Курка тушкована — смачне і ситне друге блюдо. Усі, хто знає толк в курячому м’ясі, дуже часто його купують і їдять на здоров’я. Особливо корисний в цьому випадку курячий бульйон, на основі якого готується справжній курячий суп.
Процес гасіння багатьом добре знайомий, тому приготування страв на цю тему не складе великої праці. Інгредієнтами, в даному випадку, можуть бути звичайні овочі: капуста, картопля, зелений горошок. А також, вино, соус, гриби, ягоди.
Кури надходять у продаж на ринки і в магазини в різному вигляді. У магазинах вони продаються вже общипаними від пір’я і, як правило, потрошенными. Тому ступінь вгодованості і вік можна визначити за зовнішніми ознаками.
Встановити вік птиці можна за кольором шкіри. Приміром, тушки молодої птиці покриті ніжною білою шкірою, на якій видно прожилки. Особливо їх видно під крильцями. У старих курей шкіра груба, жовтуватого відтінку.
Час приготування старої і молодої птиці суттєво відрізняється. Наприклад, молода птиця вариться 45-60 хвилин, а стара 1.5-2 години.
Курка тушкована з кольоровою капустою і грибами в духовці
Подивіться рецепт, який є оригінальним і корисним, тому що містить багато поживних речовин.
Вам знадобиться:
- Курка — 1.5-2 кг
- Цвітна капуста — 400 г
- Цибуля — 3 шт.
- Морква велика — 1 шт.
- Свіжі гриби — 100 г
- Стручкова квасоля — 100 г
- Подрібнений корінь селери — 1 ст. л.
- Подрібнена зелень петрушки — 2 ст. л.
- Лавровий лист — 2 шт.
- Горошини запашного перцю — 5 шт.
- Мелений чорний перець — 1/2 ч. л.
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування
- Якщо потрібно, то курку обпалити, випатрайте і вимийте.
- У каструлю налийте 3.5 склянки холодної води і опустіть туди субпродукти. А саме: серце, пупок, легкі, кінчики крил і шию. Додайте ще лавровий лист і перець горошком.
- Всі доведіть до кипіння, покладіть печінку і зваріть бульйон.
- В цей час куряче м’ясо відокремте від кісток, плівок і сухожиль. М’ясо наріжте великими шматками, посоліть і поперчіть.
- Цибулю почистіть, промийте і подрібніть.
- На дно глибокої сковороди укладіть рівним шаром цибулю, на нього — шматки м’яса.
- Залийте все гарячим процідженим бульйоном так, щоб він покрив тільки продукти.
- Поставте сковороду в нагріту духовку і варіть близько півгодини.
- Поки готується м’ясо, обполосніть цвітну капусту. Потім розберіть її на окремі качанчики і кожен розріжте на кілька частин.
- Гриби почистіть, добре промийте і наріжте скибочками.
- Очищену від прожилок стручкову квасоля наріжте на невеликі шматочки.
- Моркву наріжте кружечками або тонкою соломкою.
- По закінченню гасіння у посуд з птахом покладіть підготовлені овочі. Це гриби, селеру і петрушку.
- Кожен шар підсолити, вирівняйте поверхню.
- Залийте вміст рештою бульйоном і знову поставте в духовку тушкувати на 25-30 хвилин.
Подавайте Блюдо з солоними огірками.
Рецепт тушкованої курки з грибами в томатному соусі на сковороді
В томатному соусі куряче м’ясо виходить з незвичайним вишуканим смаком.
Інгредієнти:
- Курка — 1 шт.
- Розтоплений курячий жир — 2 ст. л.
- Свіжі гриби — 100 г
- Подрібнена зелень петрушки — 1 ст. л.
- Сіль — за смаком
Для томатного соусу:
- Курячий бульйон — 1 склянка
- Розтоплене вершкове масло — 1 ст. л.
- Борошно — 1 ст. л.
- Цибулина — 1 шт.
- Морква — 1/2 шт.
- Томат-пюре — 3 ст. л.
- Гострий кетчуп — 1 ст. л. (або 1 зубчик часнику)
- Сіль — за смаком
Процес приготування
- Підготовлену тушку курки разрубите на порціонні або більш дрібні шматочки з кісточками. Шматочки посоліть.
- У сковороду з розігрітим курячим жиром викладіть нарізані шматочки і обсмажте.
- З потрухів і відходів зваріть бульйон і процідити його.
- Свіжі білі гриби або печериці почистіть, ретельно вимийте і наріжте дрібними скибочками.
- Тушкуйте нарізані гриби на сковороді з рештою курячим жиром протягом 20 хвилин.
- У глибоку сковороду покладіть шматочки курки, додайте гриби і залийте процідженим томатним соусом.
- Закрийте кришкою і тушкуйте 15-20 хвилин.
