Варення з обліпихи — найбільш цінна і корисна заготівля на зиму за своїм біохімічним складом. Ягоди до періоду зрілості містять максимальну кількість аскорбінової кислоти. Цього вітаміну багато не тільки в свіжих ягодах, але і в продуктах їх переробки.
Перед консервуванням ягоди очищають від листя, плодоніжки, прибирають зіпсовані та розм’якшені плоди. Потім миють у воді, дають їй стекти, а ягодам обсохнути.
З гарних плодів роблять сире варення без варіння, з кісточками, без кісточок, спосіб варіння також використовується для приготування такого ласощі.
Сире варення з обліпихи на зиму з кісточками
У сирому вигляді заготівля виходить самою смачною і корисною. Яке задоволення випити чашку чаю в зимову холоднечу з смачними розчавленими ягодами. І відразу в будинку створюється настрій тепла і затишку.
Буде потрібно: на 1 кг ягід 1.3-1.5 кг цукру
Приготування
1. Ягоди обліпихи потрібно очистити від всякої домішки, від плодоніжок, промити водою і просушити. Чисті плоди засипаємо цукром і перетираємо блендером.
2. Вийшло густе пюре з кісточками, у яких дуже багато обліпихової олії.
3. Виливаємо сире варення з обліпихи в стерильну банку.
4. Зверху в банку засипаємо шар цукрового піску, щоб не утворилася цвіль. Відразу закриваємо прокип’яченої кришкою.
5. Потім заповнюємо другу банку.
Приємно їсти !
Обліпиха протерта з цукром без кісточок
Дізнайтеся самий натуральний вигляд вживання варення, коли немає кісточок.
Буде потрібно: на 1 кг пюре обліпихи — 0.8-1 кг цукру.
План дій
- Чисті і добре помиті ягоди протираємо через сито. Наше завдання прибрати кісточки, шкірку, відокремити сік і м’якоть.
- Якщо ягоди тверді і погано протираються, то їх потрібно бланшувати 2-3 хвилини в гарячій воді.
- Отримане пюре перемішайте з цукром і починайте підігрівати на слабкому вогні до 70 градусів С, не більше. Нам потрібно, щоб цукор розчинився.
- Потім ягідну масу перекладаємо в чисті банки і пастеризуем при температурі 80 градусів С: пів-літрові — 15 хвилин, літрові — 20 хвилин.
Виходить желеподібне варення, яке дуже приємне на смак.
Як зварити обліпихова варення з кісточками
Зараз приготуємо дуже смачне і корисне варення з обліпихи. У зимовий час року його розчиняють в кип’яченій воді, проціджують через сито від кісточок і п’ють як напій.
Спосіб приготування
1. Ягоди очищають від сміття, плодоніжок, моєму, даємо стекти воді.
2. У каструлю з ягодами в кількості 1 кг насипаємо 1.3-1.5 кг цукру. Перемішуємо ягоди з цукром.
Якщо ми будемо варити ягоди зараз, то наллємо 1/4 частину склянки води. А якщо, у вас є можливість почекати 3 години, то воду наливати не потрібно, тому що виділиться з ягід сік.