться також:  Мочені яблука на зиму в банках — 6 рецептів в домашніх умовах

Ще банки переверніть, укутайте і дайте повністю охолонути. Зберігайте заготовки в прохолодному місці.

Асорті на зиму з овочів з патиссонами — відео рецепт

В банках жовтенькі виглядають дивовижно, хоча рецепт зовсім простий.

Часто смак маринованих патисонів збігається зі смаком маринованих грибів. Зробіть таку заготовку і порівняйте.

Вдалих всім рецептів !