Шипшина — це чагарник, що володіє корисними речовинами для організму людини. Шипшина корисний тим, що з його квіток, плодів, насіння, гілочок, коренів роблять настої, відвари, чаї, сиропи, які вживає людина. В якості вітамінного сировини використовують плоди багатьох видів: шипшини травневої, шипшини иглистого, шипшини даурского, шипшини Беггера, шипшини Федченко, шипшини пухкого, шипшини Альберта, шипшини морщинистого. В даний час створено декілька гібридних высоковитаминных сортів, які розводять на промислових плантаціях.
Росте на розріджених лісах, на узліссях, галявинах, на луках, по берегах річок і озер, на кам’янистих схилах, поодиноко, групами, нерідко заростями.
У багатьох садівників шипшина росте на дачах і заміських будинках. Кущі шипшини заплановані і посаджені для створення ландшафтного дизайну ділянки.
Огляд структурного зростання шипшини від цвітіння до дозрівання плодів
Поширена шипшина травнева, який зустрічається в Європейській частині Росії, на Уралі і в Сибіру. Висота куща досягає 2 метри. На буро-червоних гілках ростуть шипи. Листя непарноперисті, складаються з семи довгасто-еліптичних листочків.
Шипшина має квітки поодинокі, великі, діаметром 3 — 5 см, запашні, з пятичленной зеленої чашечкою, пятилепестным блідо — або темно-червоним віночком, численними тичинками і маточками. Квітне шипшина з середини травня до липня.
Численні односім’яні плодики утворюють разом з разросшимся квітколожем кулястий або сплюснуто-кулястий, рідше яйцеподібний або еліптичний несправжній плід діаметром до 1.5 див. Плоди з м’ясистими оранжево або яскраво-червоними стінками. Плоди дозрівають у серпні — вересні і не опадають навіть після настання заморозків.
Коріння шипшини викопують, миють і готують цінні лікарські препарати.
Таким чином, з лікувальною метою використовують плоди, насіння, коріння, листя, квіти, гілки.
Корисні властивості шипшини
Плоди
В лікарських цілях використовують плоди, що містять вітаміни В2, Р, К, бэтта-каротин; пектини; олеїнову, лінолеву, ліноленову, лимонну, яблучну і аскорбінову кислоти. У плодах накопичується значна кількість солей заліза, марганцю, фосфору, магнію, калію.
Залежно від кліматичних і географічних умов вирощування вміст вітамінів та інших біологічно активних речовин у складі плодів різко коливається. Найбільш багаті вітаміном С і іншими вітамінами плоди шипшини, виростає в північній і середній смузі.
Плоди містять вітамін з, З, До, рутин, каротиноїди, катехіни, флавоноїди, ефірну олію, цукри.
Шипшина містить в 10 разів більше вітаміну РР (цитрину), ніж цитрусові, які дали назву вітаміну.
Вміст вітаміну С в м’якоті зрілих плодів шипшини в 10 разів більше, ніж у ягодах чорної смородини, в 50 разів більше, ніж у лимоні, у 100 разів більше, ніж у яблуках. Досить з’їсти 5 — 8 ягід, щоб забезпечити денну потребу організму у вітаміні С.
Максимальна кількість вітамінів С, Е і А виявляється в зрілих, але твердих плодах.
Фармацевтичні підприємства випускають різні лікарські форми шипшини: порошки, таблетки, драже, сироп і рідкий екстракт. Але найчастіше його застосовують безпосередньо у вигляді сухих плодів, що володіють хорошим сечогінну, жовчогінну та протизапальну дію.
Ягоди шипшини використовують для отримання препарату холосас, ефективного при лікуванні холециститу, гепатиту, холангіту.
Препарат каротолин, що містить каротиноїди, вітамін Е, лінолеву кислоту, застосовують як зовнішній засіб для лікування трофічних виразок, зкзем, атрофія слизових оболонок, еритродермії.
Збір плодів шипшини проводиться у другій половині серпня і завершується з настанням морозів. Зворушені морозом, плоди втрачають значну кількість вітамінів. Плоди, зібрані до настання повної стиглості, багатше вітамінами і добре зберігають свій товарний вигляд при збиранні і транспортуванні.
Плоди збирають вручну, намагаючись не м’яти, так як при пошкодженні шкірки вони швидко пліснявіють. Плоди шипшини сушать на горищах з гарною вентиляцією або тіні. Сировину розкладають тонким шаром і часто перемішують. Можливе сушіння в сушарках і печах при температурі 80 — 100 градусів С і стежать, щоб плоди не підгоріли.
Добре висушені плоди не повинні розламуватися в руках, але не перетираться в порошок. Після сушіння їх очищають від чашолистків.
