Угорський гуляш із яловичини — національне і традиційне друга страва угорської кухні. Блюдо дуже давно винайшли угорські пастухи і назвали його «гуйаш».
Спосіб приготування йде з давніх часів, коли при відсутності холодильника, страву готували у великому котлі. В котел додавали то свіже м’ясо яловичини, то овочі, то воду. Так доваривая постійно їжу — всі були ситі.
Майже в кожній угорській родині щодня їдять сьогодні гуляш. У російських сім’ях теж його люблять і їдять із задоволенням. А ось в Угорщині, в деяких містах, навіть влаштовують щорічний фестиваль, де на відкритому вогні проводять змагання на кращий угорський гуляш.
Зараз ми приготуємо це блюдо відносно простим і швидким способом, щоб переконатися в його класиці.
Як приготувати угорський гуляш із яловичини за класичним рецептом
Подивіться рецепт, в якому просто і послідовно збираються продукти в одному сотейнику.
Необхідні продукти:
- Яловичина (половина з кісточкою, половина — м’якоть) — 2 кг
- Оливкова або вершкове масло для смаження
- Ріпчаста велика цибуля — 2 шт.
- Мелена паприка — 2 ст. л.
- Солодкий перець — 2 шт.
- Помідори великі — 2 шт.
- Морква — 2 шт.
- Картопля — 1 кг
- Вода — від 0.7 до 1.5 літра на розсуд господині
- Кмин — 1 ч. л. з гіркою
- Суха локшина — 150 г
- Часник — 4 зубчики
- Лавровий лист — 4 шт.
- Сіль і гострий червоний перець — за смаком
- Петрушка — 1 пучок
Метод приготування
Яловичину наріжте великими кубиками.
Шматки з кістками порубаєте, щоб обрізати з них м’ясо.
Відповідно до вашого смаку обсмажте на оливковій олії або вершковому маслі, обрізані кісточки. Можна зробити суміш з цих двох масел для обжарювання.
Після кісточок, обсмажте шматки м’якоті яловичини.
Обсмажуйте порційно, відкладаючи обсмажене м’ясо в глибокий товстостінний сотейник або каструлю.
На тому маслі, на якому смажили м’ясо, обсмажуйте цибулю, нарізану великими кубиками і присипаний паприкою.
Потім, слідом, обсмажуйте солодкий перець і потім за ним, помідори.
Моркву і картоплю наріжте великими і акуратними кубиками.
Формування страви
Нарізані кубики моркви і картоплі викладіть зверху м’яса в сотейник. Сюди ж викладіть зверху засмажку з усіх овочів.
У ту ж сковороду налийте воду, додайте в неї кмин і поваріть 5 хвилин. Потім весь вміст сковороди вилийте разом із залишками м’ясного і овочевого соку в сотейник.
Всі тушкуйте в сотейнику до повного розм’якшення м’яса, тобто 40-60 хвилин.
В самому кінці гасіння додати відварену окремо до стану аль денте локшину.
Ще додайте дрібно покришену, але не пропущений через прес часник. Потім — лавровий лист і проваріть ще 5 хвилин. Щоб угорський гуляш був готовий, дайте страві настоятися протягом 15 хвилин.
Перед подачею на стіл посипте готову страву щедро петрушкою.
В ідеалі у вас повинно вийти яскраве червоно-помаранчеве блюдо з неповторним ароматом. Як завжди аромат страви додають кмин, часник, паприка.
Якщо приготоване вами блюдо має бездоганний вигляд і аромат, значить ви приготували ідеальний угорський гуляш.
Приємного апетиту !
Відео про те, як правильно приготувати гуляш по-угорськи
Ілля Лазерсон знає, як готувати знамените угорське блюдо з м’ясом і овочами.
Готуйте із задоволенням і їжте з апетитом !