Рецепт квасу: квас в домашніх умовах з безліччю вітамінів від втоми

Продовжуємо тему приготування квасу в домашніх умовах, розпочату в попередній статті. Квас часто вважають безалкогольним напоєм, що не відповідає дійсності, так як фортеця справжнього квасу 4 — 5 градусів. Звичайний квас являє собою кислуватий слабоалкогольний напій. Квас домашній має лікувальні, дієтичні та профілактичними властивостями. І було б дуже добре, якби у кожному домі був квас домашнього виробництва.

Квас на Русі коштував дешево, тому був популярний у всіх верствах населення. Сировиною для приготування напою служили різноманітні злакові культури. Залежно від достатку родини сировиною служила жито (в бідних сім’ях) та ячмінь, овес, пшениця з додаванням прянощів (у заможних будинках).

Був час, коли квасники продавали різнокольорові фруктові кваси: журавлинний, смородиновий, вишневий, яблучний, грушевий, брусничний, калиновий. Вони були шиплячими, як лимонад і з смачними вітамінами.

Під час тривалих постів, квас готувався не тільки для пиття, але і як основа для багатьох страв, таких, як ботвінья, тетеря, квасні кислі щі, кисіль з квасом. А в наші сучасні дні, основа квасу разом з інгредієнтами носить улюблене всіма назва — окрошка.

Справжній домашній квас відновлює сили і володіє бактерицидними властивостями.

Хлібний квас — (бездріжджовий)

Потрібні продукти:

  • 300 г житніх сухарів
  • 50 г ячменю
  • 100 г меду
  • 8 — 10 літрів води

Як зробити квас:

Житній хліб нарізати на скибочки, висушити і підсмажити в духовці. В емальовану каструлю влити гарячу воду, додати сухарі, пророщений, крупномолотый ячмінь, мед.

Все перемішати і залишити на 2 — 3 дні для закваски в темному прохолодному місці. Періодично знімати піну.

Квас витримати 5 — 6 днів і він готовий.

Квас «Лимонний» : Рецепт з 1854 року, який поклав початок сучасним квасу

Приготування рецепту по кроках (історичне оповідання):

Поклади в кадочку 1 фунт (40 г) перебраного родзинок і п’ят нарізаних кружечками лимонів, облий 4 фунтами хорошою патоки, потім налий туди пляшок 30 окропу (15 літрів) і дай охолонути.

Дивіться також:  Як перестати тиснути прищі

Між тим, подболтав чайну чашку дріжджів трьома ложками борошна, виклади це в остиглий квас, а на інший день можна в нього додати ще 5 або 6 пляшок холодної води.

Коли родзинки з лимоном спливуть на поверхню, то зніми їх, розлити квас в пляшки, які треба добре закупорити і поставити в холодне місце.

Історія квасу продовжує жити серед нас.

Рецепт домашнього квасу: малиновий медовий квас, який корисно пити хворим з недокрів’ям

Кваси, які готували раніше з натурального бджолиного меду, називали — меди. Кваси медові зберігають властивості меду. Вони чудово втамовують спрагу, покращують процеси травлення і обміну речовин. Кваси медові особливо корисні видужуючим людям і хворим, страждаючим недокрів’ям.