Страви з курчат і курей стали вже давно звичними для нашого столу. А ось, як курка запікається в духовці, знають не багато. Наближається Новий рік і всі господині продумують вже зараз новорічне меню.
Слідом за цим святом прийдуть і інші. А враження красиво покладеної тушки з підсмаженою скоринкою залишається надовго. Куряче м’ясо вважається дієтичним, тому з нього можна приготувати багато інших смачних і оригінальних страв.
У свята хочеться приготувати страву, яка сподобається всім гостям. Пропоновані рецепти завжди в тренді будь-якого свята.
Курка, фарширована картоплею і грибами
Подивіться смачний рецепт, де ціла курка з хрусткою скоринкою скушается на ура.
Інгредієнти на 5-6 порцій:
- Ціла курка — 1.5-2 кг
- Печериці (або вешенки) — 500 г
- Картопля -6 шт.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Зелень кропу — 1 пучок
- Рослинна олія, чорний мелений перець, сіль — за смаком
Приготування рецепта
- Очистіть часник, щоб пропустити його через прес або дрібно натріть.
- Курку помийте і обсушіть. Зовні і всередині натріть її часниковою сумішшю. Залиште її просочуватися на 30 хвилин.
- Тим часом приготуйте начинку.
- Почніть з лука. Очистіть і дрібно наріжте і обсмажте до золотистого кольору.
- Гриби наріжте пластинами і додайте до цибулі, щоб ще обсмажувати разом 1-2 хвилини. Рідина, яка виділиться з грибів, акуратно злийте.
- Картоплю очистіть, наріжте кубиками, щоб потім змішати з грибочками. Сюди ж покришіть кріп.
- Отриманою начинкою заповніть курку і зашейте.
- Далі, курка цілком з начинкою поміщається на промаслений лист і запікається.
Як тільки скоринка зарум’яниться, акуратно проткніть курку в районі грудки і її ніжку. Якщо буде витікати прозорий, а не червоний сік, можна виймати з духовки.
Час приготування 1 год. Час очікування 30 хвилин.
Фарширована курка в духовці — рецепт з овочами і свининою
Інгредієнти:
- Курка велика — 1 шт.
- Свинина — 300 г
- Картопля — 2 шт.
- Морква — 2 шт.
- Солодкий перець — 1 шт.
- Редис — 8 шт.
- Помідори — 8 шт.
- Ріпчаста цибуля — 2 шт.
- Маслини — 10 шт.
- Часник — 1 зубок
- Родзинки — 2 ст. л.
- Цукор — 2 ст. л.
- Томатний соус — 4 ст. л.
- Рослинна олія — 2 ст. л.
- Сіль, свіжа зелень петрушки, чорний мелений перець — за смаком
Приготування
- Ретельно вимийте і натріть курку зверху чорним перцем і сіллю. А всередині натріть тільки сіллю.
- Потім злегка обсмажте на сковороді в рослинному маслі 5 хвилин.
Приготуйте фарш
- Для цього відваріть свинину до готовності.
- Очистіть: картопля, цибуля, перець, морква, часник.
- У помідорів видалити плодоніжку.
- Всі підготовлені овочі дрібно наріжте, перемішайте, щоб обсмажити на рослинному маслі. Сюди ж додайте трохи бульйону, в якому варилася свинина і томатний соус.
- В обсмажені овочі викладіть нарізану дрібними шматочками свинину, родзинки, маслини. Все ретельно перемішайте, посоліть, додайте цукор і смажте ще 15 хвилин.
Формування курки начинкою
- Тушку курки нафаршируйте приготовленої начинкою.
- Потім викладіть її в глибоку каструлю і додайте трохи води.
- Закрийте каструлю кришкою і поставте в добре розігріту духовку на 1 годину.
Дуже красиво виглядає готова курка цілком на блюді, прикрашеному редисом, помідорами і свіжою зеленню.
Ціла курка з рисом — найсмачніший рецепт в духовці
Інгредієнти:
- Курка — 1 тушка
- Майонез — 125 г
- Гірчиця — 1 ч. л.
- Грибний соус соєвий — 3.5 ст. л.
- Часник — 4 зубчики
- Сіль, мелений перець — за смаком
Для фаршу:
- Рис — 1 склянка
- Курячий бульйонний кубик — 1 шт.
- Ріпчаста цибуля — 1 шт.
- Мандарин — 5 зубчиків
- Барбарис — 5 шт.
Приготування
- Вимийте курку і висушити серветкою.
- Змішайте майонез, соєвий соус, гірчицю. Посоліть, поперчіть за смаком. Натріть цією сумішшю тушку курки.
- Натерту курку покладіть на добу в холодильник.
- В 2.5 склянках гарячої води розведіть бульйонний кубик, щоб залити цим промитий рис. Сюди ж додайте барбарис і варіть рис до готовності.
- Коли рис трохи охолоне, додайте попередньо обсмажену цибулю. Поперчіть і покладіть ще нарізану часточками мандаринів. Все перемішайте.
- Дістаньте курку з холодильника, начиніть приготованим фаршем і зашейте отвір нитками.
- Потім курка цілком поміщається в змащену маслом форму і випікають в духовці протягом 1 години.
