Калина червона корисні властивості і протипоказання

Відвар кори дають всередину дітям при застуді і золотусі.

Деколи як потогінний засіб його рекомендують і дорослим.

У ветеринарії дрібним тваринам при запаленні слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і порожнини рота призначають відвар кори калини по 1 — 2 столових ложки 3 рази на день.

Ягода калина

Як ягода, калина знайшла застосування в медицині. В ягодах містяться полісахариди, органічні кислоти (оцтова, мурашина, ізовалеріанова, каприлова), інвертний цукор, вітаміни, мікроелементи (марганець, цинк).

Плоди калини вживають як загальнозміцнюючий, полівітамінний засіб при гастриті зі зниженою кислотністю, в цілях профілактики виразкової хвороби і виразки шлунка. Як послаблюючий, протизапальний, седативний, сечогінний засіб, при захворюваннях печінки, бронхіті, запаленні легень.

Ягоди калини їдять у свіжому вигляді, п’ють чай з ягодами. Настій плодів калини (2 — 4 столові ложки розтертих плодів заливають в термосі 0,5 л окропу, настоюють 1 — 2 години). П’ють по 1/2 склянки 3 рази на день замість чаю. Такий чай містить значну кількість вітаміну С.

Настій ягід п’ють при виразках дванадцятипалої кишки, ентероколітах, набряках серцевого і ниркового походження.

При нестачі вітамінів в організмі плоди їдять в натуральному вигляді, готують з них сік, киселі, желе.

Плоди калини мають високі смакові якості. Їх використовують для приготування мармеладу, пастили, морсу.

У домашніх умовах з калини легко приготувати смачний морс. Для цього достатньо до 1 літру гарячої кип’яченої води додати 1/2 склянки соку калини, отриманого на соковижималці і цукор за смаком, потім дати настоятися 3 — 4 години. Вживати в холодному вигляді.

Сік віджимають з ягід. Мезгу заливають водою, кип’ятять 5 — 10 хвилин, проціджують. Потім відвар з’єднують з’єднують з вичавленим соком. На 1 кг ягід додають 200 г води, розмішують і охолоджують.

Дивіться також:  Інфрачервона Сауна. Огляд інфрачервоних саун

У домашній косметиці калиновий сік використовують проти вугрів на обличчі.

Соком плодів виводять веснянки і відбілюють шкіру при сильному засмагу. Для цього змішують сметану з свіжим соком калини (1 : 1), наносять на шкіру і через деякий час змивають теплою водою. Після чого шкіру змащують топленим маслом.

Відвар насіння калини використовують як потогінний засіб і як терпке при диспепсії. Водний настій п’ють з профілактичною метою і для лікування карбункулів, екземи, висипів на тілі.

           

Ягоди калини з медом вживають при застуді як заспокійливий, при болісних менструаціях.

Відомо, що у 7 % концентрації сік калини згубно діє на черевно-тифозну, дизентерійні палички, на збудника сибірської виразки.

Квітки калини