Лечо на зиму в домашніх умовах — рецепти заготовок з овочів

Лечо на зиму з овочів — найпоширеніша і улюблена багатьма заготовка. Якщо багато років тому ми могли тільки купувати його в магазинах. Банки з цією закускою привозили частіше з Угорщини. Пошук рецептів на просторах інтернету і в багатьох книгах, дозволяє готувати його в домашніх умовах.

Виявляється, що рецептів його приготування є дуже багато.

У них в основному використовуються помідори, солодкі перці, баклажани:

  • Лечо з перцю і помідорів
  • — з кабачка
  • — з болгарського перцю без оцту
  • — з баклажанами
  • — з помідор без стерилізації

Інші овочі, а саме, огірки, морква, буряк, гарбуз — не застосовуються. Тому, подивіться рідкісні рецепти, які також корисні для нашого організму.

Заготівля лечо на зиму із звичайних овочів гідна стояти на будь-якому сімейному столі.

Лечо з овочів «Паличка-виручалочка»

Заготівля по цьому рецепту завжди стане у пригоді. У гарячому вигляді вона замінить гарнір, а в холодному — в якості закуски.

Потрібно:

  • Помідори — 6-7 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Солодкий перець — 4 шт.
  • Капуста — 300 г
  • Рослинне масло — 100 мл
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Сіль, цукор, чорний перець — за смаком

Приготування

  1. Помідори розрізати на 6 частин.
  2. Ріпчасту цибулю поріжте півкільцями.
  3. Солодкий болгарський перець — соломкою.
  4. Моркву натріть на крупній тертці.
  5. Капусту дрібно нашаткуйте.
  6. Всі підготовлені овочі перемішайте, заправте маслом, прянощами. Варіть, помішуючи, на повільному вогні до готовності.
  7. Потім розкладіть у чисті стерилізовані банки і стерилізують 5 хвилин в киплячій воді.
  8. Зберігайте в прохолодному погребі.

Лечо на зиму з гарбузом і морквою без стерилізації

Подивіться, як приготувати на зиму чудову і рідкісну заготовку.

Необхідно:

  • Гарбуз — обсяг за смаком
  • Помідори — 2 кг
  • Морква — 2 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1 кг
  • Масло рослинне — 1 стакан
  • Часник — 0.5-1 стакан
  • Оцет яблучний або виноградний — 100 мл
  • Сіль, цукор і спеції — за смаком
Дивіться також:  Вишня у власному соку — кращі рецепти заготовок з вишні

Спосіб приготування

  1. Гарбуз почистіть і наріжте кубиками.
  2. Обсмажте шматочки гарбуза окремо.
  3. Наріжте кубиками моркву і обсмажте окремо.
  4. Цибулю наріжте півкільцями і теж обсмажте окремо.
  5. З’єднайте всі підготовлені овочі разом і перемішайте.
  6. До суміші овочів додайте прокрученные помідори. Ще додайте олію, цукор, сіль і спеції.
  7. Тушкуйте суміш 30-40 хвилин, помішуючи. Коли до готовності залишиться 5-10 хвилин, то додайте роздавлений часник і оцет.
  8. Готове лечо на зиму розкладіть по чистим банкам і закатайте. А можна просто закрити кришками і зберігати в холодильнику.

Буде дуже смачно і корисно.

Бурякове лечо по-домашньому — рецепт по етапах

Це зовсім незвичайний рецепт, але такий смачний, що пальчики оближеш.

Інгредієнти:

  • Буряк — 3 кг
  • Морква — 2 кг
  • Солодкий перець — 2 кг
  • Помідори — 3 кг (або 1.5 літра томатного соку)
  • Рослинне масло — 0.5 літра
  • Лавровий лист — 3 шт.
  • Сіль — за смаком

Приготування рецепта

  1. Буряк натріть на крупній тертці.
  2. Моркву теж натріть на крупній тертці.
  3. З’єднайте їх разом і потушкуйте в олії протягом 15 хвилин.
  4. Потім пропустіть через м’ясорубку помідори і додайте до суміші овочів.Наріжте соломкою солодкий перець і теж додайте до овочів.
  5. Все посоліть і варіть, помішуючи, 1 годину.
  6. За 5 хвилин до готовності покласти лавровий лист. Якщо хочете, то додайте трохи цукру.
  7. Розкладіть лечо з буряком по стерилізованим банкам і закатайте.
  8. Стерилізація банок не потрібна.

Відео про те, як приготувати лечо на зиму з огірків

Заготівля з огірками виходить смачною, тому що огірки похрустують і в міру солоні.

Якщо ваші смачні заготовки не дочекаються зими, тому що будуть з’їдені. Не турбуйтеся і готуйте ще час поки є.

Морквяне лечо з помідорами та болгарським перцем

Подивіться рецепт приготування домашнього лечо на зиму, який сподобається вашій родині.

Дивіться також:  Гриби на зиму. Смачні рецепти грибних заготовок в банках

Необхідні продукти:

  • Морква — 2 кг
  • Помідори м’ясисті — 5-6 кг
  • Перець болгарський зелений — 1 кг
  • Болгарський червоний перець — 3 кг
  • Цукор, сіль, соняшникова олія

Спосіб приготування

  1. Перець очистіть від насіння і наріжте кільцями або соломкою.
  2. На дно великої каструлі налити трохи олії і викласти загасити весь перець.
  3. Закладайте перець в каструлю поступово, щоб пішла з нього більша частина води.
  4. Помідори очистіть від шкірки і, з допомогою блендера або м’ясорубки, зробіть пюре.
  5. Якщо вам не подобається присутність помідорних насіння, тоді пюре можна протерти через сито.
  6. Моркву натріть на такий тертці, щоб вийшла дрібна соломка. Або наріжте моркву соломкою вручну.
  7. Потім окремими порціями потушкуйте соломку з моркви в олії майже до готовності.
  8. З’єднайте в ємності всі підготовлені овочі, тобто, моркву, перець і помідори.
  9. Ще додайте соняшникової олії (не більше склянки). Потім сіль, цукор за смаком. Перемішайте і тушкуйте все овочі приблизно 1 годину, поки не вивариться вся рідина.
  10. Потім розлийте готове лечо в стерильні банки гарячим. Закатаю, дайте охолонути і переверніть догори дном.
  11. Зберігайте в прохолодному місці.

Лечо з часникових стрілок з томатною пастою на зиму

Стрілки часнику з’являються рано, тому з них можна зробити перше свіже раннє лечо.

Необхідно:

  • Томатна паста — 500 г
  • Вода — 0.5 літра
  • Сіль — 1 ст. л.
  • Цукор — 1/2 склянки
  • Рослинне масло — 1/2 склянки
  • Оцет — 1/2 склянки

Приготування

  1. Часникових стрілок візьміть стільки, щоб вони повністю зникли в цій суміші.
  2. Для цього, добре промийте часникові стрілки.
  3. Потім відріжте у них верхівки і наріжте невеликими шматочками в 1 див.
  4. У ємності змішайте шматочки часникових стрілок, воду, томатну пасту.
  5. Всю суміш кип’ятіть 20 хвилин.
  6. Потім влийте оцет і прокип’ятіть ще 2 хвилини.
  7. Розкладіть лечо в гарячі банки і стерилізують в киплячій воді.
  8. Тривалість стерилізації літрових банок 20 хвилин.
  9. Закатаю, переверніть догори дном до повного охолодження.
Дивіться також:  Кріп на зиму в банках — заготівля кропу як свіжий

Відео про те, як приготувати на зиму лечо з патисонів

Вибирайте рецепти і готуйте, тому що вони смачні.