Продовжуємо тему приготування квасу в домашніх умовах, розпочату в попередній статті. Квас часто вважають безалкогольним напоєм, що не відповідає дійсності, так як фортеця справжнього квасу 4 — 5 градусів. Звичайний квас являє собою кислуватий слабоалкогольний напій. Квас домашній має лікувальні, дієтичні та профілактичними властивостями. І було б дуже добре, якби у кожному домі був квас домашнього виробництва.
Квас на Русі коштував дешево, тому був популярний у всіх верствах населення. Сировиною для приготування напою служили різноманітні злакові культури. Залежно від достатку родини сировиною служила жито (в бідних сім’ях) та ячмінь, овес, пшениця з додаванням прянощів (у заможних будинках).
Був час, коли квасники продавали різнокольорові фруктові кваси: журавлинний, смородиновий, вишневий, яблучний, грушевий, брусничний, калиновий. Вони були шиплячими, як лимонад і з смачними вітамінами.
Під час тривалих постів, квас готувався не тільки для пиття, але і як основа для багатьох страв, таких, як ботвінья, тетеря, квасні кислі щі, кисіль з квасом. А в наші сучасні дні, основа квасу разом з інгредієнтами носить улюблене всіма назва — окрошка.
Справжній домашній квас відновлює сили і володіє бактерицидними властивостями.
Хлібний квас — (бездріжджовий)
Потрібні продукти:
- 300 г житніх сухарів
- 50 г ячменю
- 100 г меду
- 8 — 10 літрів води
Як зробити квас:
Житній хліб нарізати на скибочки, висушити і підсмажити в духовці. В емальовану каструлю влити гарячу воду, додати сухарі, пророщений, крупномолотый ячмінь, мед.
Все перемішати і залишити на 2 — 3 дні для закваски в темному прохолодному місці. Періодично знімати піну.
Квас витримати 5 — 6 днів і він готовий.
Квас «Лимонний» : Рецепт з 1854 року, який поклав початок сучасним квасу
Приготування рецепту по кроках (історичне оповідання):
Поклади в кадочку 1 фунт (40 г) перебраного родзинок і п’ят нарізаних кружечками лимонів, облий 4 фунтами хорошою патоки, потім налий туди пляшок 30 окропу (15 літрів) і дай охолонути.
Між тим, подболтав чайну чашку дріжджів трьома ложками борошна, виклади це в остиглий квас, а на інший день можна в нього додати ще 5 або 6 пляшок холодної води.
Коли родзинки з лимоном спливуть на поверхню, то зніми їх, розлити квас в пляшки, які треба добре закупорити і поставити в холодне місце.
Історія квасу продовжує жити серед нас.
Рецепт домашнього квасу: малиновий медовий квас, який корисно пити хворим з недокрів’ям
Кваси, які готували раніше з натурального бджолиного меду, називали — меди. Кваси медові зберігають властивості меду. Вони чудово втамовують спрагу, покращують процеси травлення і обміну речовин. Кваси медові особливо корисні видужуючим людям і хворим, страждаючим недокрів’ям.
Необхідні продукти:
- мед — 1000 г
- малиновий сік — 1 стакан
- вода — 5 л
Приготування рецепту:
Зварити мед з водою. Профільтрувати через щільну тканину, злити в емальований посуд, додати 100 грам білого хліба, 50 г рідких дріжджів, поставити в тепле місце для бродіння, періодично знімаючи піну.
Після закінчення бродіння видалити хліб, в сусло ввести малиновий сік. Суміш процідити, перелити в барило, щільно закупорити і обмазати пробку глиною. Потім перенести його в холодне місце.
Через 12 днів зцідити і розлити в пляшки. Зберігати на холоді. Таким же чином можна приготувати інші кваси медові з різними іншими соками.
Як зробити квас із сирого буряка — (бездріжджовий)
Необхідні продукти на 1 кг буряків:
- 2 літри води
- 4 столових ложки цукру
Рецепт приготування квасу:
Очищений буряк натерти на тертці, покласти в скляну банку, залити кип’яченою водою, додати цукор і скоринку житнього хліба.
Банку закрити марлею і залишити для бродіння на 3 дні.
Потім квас процідити, розлити в пляшки, закупорити і охолодити.
Рецепт квасу з вареної моркви, який п’ють при трахеїтах і бронхітах
Квас використовують після важких захворювань, в період одужання, при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, трахеїтах і бронхітах.
Продукти на 3 літри квасу:
- 200 г хліба
- 200 г моркви
- 25 г пресованих дріжджів
- 0.5 склянки меду або цукру
Як зробити квас з вареної моркви:
Настій житніх сухарів з’єднати з настоєм або відваром моркви. охолодити до кімнатної температури, додати дріжджі, цукор чи мед і залишити для бродіння на 10 — 12 годин.
Квас готовий. Проціджують і пийте на здоров’я.
Рецепт квасу з пшеничних висівок — дієтичний
Ще в далекому минулому люди помітили, що квас, виготовлений з вівса, найбільш смачний і освіжаючий. Квас із пшеничних висівок цінується за велику кількість вітамінів.
На 500 грамів пшеничних висівок потрібно:
- 3 літри води
- 250 г цукру
- 30 — 50 р дріжджів
- 1 — 2 лимона
Як зробити квас із пшеничних висівок:
Пшеничні висівки заварити окропом, довести до кипіння на малому вогні, охолодити до кімнатної температури, додати цукор, дріжджі, цедру лимона і поставити для бродіння на добу.
Після цього процідити через марлю, розлити в пляшки, закрити пробками.
Квас домашній на заквасці — без дріжджів (відео)
Піднімайте свій життєвий тонус за допомогою квасу. Його подарувала нам природа.