Соус на зиму. 11 кращих рецептів смачного домашнього соусу

Соус на зиму — дуже смачна заготівля в домашніх умовах. Її роблять в банках, щоб зберегти осінній урожай багатьох овочів, плодів і ягід. Таким чином, в домашніх умовах можна одержати високоякісні продукти харчування. Безсумнівно, що для цього необхідно суворо дотримуватися правила переробки.

Рецепти, наведені у статті, допоможуть вам зробити різні заготовки соусу. Вони можуть бути з протертих овочів і плодів або ж не протертих, тобто у вигляді шматочків м’якоті без шкірки. Приміром, кубанський соус.

Заготовки у вигляді соусу знадобляться завжди, як додаток у смачно приготованою курочку, А як смачно намазати його на шматочок хліба або вмочити шматок м’яса в піалу з такою вкуснятинкой.

Дуже смачний соус на зиму із зелених томатів

Заготівлю, приготовану за таким рецептом ще називають словом «чатні». І, звичайно ж, вона буде зеленого кольору.

Потрібно:

  • Помідори — 2 кг
  • Яблука — 500 г
  • Родзинки — 1/2 склянки
  • Помірно палений цукор — 500 г
  • Цибуля — 800 г
  • Свіжий гострий перець — 2 стручки
  • Імбир 20 г
  • Сіль — 2 ч. л.
  • Оцет — 500 г

Приготування

  1. Наріжте маленькими кубиками: томати, яблука, цибулю і перець.
  2. Родзинки подрібніть ножем.
  3. Всі підготовлені інгредієнти складіть в каструлю.
  4. Замість пекучого стручкового перцю можна взяти мелений. Але його потрібно додавати пізніше, тобто разом з імбиром.
  5. Помішуючи, поваріть всі овочі і фрукти разом з прянощами і частиною оцту.
  6. А на закінчення варіння додайте залишився оцет, цукор, сіль, імбир.
  7. Розкладіть по банках і закрийте кришками.

Гострий соус по-грузинськи з помідорів на зиму

Подивіться, якою смачною виходить заготовка з томатів з пікантним ароматом.

Необхідні продукти:

  • Помідори — 1 кг
  • Насіння кінзи — 1 ч. л.
  • Хмелі-сунелі — 1 ч. л.
  • Часник — 3 зубчики
  • Стручковий перець — за смаком
  • Сіль — за смаком
Дивіться також:  Помідори (томати) в овочевий заливці на зиму в банках

Приготування рецепта

  1. Відберіть здорові і зрілі помідори. Промийте їх у холодній воді.
  2. Підготовлені томати наріжте ножем з нержавіючої сталі на четвертинки.
  3. Потім покладіть нарізані томати в емальовану каструлю і дайте постояти 4 години.
  4. Потім злийте з каструлі, що утворився водянистий сік.
  5. Каструлю поставте на вогонь і дайте шматочках покипіти. Нехай киплять до тих пір, поки з них не стане відходити шкірка.
  6. Після цього відкиньте помідори на друшляк, щоб протерти дерев’яною ложкою.
  7. А потім ще пропустіть масу через сито, щоб видалити шкірку і насіння.
  8. Протерті помідори перелийте в окрему каструлю і варіть, помішуючи, до бажаної консистенції. Заважати потрібно, при цьому, дуже часто.
  9. За 5 хвилин до закінчення варіння додайте запашного насіння кінзи, часник, стручковий перець, хмелі-сунелі, сіль. Добре все перемішайте.
  10. Расфасуйте соус на зиму по банкам і загорніть кришками.

Соус «Кримський» з солодкого перцю і томатного пюре