Зберігають ягоди в пакетах, крафт-мішках у сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Термін зберігання 2 роки.
Смак незрілих плодів кислувато-солодкий, злегка терпкий з тонким своєрідним запахом. Свіжі плоди плоди зберігаються протягом 2 — 3 днів після збору.
Корисні властивості плодів для організму людини
Настій плодів шипшини послаблює розвиток атеросклерозу. Встановлено, що у хворих атеросклерозом, як правило, спостерігається полігіповітаміноз. Недостатнє споживання аскорбінової кислоти в раціоні людей — один з факторів ризику ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби та атеросклерозу. Аскорбінову кислоту і шипшина застосовують як протисклеротичний засіб. Під її впливом у хворих з коронарним атеросклерозом знижується вміст холестерину в крові.
У комплексному лікуванні хворих на цукровий діабет і атеросклероз в літньому і старечому віці використовують настої з йодистими добавками. Застосування настою шипшини знижує та стабілізує рівень глюкози в крові у хворих на цукровий діабет.
Є спостереження, що тривале застосування великих доз синтетичної аскорбінової кислоти може призвести до пригнічення инсулинообразовательной функції підшлункової залози.
Препарати з плодів шипшини
Препарати з плодів шипшини призначаються при недокрів’ї, гострих і хронічних інфекціях, при дефтерии, коклюші, пневмонії, скарлатині, гострих і хронічних захворюваннях кишечника, геморагічних діатезах, гемофілії, кровотечах (носових, легеневих, маткових, гемороїдальних), при променевій хворобі, при передозуванні антикоагулянтів, гіпертиреозі і недостатності надниркових залоз, травмотическом шоці, після хірургічної операції, при каменях в печінці і нирках, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, зниженій секреції шлунка. при довго не загоюються, при переломах кісток, інтоксикаціях промисловими отрутами.
Також з метою підвищення загальної опірності організму при різних захворюваннях.
Великі дози аскорбінової кислоти застосовують у комплексному лікуванні хворих на злоякісні новоутворення, виходячи з припущення, що пусковим механізмом злоякісного росту є підвищена активність гіалуронідази, а аскорбінова кислота блокує її.
Настій із плодів рекомендують при нирковокам’яній хворобі, як засіб, що сприяє розсмоктуванню каменів.
Плоди шипшини офіційні і входять до складу полівітамінних препаратів і зборів, до складу противоастматической мікстури Траскова, холосаса, кароталина.
Настій шипшини застосовується як жовчогінний засіб при холециститах у водних настоях, лікарських коктейлів з киснем, сиропів, варення, компотів, варення.
Сиропи з плодів шипшини, що містять велику кількість магнію, призначають хворим з тромбозами, гіпертонічною хворобою, порушення сольового обміну.
Плоди шипшини входять до складу вітамінних чаїв № 1, 2, 3, 5, 6, 7.
Шипшина викликає здуття та бурчання в животі, тому необхідно поєднувати прийом сиропу шипшини з кропової водою або кропом. Прийом петрушки, селери також запобігає небажані явища.
Насіння
У насінні міститься вітамін Е і жирне масло з великою кількістю каротину. З насіння шипшини одержують олію, що містить жирні кислоти та вітаміни.
Масло застосовують для зовнішнього лікування ран, трофічних виразок, пролежнів, опіків, обморожень. тріщин сосків, при запаленні ясен.
Листя, квітки і пелюстки
Листя, квітки і пелюстки заготовляють під час цвітіння. У листах знайдені полісахариди, каротиноїди, вітамін С, фенолкарбонові кислоти та їх похідні, дубильні речовини, флавоноїди.
Дуже цінний продукт, що видобувається з насіння і пелюсток шипшини — рожеве масло. Чим більше пелюсток у квітці (цього домагаються селекціонери), тим більше рожевого масла можна отримати.
Часто при шлунково-кишкових розладах у традиційній медицині водний настій листя п’ють. Вважають, що він покращує моторну функцію шлунка і заспокоює болі. Завдяки наявності фітонцидів листя і водні настої мають протимікробну дію. Іноді їх прикладають до шкіри при екземах.
Настій пелюсток шипшини (жменю пелюсток на 0.5 літра окропу) добре тонізує і освіжає будь-яку шкіру.
Настій листя. як антибактеріальний і болезаспокійливий п’ють при кольках, гастралгія, при малярії, як сечогінний, а також при проносі.
Настій квіток шипшини корисно вживати у вигляді примочок при кон’юнктивітах, а також внутрішньо — як заспокійливе і противловоспалительное.
Відвар з пелюсток медом ефективний при бешихових запаленнях.
Коріння і гілки
Коріння заготовляють рано навесні або пізно восени.
У коріння шипшини знайдено дубильні речовини. Гілки містять вітамін Р.
