Торт Прага — відноситься до шоколадних тортів і користується популярністю в Росії з часів існування СРСР. Ідея створення торта коли прийшла з Праги, але зі змінами та коригуванням закріплена ГОСТом і, тому торт, може бути легко приготований на будь-кондитерській фабриці.
І сьогодні. я хочу розповісти вам, дорогі читачі, як приготувати в домашніх умовах таке смачне ласощі.
Торт складається з трьох коржів, просочених кремом, а зверху поливається шоколадною помадкою. Випікають коржі з бісквітного тіста з додаванням вершкового масла і какао-порошку. Після просочення кремом, торт ставлять на добу в холодильник. Потім продовжують його приготування — про все інше ви дізнаєтеся з самої статті.
Торт Прага — класичний рецепт (за Гостом) в домашніх умовах
Буде потрібно для бісквіта:
- Яйця курячі — 6 шт.
- Цукор — 150 г
- Борошно — 115 г
- Какао-порошок — 25 г
- Вершкове масло — 40 г
Буде потрібно для крему:
- Згущене молоко — 120 г
- Жовток курячого яйця — 1 шт.
- Вода — 20 мл
- Масло вершкове — 200 г
- Ванільний цукор — 8 г
- Какао-порошок — 10 г
Буде потрібно для шоколадної глазурі:
- Шоколад чорний 70 % какао — 100 г
- Масло вершкове — 100 г
- Абрикосовий джем (повидло) — 50 г
Приготування рецепту «торт»Прага”
Масляний класичний бісквіт готується без розпушувача, а обсяг виходить завдяки якісно збитим білків. Це важливо !
Готуємо бісквітні коржі
- Відокремлюємо білки від жовтків.
2. Беремо міксер і збиваємо білки до стійкої піни. Не припиняючи збивання, насипаємо цукор 75 р.
3. Продовжуємо збивати до стійких піків.
4. Бачите, як міцно збиті, що навіть не выпадывает маса з ємності.
5. Ось так виглядають добре збиті білки.
6. У жовтки висипаємо 75 г цукру.
7. Збиваємо жовтки з цукром в пишну масу.
8. Змішаємо 115 г борошна 25 г какао.
9. До збитим жовтків додамо, чергуючи в кілька прийомів, борошняну суміш і збиті білки. Вважаємо — Перший раз
10. Вважаємо — Перший раз з’єднуємо частина борошняної суміші і
11. частину збитих білків.
12. Другий раз з’єднуємо частина борошняної суміші і
13. частину збитих білків.
14. Все добре перемішуємо лопаткою.
15. Третій раз висипаємо частину борошняної суміші з какао з
16. решту білків і все перемішаємо.
17. В кінці додаємо 40 г розтопленого і охолодженого до 25 градусів вершкового масла.
18. Ось така однорідна маса повинна вийти в результаті остаточного перемішування.
19. Роз’ємну форму діаметром 21 см змащуємо маслом і посипаємо борошном дно і боки форми.
20. Підготовлену масу викладаємо у форму.
21. Вирівнюємо поверхню лопаткою маси в формі. Ставимо в розігріту духовку до 200 градусів і випікаємо 30 хвилин.
22. Дістаємо форму з духовки і даємо охолонути 5 хвилин.
23. Прибираємо роз’ємну форму і перевертаємо на дошку.
24. Протягом 8 годин остуджуємо випічку при кімнатній температурі і потім загортаємо у плівку від висихання.
25. Потім зрізаємо з випічки верхівку ножем на невелику глибину по колу.
26. А потім заводимо нитку в зріз, як на фото.
27. Проводимо через весь розріз верхівки.
28. Перехрещуємо нитку і знімаємо її — тим самим йде розріз випічки в глибині наміченого зрізу.
29. Верхівка випічки добре відокремилася.
30. Точно так само, за допомогою нитки відрізаємо один корж.
31. А потім відрізаємо і другий корж. Третій корж залишається не зворушеним і готовим до складання.
32. Три коржі готові до формування торта.
Приготування крему для просочення «торт»Прага”
- Один жовток курячого яйця змішуємо з 20 мл води.
2. Згущене молоко 120 г змішуємо з желтковым розчином.
3. Додаємо в масу 2 чайні ложки ванільного цукру. Перемішуємо. Підготовлену масу доводимо до загустіння на водяній бані, помішуючи.
4. На водяній бані розмішуємо масу в межах 10 хвилин. Потім прибираємо і охолодити при кімнатній температурі, періодично помішуючи.
5. Збиваємо 200 г вершкового масла кімнатної температури 2 хвилини.
6. Не перериваючи заважати міксером масло, додаємо порціями заварений сироп.
7. Ось така маса пухнаста повинна вийти.
8. Додаємо 10 г какао і перемішуємо. Крем для просочення коржів готовий.
Збірка «торт»Прага”
- На перший корж намазуємо крем.
2. Кладемо другий корж і промазуємо кремом.
3. Третім коржем закриваємо другий шар крему.
4. Торт Прага змащують підігрітим абрикосовим повидлом.
5. Абрикосовим повидлом змащують верх торта і
6. бічні поверхні.
Прикраса торта шоколадною глазур’ю
- На водяній бані розтопити 100 г шоколаду і 100 г масла.
2. Заважаємо все до однорідної маси, як на фото.
3. Виливаємо глазур на поверхню торта і розгладжуємо.
4. Бічні поверхні покриваємо глазур’ю з допомогою лопатки.
5. Гладка і красива шоколадна глазур перед вами.
6. Торт Прага готовий.
Відрізаємо від шматочок торта, милуємося і з задоволенням смакуємо. Смачно !