Як заготовити гриби на зиму дуже смачно — цікавить багатьох любителів дарів лісу. По-перше, їх можна солити. Є холодний спосіб засолу і гарячий спосіб. А є ще й сухий спосіб засолу грибів.
Погодьтеся, що на святковому столі першої порожніє посуд з-під маринованих маслюків або смачних опеньків. Способів маринування два. Перший — це коли гриби відварюють прямо в маринаді. Другий — спочатку гриби відварюють з сіллю, видаляючи піну. Потім відкидають на друшляк і з’єднують з окремо приготовленим маринадом.
А яка смачна грибна ікра, яка з’їдається завжди на УРА. І особливо подобаються всім різні закуски з грибів. Їх і на святковий стіл можна поставити і подати до швидкого сімейному вечері або обіду.
Сьогодні розглянемо рецепти інших заготовок, які раніше не розглядалися.
Гриби у власному соку на зиму — рецепт без оцту
Такий спосіб грибний заготовки потім в зимовий час, як знахідка. Часто використовується для приготування вечері по-швидкому.
Спосіб приготування
- Молоді й міцні гриби очистіть, вимийте і дрібно наріжте.
- Покладіть їх в сковороду, посоліть за смаком і смажте на невеликому вогні у власному соку до напівсухого стану.
- Потім укладіть їх щільно в банки і закатайте.
- Зберігайте в холодильнику.
Взимку використовувати як свіжі гриби. Приміром, зваріть грибний суп.
Білі гриби на зиму без стерилізації по-шляхетски
Для приготування використовуються тільки білі гриби.
Для розсолу:
- Вода — 1 літр
- Сіль — 2 ст. л.
Приготування
- Переберіть і промийте гриби.
- Потім залийте їх водою на 3 дні.
- Після цього приготуйте розсіл з води і солі.
- Дайте розсолу закипіти і опустіть в нього гриби по одному. Тримайте так 1 хвилину.
- Потім відразу ж кладіть їх в стерилізовані банки.
- Киплячим розсолом залийте гриби в банках і закрутіть кришками. Попередньо змастивши кришки оцтом.
- Дайте банкам охолонути і зберігайте в прохолодному погребі.
Рижики на зиму — рецепт приготування гарячим способом
Таким способом можна приготувати і білі гриби.
Будуть потрібні:
- Гриби рижики — 1 кг
- Сіль — 1 ст. л.
Хід приготування
- Очистіть і промийте рижики. Дрібні залиште цілими, а великі розріжте навпіл.
- Складіть все в посуд для варіння, дно якої змочіть водою.
- Додайте сіль і прогрійте гриби так, щоб з них виділився сік. Поваріть їх і вони стануть м’якими.
- Щоб гриби були смачнішими, відварюйте їх на слабкому вогні і при слабкому кипінні. Тривалість відварювання 10-20 хвилин, залежно від розміру грибів.
- Після варіння складіть їх у гарячі стерильні банки. Залийте киплячим грибним соком, щоб гриби були повністю покриті рідиною.
- Банки герметично закрийте кришками і дайте охолонути.
- Зберігайте у темному прохолодному місці, уникаючи перепадів температури.
Гриби на зиму — смачний рецепт заготівлі в банках
Для рецепту підходять тільки молоді й міцні підберезники, підосичники. маслюки, опеньки, лисички, білі, моховички. Можна зробити в баночках грибне асорті або якийсь один вид грибів.
Етапи приготування
- Гриби очистіть і ретельно вимийте.
- Потім наріжте і опустіть в холодну воду. В якій, на 1 літр додано 1 ст. л. солі без верху і 2 г лимонної кислоти. Так гриби збережуть свій колір і не потемніють.
- Періодично знімаючи піну, зваріть гриби.
- Готові гриби відкиньте на друшляк, дайте стекти воді і складіть в чисті скляні банки.
- Відвар процідіть і залийте їм гриби.
- Потім прикрийте банки стерильними кришками і помістіть їх в каструлю з водою, нагрітої до 50 градусів.
- Стерилізуйте літрові банки не менше 1 години, а краще навіть 1.5 години.
- Зберігайте банки в прохолодному місці.
Приготовлені за цим способом гриби відмінно підходять для перших страв і печені.
Відео про те, як приготувати мариновані маслюки
При маринуванні кількість оцту і спецій можна регулювати по своєму смаку.