Відвари з коренів шипшини застосовують для лікування малярії і при каменях у нирках і сечовому міхурі.
Оскільки в коренях, а також в галлах міститься багато дубильних речовин, їх використовують як в’яжучий засіб(відвар). Зовнішньо (ванни) — при ревматизмі і паралічах.
Відвар гілок, має в’яжучу, призначається при проносі і диспепсії, при колітах, ревматизмі, радикулітах.
Молоді гілки використовуються в їжу.
Як заварювати шипшина для вживання
Народні рецепти з шипшини, які корисні для здоров’я людини
- 1 столову ложку неочищених плодів залити 3 склянками окропу, щільно закрити в емальованому посуді, кип’ятити 10 хвилин, настоювати 1 добу, процідити. Приймати по 1/2 склянки 3 — 4 на день перед їжею як загальнозміцнюючий засіб.
- 1 столова ложка подрібненого листя на 1 склянку окропу, настоювати 2 години в щільно закритому посуді, процідити. Приймати по 2 столових ложки 3 — 4 рази в день при атеросклерозі, проносі, як антибактеріальний і болезаспокійливу, при коліках і гастралгія, при малярії, як сечогінне.
- 3 столові ложки подрібнених молодих гілок на 0.5 води, кип’ятити на слабкому вогні 10 хвилин, настоювати 1 годину, процідити. Приймати по 2 столові ложки до їжі 3 — 4 рази на день при проносі, диспепсії, при коліках, ревматизмі, паралічах.
- 1 чайна ложка подрібненого насіння на 1 склянку окропу, кип’ятити 10 хвилин в щільно закритому посуді, настояти 2 години, процідити. Приймати по 1/4 склянки 3 — 4 рази на день як сечогінний, в’яжучий, загальнозміцнюючий засіб при сечокам’яній хворобі.
- 2 столові ложки подрібнених коренів на 2 склянки води, кип’ятити 10 — 15 хвилин, настоювати 2 години, процідити. Приймати по 1/2 склянки до їжі 3 рази на день при каменях в нирках, сечовому міхурі, болях в нирках, як терпке при проносах.
- Шипшина і квітки. 10 грам квіток шипшини залити 1 склянкою кип’яченої води, довести до кипіння, прокип’ятити протягом 7 — 8 хвилин, настоювати 1 годину, процідити. Використовувати для промивання очей.
Шипшина і сік
- Сік шипшини з м’якоттю і медом. Взяти 1 кг свіжих плодів, 2 склянки меду, 2 літра води. Плоди шипшини звільнити від насіння, промити на ситі, розварити до повного розм’якшення, протерти через сито. Додати мед, влити воду, перекип’ятити 2 — 3 хвилини, перелити в чисті простерилізовані пляшки. Поставити на зберігання в прохолодному місці. Рекомендують приймати по 1 — 2 склянки соку на день при авітамінозах, занепаді сил, анацидних гастритах, захворюваннях серця, жовчних шляхів, як профілактичний засіб при грипі.
Шипшина і настій
- Вітамінний настій з плодів шипшини. Взяти 2 столові ложки сухих плодів шипшини, 2 склянки води, 20 грам цукрового піску. Сухі плоди розтовкти в ступці або розмолоти на кавовому млинку, залити гарячою водою і залишити в термосі на 4 — 5 годин. Процідити через 2 шари марлі, додати цукровий пісок, розмішати. Пити перед їжею по 1/2 склянки перед їдою 3 рази на день.
- Шипшина і настій. Вітамінний настій зі свіжих очищених плодів шипшини. Взяти 5 г плодів шипшини, звільнених від насіння, 1 склянка води. Плоди залити окропом, настоювати в термосі 2 — 3 години. Процідити через 2 шари марлі. Пити по 1 склянці настою в день.
Шипшина і чай
- Полівітамінний чай з плодами шипшини. Взяти 1 склянку подрібнених плодів шипшини, 1 склянка сушених плодів горобини, 1/2 склянки сушених плодів чорної смородини, 1 жменя сухих ягід суниці лісової, 1 склянка сушених коренеплодів моркви. Всі компоненти перемішати і використовувати для заварки. В заварний чайник всипати 2 столові ложки полівітамінного чаю, залити 2 склянками кип’яченої води, витримати 7 — 10 хвилин. Чай корисний при авітамінозах, зниженій кислотності шлункового соку, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, загальному занепаді сил після перенесених важких захворювань.
- Шипшина і напій. Напій з плодів шипшини. Взяти 8 столових ложок сухих плодів шипшини, 4 столові ложки цукрового піску, 4 склянки гарячої води. Плоди шипшини промити, подрібнити, залити гарячою водою, закрити кришкою, поставити на вогонь і прокип’ятити 10 хвилин. Зняти з вогню і настоювати в термосі 4 — 6 годин. Процідити, додати цукровий пісок, для аромату додати трохи соку лимона, розмішати. Напій корисний при авітамінозах.
