Домашній сир. Як зробити сир з молока в домашніх умовах

Домашній сир — це натуральний продукт без всяких добавок і консервантів. В домашніх умовах його можна зробити простим і легким рецептами. У будинку повинні бути кухонна техніка та кухонний інвентар.

Є різні рецепти приготування сиру. І завжди він виходить ніжним і неймовірно смачним. Якщо добре постаратися і поекспериментувати, то можна зробити сир твердим, м’яким і навіть ропні.

Відповідь на питання: Як зварити сир в домашніх умовах ? Ви знайдете в цій статті.

Домашній сир з молока — дуже смачний покроковий рецепт

Щоб приготувати сир в домашніх умовах, потрібно наступна кухонне начиння: каструля від двох до шести літрів, дерев’яна ложка для розмішування і чиста марля, складена в кілька шарів.

Необхідні продукти:

  • Свіже молоко — 4 літри
  • Йогурт — 750-1000 мл

Замість йогурту можна взяти 4-6 столових ложок лимонного соку. Або 2 чайні ложки лимонної кислоти, розведеної в 80 мл води.

Спосіб приготування

У толстодонную каструлю налийте молоко. При цьому, залиште достатньо місця для кипіння. При якому, молоко може просто втекти.

Поставте каструлю на сильний вогонь і доведіть до кипіння і появи піни. Помішуйте часто, щоб молоко не переливався через край і не пригорає.

Потім зменшіть вогонь до слабкого і, поки піна не спала, додайте закваску у вигляді лимонного соку або розчину лимонної кислоти. А краще всього — йогурт.

Потім рівномірно і обережно помішуйте молоко ложкою. Через 10-15 секунд зніміть з вогню і продовжуйте м’яко помішувати, поки не сформуються великі, м’які шматки сиру. Якщо протягом хвилини сир так і не утворився, знову на кілька секунд поставте каструлю на вогонь.

Слідкуйте і чекайте, поки казеїн (молочний протеїн) повністю не згорнеться, лишивши світлу, жовто-зелену сироватку. Якщо необхідно, можете додати ще трохи згортає речовини.

Дивіться також:  Солона оселедець шматочками в домашніх умовах — способи посолу

Коли сир повністю згорнувся, зніміть каструлю з вогню. Закрийте і залиште на 10 хвилин. Якщо вам потрібен дуже м’який панір, то обережно влийте всередину одну або дві чашки (чверть або половину літра) гарячої води. Коли всі пластівці спливли на поверхню — можна зливати.

Приготування сиру з звурдженого молока (панір)

Друшляк вистеліть двома або трьома шарами марлі.

Також можна використовувати чисту білу тканину, зволожену водою і добре віджату.

Краї і кути марлі повинні звисати через краї друшляка.

Якщо ви хочете зібрати сироватку, то покладіть на друшляк іншу каструлю. Якщо ні, то помістіть його над раковиною.

За допомогою шумівки перекладіть самі великі пластівці в друшляк. Обережно вилийте туди ж масу, що залишилася, з меншими пластівцями.