- Перед подачею на стіл курка тушкована посипається подрібненою зеленню.
Приготування томатного соусу:
- Злегка підрум’яньте борошно з вершковим маслом.
- Потім трохи остудіть і поступово розведіть процідженим бульйоном з курячих потрухів.
- Усе ретельно розтирайте, щоб не було грудочок.
- А потім проваріть все на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин і процідіть.
- Цибулю і моркву почистіть, промийте, дрібно наріжте і трохи обсмажте в маслі.
- Потім додайте томат-пюре і обсмажуйте всі на дуже слабкому вогні ще близько 5 хвилин.
- Після цього влийте борошняну заправку і варіть соус протягом 10 хвилин.
- За 5 хвилин до закінчення приготування покладіть сіль і кетчуп або тертий часник.
Готовий соус процідіть.
Курка в духовці з кисляком по-шведськи
Необхідні продукти:
- Курка — 1 кг
- Вершкове масло — 100 г
- Цибуля — 3 шт.
- Борошно — 1.5 ст. л.
- Кисле молоко — 2 склянки
- Курячий бульйон — 1 склянка
- Лимонний сік — 1 ст. л.
- Сіль — за смаком
Приготування
- Почистіть цибулю і дрібно наріжте. Опустіть його в киплячу воду, прокип’ятіть і відкиньте на друшляк, щоб стекла вода.
- Підготовлену курку промити, обсушити, натріть сіллю зсередини і зовні.
- Потім покладіть її в каструлю або сотейник з розтопленим вершковим маслом в кількості 75 р.
- Поставте ємність з куркою в гарячу духовку і зарумяньте її з усіх сторін. Потім дістаньте.
- У це ж масло, додайте цибулю і обсмажте його до золотистого кольору.
- Слідом всипте борошно, підрум’яньте її.
- Потім влийте кисляк і проціджений бульйон і добре перемішайте.
- Курку знову покладіть в посуд вже з соусом і тушкуйте в духовці до м’якості.
- Після чого дістаньте, розріжте на порційні шматки і викладіть на блюдо.
- Соус процідіть, заправте вершковим маслом і лимонним соком.
- Полийте куряче м’ясо цієї ароматною сумішшю.
На гарнір подайте плов з рису або домашню локшину і листя салату.
Тушкована курка в зеленому соусі
Потрібно:
- Курка — 1 кг
- Листя салату — 1 пучок
- Оливкова олія — 2 ст. л.
- Очищені зерна гарбуза — 5 ст. л.
- Болгарський перець — 2 шт.
- сіль — за смаком
Приготування рецепта
- Підсмажте на сухій сковороді очищені гарбузове насіння.
- Обсмажені гарбузове насіння пропустіть через м’ясорубку.
- Солодкий перець зеленого кольору очистіть від плодоніжок і насіння. Добре промийте і разом з листям салату дрібно наріжте.
- Курку промити, обсушити і розрізати на порційні шматочки.
- Шматочки м’яса викладіть на сковороду з розігрітим оливковою олією, додайте перець, листя салату і гарбузове насіння.
- Все перемішайте і тушкуйте до готовності.
Курка тушкована подається гарячою в глибокому блюді.
Смачна курка в лимонному маринаді
Інгредієнти:
- Курка — 1 кг
- Цибулина — 1 шт.
- Часник — 3 зубчики
- Сік з одного лимона
- Лавровий лист — 2 шт.
- Гвоздика — 3 шт.
- Рослинна олія — 6 ст. л.
- Мелений чорний перець, сіль — за смаком
Приготування маринаду
- Почистіть цибулю, вимийте і наріжте кільцями.
- Часник очистіть і натріть на дрібній тертці або роздушіть в чеснокодавилке.
- Змішайте лимонний сік, цибуля, часник, лавровий лист, сіль, мелений чорний перець і товчену гвоздику.
- Дайте постояти суміші протягом 10-15 хвилин.
Приготування рецепта
- Підготовлену курку розрізати на порційні шматки.
- Залийте шматки маринадом і залиште на ніч.
- Потім дістаньте м’ясо і обсмажте в розпеченому рослинному маслі з обох боків до появи рум’яної скоринки.
- Після цього влийте трохи гарячої води, щоб тушкована курка поступово дійшла до готовності.
- Маринад процідіть, полийте їм м’ясо і дайте покипіти ще 5 хвилин.
Як гарнір подайте розсипчастий рис.
Відео про те, як приготувати курку в сметанному соусі
Подивіться відео, як зробити куряче м’ясо ніжним і соковитим.
Страви з курки давно стали звичними для сімейного столу. Але не всі знають, скільки смачних і оригінальних страв можна приготувати способом гасіння.
Сподіваюся, що стаття допомогла вам вдосконалити свої кулінарні здібності.