Шипшина і сироп
- Холосас (Cholosas). Сироп, приготовлений на згущеному водному екстракті плодів шипшини і цукру. Приймати по 1 чайній ложці 2 — 3 рази на день при гепатиті, холециститі, дітям — 1/4 чайної ложки 3 — 3 рази в день.
Протипоказання при вживанні шипшини
Шипшину — рослина добре, але всьому є міра. По-перше, ви повинні знати свої болячки і стан свого організму. Тому завжди звертайтеся до лікаря за консультаціями та рекомендаціями.
Обережно приймають продукти шипшини, якщо у вас:
- вагітність
- тромбофлебіт
- ендокардит дистрофічна стадія серцевої недостатності через вітаміну К (згортання крові)
- з-за тривалого застосування впливає на вироблення інсуліну підшлунковою залозою (сповільнює)
- з-за тривалого застосування тягне застійні явища в печінці
- відвар коренів дає запор (треба знати)
- з-за високого вмісту вітаміну С — обережно при підвищеній кислотності, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки
Шипшина і його застосування в харчовій промисловості
Плоди шипшини широко використовують для витаминилизации різних кулінарних і кондитерських виробів. З них готують пюре, пасти, повидло, мармелад, цукерки, компот, кисіль, морс, квас.
Заготівля на зиму
Шипшина дуже корисний для харчування людини. Для приготування смачного варення, ягоди очищають від насіння і волосків. Подрібнюють на м’ясорубці і злегка бланшують. Потім масу змішують з цукром (2 : 3), укладають у скляний посуд, закупорюють і зберігають у темному, прохолодному місці. В зимовий час цей вітамінний продукт можна використовувати для приготування напоїв, додавати в чай, киселі, компоти.
З пелюсток шипшини роблять варення.
Насіння використовують як сурогат кави, що володіє приємним ароматом ванілі. Підсмаженими і розмеленими насінням покращують якість натуральної кави.
Існує спосіб маринування свіжих плодів шипшини. Коли шипшина дає плоди, то у нього відбирають крупні ягоди, очищають їх від насіння і колючих волосків, промивають холодною водою і відварюють протягом 15 — 20 хвилин бажано в соку журавлини або червоної смородини. Після цього плоди відкидають у скляні банки, заливають оцтовим розчином, звареним з прянощами і приправами, додаючи 2 — 3 % цукру. Мариновані ягоди мають приємний смак, містять до 450 мг % вітаміну С і можуть зберігатися 8 місяців.
Плоди шипшини на зиму сушать, потім заварюють і п’ють різними способами. Ця готування його найпростіша.
Як самому посадити і виростити кущі шипшини
Шипшина висаджують на дренованих, вирівняних ділянках, без близького залягання ґрунтових вод. Рослина светлолюбиво, добре росте на багатих гумусом, суглинних і супіщаних ґрунтах і чорноземах.
Розмножують його насінням і вегетативно — поділом куща, відсадками, живцями.
Насіння висівають восени на грядку на глибину 1 — 2 см. Сходи з’являються в травні і підлягають пікіровці.
На постійне місце шипшина висаджують восени або ранньою весною на відстані 1 — 1.5 метра один від іншого. Посадочні ями (40 см глибиною 40 — 50 см в діаметрі) заправляють поживною сумішшю, що складається з 10 кг перегною (компосту), 200 г суперфосфату, 50 — калійної солі і 70 г аміачної селітри. Добрива ретельно перемішують з грунтом.
Перед посадкою саджанці підрізають, залишаючи пеньки найбільш товстих пагонів довжиною не більше 8 — 10 див. Коріння теж злегка підрізують і вмочають у глиняну бовтанку. Саджанець розташовують так, щоб коренева шийка після поливу (4 — 5 л вода на кущ) перебувала на рівні грунту, а потім мульчують тирсою або торфом.
Шипшина не вимагає великого відходу. Догляд за шипшиною полягає в утриманні пристовбурних кіл в пухкому стані, регулярних поливах, щорічної підгодівлі добривами.
З третього року шипшина слід полити ферментованим пташиним послідом, розведеним водою (1 : 10) або гнойової рідиною (1 : 3). На кожен кущ потрібно відро такої підгодівлі.
Найбільший урожай плодів з 1 куща (1 — 2 кг) отримують у віці до 10 — 12 років. Тому через кожні 5 — 6 років бажано підсаджувати 2 — 3 нових куща в хорошому стані.
Особливої премудрості у вирощування не існує, а користь вражає.