Коптильня своїми руками для холодного та гарячого копчення — з розмірами і кресленнями

Перед першим протапливанием печі дайте їй остаточно просохнути протягом декількох днів. Для повного просушування стін печі треба розводити в ній невеликий вогонь один раз в день. Піч повинна прогрітися рівномірно по всьому об’єму, але не сильно.

Проробіть цю процедуру протягом трьох або чотирьох днів поспіль. Тільки після цього, переконавшись, що піч висушена, можна приступати до пробної експлуатації.

Піч-коптильня багатофункціональна і затребувана часом. Побудуйте — розчарувань не буде.

Коптильня своїми руками холодного копчення

Перед вами проект коптильні, яка дозволяє переробляти значні кількості продуктів. Коптильня призначена в першу чергу тим, хто живе на природі і добре підходить для фермерського господарства. В ній можна готувати великі порції м’яса і отримувати професійний результат.

Список необхідних матеріалів (пиломатеріали та дошки):

  • 50 х 150 х 2000 мм — 3 шт. — головні зв’язку
  • 50 х 100 х 3650 мм — 3 шт. — перемички, підвіси і лава
  • 50 х 100 х 3000 мм — 12 шт. — обв’язка, одвірки, крокви
  • 50 х 100 х 2500 мм — 23 шт. — обв’язка, одвірки, крокви
  • 25 х 250 х 3000 мм — 2 шт. — лава і кришка вентиляційного вікна
  • 25 х 150 х 3000 мм — 2 шт. — коньок і обробка
  • 25 х 150 х 2100 мм — 2 шт. — дверна обшивка
  • 25 х 100 х 3000 мм — 6 шт. — оздоблення кутів, обшивка
  • 25 х 100 х 2400 мм — 6 шт. — оздоблення
  • 25 х 150 х 2100 мм — 6 шт. — шпунт для дверей
  • 0.65 м3 дошки шириною 150 мм для обшивки стін
  • 0.3 м3 дошки для настилу даху
Дивіться також:  Камені для лазні. Які камені краще і як правильно вибрати ?

Покрівельний матеріал для покриття 10 м2 даху.

Опис будівельних робіт згідно проекту

В конструкції в основному використовуються пиломатеріали, для її складання не потрібна висока кваліфікація. До приміщення коптильні, яке виглядає, як невеликий сарай з двосхилим дахом, підведений димохід від топки.

Сама топка знаходиться в півтора метрах від коптильні і розташована нижче рівня її підлоги. Димар зроблений з каналізаційних труб діаметром 150 мм. Вся конструкція спирається на фундамент, відлитий з бетону. Матеріали добре видно в розрізі всієї споруди.

Всередині коптильня обладнана перекладинами для підвіски шматків м’яса для копчення, складаним столом, на якому зручно готувати продукти для підвіски.

Під коником даху під фронтонах обох боків зроблені вікна для випуску диму. Вони обладнані кришками, які дозволяють регулювати потоки повітря через коптильню.

Топка викладається з вогнетривкої цегли, який спирається на бетонні подушки товщиною 150 мм і шириною 300 мм. В передній частині топки розташоване вхідний отвір, зверху якого кладеться цегляна арка.