Соус на зиму. 11 кращих рецептів смачного домашнього соусу

Соус на зиму — дуже смачна заготівля в домашніх умовах. Її роблять в банках, щоб зберегти осінній урожай багатьох овочів, плодів і ягід. Таким чином, в домашніх умовах можна одержати високоякісні продукти харчування. Безсумнівно, що для цього необхідно суворо дотримуватися правила переробки.

Рецепти, наведені у статті, допоможуть вам зробити різні заготовки соусу. Вони можуть бути з протертих овочів і плодів або ж не протертих, тобто у вигляді шматочків м’якоті без шкірки. Приміром, кубанський соус.

Заготовки у вигляді соусу знадобляться завжди, як додаток у смачно приготованою курочку, А як смачно намазати його на шматочок хліба або вмочити шматок м’яса в піалу з такою вкуснятинкой.

Дуже смачний соус на зиму із зелених томатів

Заготівлю, приготовану за таким рецептом ще називають словом «чатні». І, звичайно ж, вона буде зеленого кольору.

Потрібно:

  • Помідори — 2 кг
  • Яблука — 500 г
  • Родзинки — 1/2 склянки
  • Помірно палений цукор — 500 г
  • Цибуля — 800 г
  • Свіжий гострий перець — 2 стручки
  • Імбир 20 г
  • Сіль — 2 ч. л.
  • Оцет — 500 г

Приготування

  1. Наріжте маленькими кубиками: томати, яблука, цибулю і перець.
  2. Родзинки подрібніть ножем.
  3. Всі підготовлені інгредієнти складіть в каструлю.
  4. Замість пекучого стручкового перцю можна взяти мелений. Але його потрібно додавати пізніше, тобто разом з імбиром.
  5. Помішуючи, поваріть всі овочі і фрукти разом з прянощами і частиною оцту.
  6. А на закінчення варіння додайте залишився оцет, цукор, сіль, імбир.
  7. Розкладіть по банках і закрийте кришками.

Гострий соус по-грузинськи з помідорів на зиму

Подивіться, якою смачною виходить заготовка з томатів з пікантним ароматом.

Необхідні продукти:

  • Помідори — 1 кг
  • Насіння кінзи — 1 ч. л.
  • Хмелі-сунелі — 1 ч. л.
  • Часник — 3 зубчики
  • Стручковий перець — за смаком
  • Сіль — за смаком

Приготування рецепта

  1. Відберіть здорові і зрілі помідори. Промийте їх у холодній воді.
  2. Підготовлені томати наріжте ножем з нержавіючої сталі на четвертинки.
  3. Потім покладіть нарізані томати в емальовану каструлю і дайте постояти 4 години.
  4. Потім злийте з каструлі, що утворився водянистий сік.
  5. Каструлю поставте на вогонь і дайте шматочках покипіти. Нехай киплять до тих пір, поки з них не стане відходити шкірка.
  6. Після цього відкиньте помідори на друшляк, щоб протерти дерев’яною ложкою.
  7. А потім ще пропустіть масу через сито, щоб видалити шкірку і насіння.
  8. Протерті помідори перелийте в окрему каструлю і варіть, помішуючи, до бажаної консистенції. Заважати потрібно, при цьому, дуже часто.
  9. За 5 хвилин до закінчення варіння додайте запашного насіння кінзи, часник, стручковий перець, хмелі-сунелі, сіль. Добре все перемішайте.
  10. Расфасуйте соус на зиму по банкам і загорніть кришками.
Дивіться також:  Солоні зелені помідори на зиму в банках, каструлі як діжкові

Соус «Кримський» з солодкого перцю і томатного пюре

Таку заготовку робіть відразу багато банок, тому що вона дуже смачною.

На 10 банок місткістю 0,5 л потрібно:

  • Солодкий червоний перець — 3.3 кг
  • Томат-пюре — 2.3 кг
  • Ріпчаста цибуля — 310 г
  • Цукор — 150 г
  • Сіль — 50 г
  • Соняшникова олія для обсмажування цибулі — 50 г
  • Соняшникове мало для додавання в суміш — 110 г
  • Чорний гіркий перець — 4 горошини
  • Запашний перець — 3 горошини
  • Оцтова кислота 80% — 1.5 ст. л.

Приготування

  1. Солодкий перець очистіть від плодоніжок і насіння. Помийте.
  2. Очищений перець бланшируйте в киплячій воді 5-8 хвилин.
  3. Потім охолодіть і пропустіть через м’ясорубку.
  4. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте до золотисто-жовтого кольору в соняшниковій олії.
  5. У ємність для варіння покладіть томат-пюре, подрібнений перець, обсмажену цибулю, подрібнені прянощі. сіль.залишки масла, оцтову кислоту. Все ретельно перемішайте і доведіть до кипіння.
  6. Готовий соус на зиму при температурі 80 градусів С расфасуйте в сухі підігріті банки.
  7. Стерилізуйте банки при 100 градусах З ємністю 0.5 літра протягом 65-70 хвилин, а 1 літрові банки — 90 хвилин.
  8. Потім банки дістаньте і відразу ж загорніть.

