Коптильня своїми руками для холодного та гарячого копчення — з розмірами і кресленнями

З правого боку конструкції розташовується піч-барбекю, яка поєднує в собі дві функції. Крім основної — приготування печені, вона ще є і генератором диму для коптильні. З цією метою до бічної стінки печі прибудований боковий канал, який з’єднує топку з коптильної камери.

Освоївши цей проект, ви отримаєте потужний інструмент для ведення домашнього господарства на заміській ділянці. Також піч стане центром відпочинку і приємного спілкування з близькими

Опис будівництва печі за кресленнями і розмірами

  1. Спочатку відріжте від шматок труби завдовжки 160-170 см для коптильної камери. У ньому треба виконати два отвори: для приєднання димового каналу і для чищення коптильні. Найпростіше отвори вирубати за допомогою потужного перфоратора, використовуючи лопатку з алмазним наконечником.

Залишився шматок труби можна використовувати для створення круглої вставки в піч-барбекю. В цьому випадку, в ньому треба буде пробити отвір під приєднання димового каналу.

2. Обидва відрізка труби треба буде обкласти звичайним червоним цеглою. Це додасть всієї конструкції більш елегантний вигляд. Під трубу коптильні треба буде залити основу з арматурою. товщина плити фундаменту близько 100 мм.

Для печі-барбекю є інше рішення. Якщо вам не хочеться використовувати бетонну трубу, залийте в землі круглу форму і укладіть цегла навколо неї. Тут, для основагния, також треба буде використовувати арматуру зі сталевих прутків.

3. Піч такої конструкції має ряд переваг. Потік тепла та диму для коптильні може регулюватися переміщенням палаючих дров до димового каналу або від нього.

Металева решітка на ніжках, поставлена в піч, дозволить вам одночасно і смажити і коптити. Копчення, зазвичай потребує тривалого часу близько тижня, може бути відновлено з ранку, якщо раптом вночі вогонь погасне.

Дивіться також:  Камені для лазні. Які камені краще і як правильно вибрати ?

4. Бетонна труба, обкладена цеглою, має відмінну теплоізоляцію, тому процес копчення буде стабільний, а копченості — смачними.

В якості димоходу від печі до коптильні можна використовувати відповідного діаметру бетонну або керамічну трубу. Її також треба буде обкласти цеглою. Така двошарова конструкція чудово зберігає тепло.

5. Після закінчення кладки навколо труби коптильні, треба просвердлити отвори в верхній частині для поперечок, які повинні вільно входити до них і витримувати вагу підвішених до них продуктів. Поперечки виготовте з міцного сталевого стрижня або труби.

Корисно зробити останній ряд цеглин коптильні з виступом назовні. Тоді на внутрішній виступ буде зручно класти перекладини, а зверху закривати трубу кришкою.