Шипшина корисні властивості і протипоказання: збір, готування, застосування

Шипшина — це чагарник, що володіє корисними речовинами для організму людини. Шипшина корисний тим, що з його квіток, плодів, насіння, гілочок, коренів роблять настої, відвари, чаї, сиропи, які вживає людина. В якості вітамінного сировини використовують плоди багатьох видів: шипшини травневої, шипшини иглистого, шипшини даурского, шипшини Беггера, шипшини Федченко, шипшини пухкого, шипшини Альберта, шипшини морщинистого. В даний час створено декілька гібридних высоковитаминных сортів, які розводять на промислових плантаціях.

Росте на розріджених лісах, на узліссях, галявинах, на луках, по берегах річок і озер, на кам’янистих схилах, поодиноко, групами, нерідко заростями.

У багатьох садівників шипшина росте на дачах і заміських будинках. Кущі шипшини заплановані і посаджені для створення ландшафтного дизайну ділянки.

Огляд структурного зростання шипшини від цвітіння до дозрівання плодів

Поширена шипшина травнева, який зустрічається в Європейській частині Росії, на Уралі і в Сибіру. Висота куща досягає 2 метри. На буро-червоних гілках ростуть шипи. Листя непарноперисті, складаються з семи довгасто-еліптичних листочків.

Шипшина має квітки поодинокі, великі, діаметром 3 — 5 см, запашні, з пятичленной зеленої чашечкою, пятилепестным блідо — або темно-червоним віночком, численними тичинками і маточками. Квітне шипшина з середини травня до липня.

Численні односім’яні плодики утворюють разом з разросшимся квітколожем кулястий або сплюснуто-кулястий, рідше яйцеподібний або еліптичний несправжній плід діаметром до 1.5 див. Плоди з м’ясистими оранжево або яскраво-червоними стінками. Плоди дозрівають у серпні — вересні і не опадають навіть після настання заморозків.

Коріння шипшини викопують, миють і готують цінні лікарські препарати.

Таким чином, з лікувальною метою використовують плоди, насіння, коріння, листя, квіти, гілки.

Корисні властивості шипшини

Плоди

В лікарських цілях використовують плоди, що містять вітаміни В2, Р, К, бэтта-каротин; пектини; олеїнову, лінолеву, ліноленову, лимонну, яблучну і аскорбінову кислоти. У плодах накопичується значна кількість солей заліза, марганцю, фосфору, магнію, калію.

Дивіться також:  Очищувач повітря: відгуки, користь і шкода

Залежно від кліматичних і географічних умов вирощування вміст вітамінів та інших біологічно активних речовин у складі плодів різко коливається. Найбільш багаті вітаміном С і іншими вітамінами плоди шипшини, виростає в північній і середній смузі.

Плоди містять вітамін з, З, До, рутин, каротиноїди, катехіни, флавоноїди, ефірну олію, цукри.

        

Шипшина містить в 10 разів більше вітаміну РР (цитрину), ніж цитрусові, які дали назву вітаміну.