Відео про те, як приготувати кубанський соус в домашніх умовах

Подивіться по справжньому смачний і простий рецепт.

Для консервації завжди беріть саму звичайну кухонну сіль кам’яну, без будь-яких добавок.

Смачний соус «Томателла» з помідорів і перцю

Інгредієнти:

  • Помідори — 2.5 кг
  • Болгарський перець — 500 г
  • Морква — 500 г
  • Гострий червоний перець — 1 стручок (або мелений червоний перець — 1 ч. л.)
  • Цукор — 1 склянка
  • Сіль — 2 ст. л. з гіркою
  • Рослинна олія — 1 стакан
  • Есенція 70% — 2 ч. л.
  • Корінь петрушки — 1 стакан
  • Очищений часник — 1 стакан
Дивіться також:  Варення з пелюсток троянд — 5 рецептів в домашніх умовах

Приготування

  1. Помідори, перець, морква вимийте, очистіть і пропустіть через м’ясорубку.
  2. Потім додайте рослинне масло, цукор, сіль і тушкуйте на повільному вогні 2.5 години, помішуючи.
  3. Коріння петрушки натріть на тертці.
  4. Часник пропустіть через м’ясорубку.
  5. Стручок гострого червоного перцю в сухому стані перемолотите в порошок.
  6. За 15 хвилин до кінця варіння масу покладіть петрушку, часник, гострий перець і оцет.
  7. Готовий соус на зиму розкладіть по банках і стерилізують.

Соус на зиму з помідорів — дуже гострий

Інгредієнти на 1 кг соусу:

  • Помідори — 2.5-3 кг
  • Цукор — 150 г
  • Сіль — 1.5 ст. л.
  • Оцтова есенція 80% — 1 ст. л.
  • Гвоздика, кориця, мускатний горіх — всіх спецій потроху
  • Часник — 2 зубчики

Приготування

  1. Для початку потрібно зробити томатну масу.
  2. Для цього візьміть свіжі і стиглі помідори. Простежте добре, щоб не було підгнилих та зіпсованих плодів.
  3. Помідори вимийте і обшпарте окропом. Потім протріть їх через сито або двічі пропустіть через м’ясорубку.
  4. Отриману масу викладіть в емальовану каструлю і уварите на 1/3.
  5. Коли томат увариться, додайте цукор. Простежте за тим, щоб цукор повністю розчинився в каструлі.
  6. Потім помістіть туди ж марлевий мішечок з прянощами, тобто всіх спецій потроху. Зазначені в інгредієнтах спеції можна додати томатну масу і в цілісному вигляді. Однак, в соусі потім можуть потрапляти зерна перцю або шматочки кориці.
  7. Далі, варіть томатну масу з прянощами протягом 15 хвилин.
  8. Потім додати оцтову есенцію і сіль. Перемішайте.
  9. Ще раз прокип’ятіть всю суміш протягом 5 хвилин.
  10. І вже потім дістаньте марлевий мішечок з прянощами з каструлі.
  11. Готовий соус в гарячому вигляді розлийте по підготовленим банкам, закрийте кришками і стерилізують в киплячій воді.
  12. Час стерилізації для півлітрових банок — 30 хвилин, а літрові — 1 годину.
Дивіться також:  Перець на зиму: Як приготувати болгарський перець на зиму в банках

Соус «Ткемалі» зі слив — класичний рецепт на зиму

Потрібно:

  • Слива сорту ткемалі — 1 кг
  • Вода — 1/4 склянки
  • Насіння кінзи або коріандру — 1 ч. л.
  • Часник — 5 зубчиків
  • Стручковий перець — 1 шт.
  • Сіль — за смаком

Приготування

  1. Плоди ткемалі переберіть і промийте холодною водою.
  2. Наріжте плоди на половинки і покладіть в каструлю. Додайте води і поставте каструлю на вогонь.
  3. Доведіть вміст до кипіння і кип’ятіть до тих пір, поки шкірка не почне відставати.
  4. Потім ткемалі протріть через друшляк дерев’яною ложкою, щоб видалити шкірку і кісточки.
  5. Протерту масу перекладіть в іншу каструлю і знову варіть, помішуючи. Варіть до отримання бажаної густоти.
  6. При цьому, заважайте дерев’яною ложкою і дуже часто.
  7. За 5 хвилин до закінчення варіння посоліть і додайте стовчений стручковий перець, часник і насіння кінзи.
  8. Готовий «Ткемалі» розлийте через воронку в пляшки до самого горлечка.
  9. Потім влийте в кожну пляшку по ложці рослинного масла і закрийте розпареними пробками. Чи можете зав’язати складеним удвічі целофаном.
  10. через 24 години пляшки, закупорені пробками, засмолите.
  11. Зберігайте заготовки в прохолодному сухому місці.