Готову курку натріть розтертим часником.
Як запекти курку в духовці в рукаві для запікання
Інгредієнти:
- Курка — вагою 1.5 кг
- Яблуко — 1 шт.
- Чорнослив без кісточок — 60 г
- Курага — 40 г
- Часник — 2 зубчики
- Майонез — 50 г
- Приправа для курки
Приготування
- Змішайте майонез з приправою і добре змастіть цим курку. Дайте постояти 40 хвилин.
- Сухофрукти залийте окропом на 20 хвилин, потім злити воду.
- Розріжте на 4 частини 2 чорносливу 2 кураги.
- Зубчик часнику наріжте соломкою.
- В тушці курки зробіть надрізи і нашпигуйте часником і сухофруктами.
- Решту курагу і чорнослив дрібно наріжте.
- Яблука очистіть від серцевини, щоб нарізати часточками.
- Нафаршируйте курку і покладіть її в рукав для запікання. Готуйте в духовці 45-50 хвилин при температурі 200 градусів С.
- Потім дістаньте курку з духовки, щоб потім розрізати рукав.
- Краї розрізаного пакету загніть і знову поставте в духовку на 10-15 хвилин.
Смачну курку поставте на святковий стіл.
Як приготувати цілу курку в духовці соковитою і м’якою
Подивіться простий і дуже смачний рецепт, який, безсумнівно, вам сподобається.
Спосіб приготування
- Зробіть суміш з різних прянощів, щоб з’єднати їх з сіллю. Прянощі візьміть різні, тим більше, що зараз, у них бракує.
- У приготовлену суміш прянощів роздушіть зубчики часнику. Перемішайте.
- Добре натріть цією сумішшю курку.
- Якщо вона не дуже жирна, то всередину можна покласти трохи маргарину або масла.
- Ще, за бажанням, можете покласти всередину 1-2 кружечка лимона, дрібно порізані.
- Зверху збризніть тушку соком лимона.
- Потім візьміть лист пекарської папери і натріть з одного боку будь-яким жиром (маргарином, свинячим топленим салом).
- Загорніть у папір тушку так, щоб папір не дуже щільно прилягала до м’яса.
- Викладіть курку на деко ніжками вгору і поставте в духовку на 40 хвилин.
У готовому вигляді ви побачите рум’яну, соковиту, загалом , незрівнянну курочку.
Запечена курка на банці з водою
В багатьох сім’ях вже давно полюбили готувати цікавий рецепт, а саме, тушку курки одягнену на банку.
Потрібно:
- Курка — вагою 1.5-2 кг
- Банку висока — 1 шт.
- Сіль, куркума, паприка, суміш перців
- Мелений лавровий лист, цілий лавровий лист
- Перець горошком
- Часник
Приготування
Коли будете купувати курку, то зверніть увагу, щоб ноги були схрещені. Так як при цьому, часто роблять перед упаковкою надрізи між ніг і тулубом. Цього нам не потрібно, тому що пара буде виходити в надрізи.
Тушку помийте і обсушіть паперовим рушником, щоб спеції її краще просочили. Шкіру на шиї зав’яжіть вузлом. Якщо її немає, то скріпіть отвір зубочистками.
Візьміть сіль і руками втисніть сіль в тушку зовні і всередині.
Всі спеції змішайте разом, щоб отримати десь 2 десертні ложки порошкової суміші. Натріть курочку зверху, з допомогою рук, приготованою сумішшю спецій. Поставте обмащений тушку в холодильник на 1 годину, щоб вона просочилася ароматними спеціями.
Банку з вузьким горлечком, але стійку, поставте на деко. Обережно налийте в банку маленькими порціями окріп, щоб її прогріти і вона не лопнула. Гарячої води налийте половину банки. У воду опустіть чорний горошок і лавровий лист.
Дістаньте тушку з холодильника і надіньте її на банку з водою. Крильця закрийте фольгою від обгорання.
У деко налийте гарячої води і стежте, щоб за весь час запікання, вода була присутня. При необхідності доливайте.
Поставте банку з тушкою в духовку на 30-40 хвилин при 200 градусах С. За 15 хвилин до готовності обмажте пензликом зажаристую шкірку, вмочаючи пензлик в воду на деку.
Приготуйте соус для обмазки готової тушки. Для цього роздушіть 4 зубчики часнику, щоб змішати з соняшниковою або оливковою олією і з дрібкою солі.
Дістаньте готову курку і повапните її часниковою сумішшю. Смачна курка цілком готова для подачі.
Корисні поради:
- Відразу курку можна обмазати сумішшю часнику, перцю і майонезу.
- Заткнути отвір у шиї можна сирою картоплею.
- У банку можна покласти зубчики часнику і лимон.
- У лист можна покласти навколо банки картопля, морква, болгарський перець, цибуля. Тоді води налити трохи менше. Вийде смачний гарнір з курячим жирком.
З будь-якими імпровізаціями виходить ціла курка і дуже смачна з хрусткою скоринкою.
Відео про те, як приготувати курку в рукаві цілком з картоплею в духовці
Всім читачам смачних і радісних свят. Сподіваюся, мої рецепти, поповнять ваше святкове меню. А гості і рідні порадіють вашим кулінарним успіхам.