Кролик перед гасінням повинен бути обсмажена на сковороді до утворення рум’яної скоринки. Термін «гасіння» передбачає цю процедуру. Потім обсмажені шматки заливають гарячою водою, з’єднують з іншими добавками у відповідності з запропонованим рецептом, закривають кришкою і тушкують на слабкому вогні до готовності на плиті або поміщають в духовку.
Можна тушкувати м’ясо, не обсмажуючи його заздалегідь. Для цього м’ясо з овочами і спеціями закладають в жаровню, ставлять на невеликий вогонь, і воно гаситься у власному соку на плиті або в духовці.
М’ясо кролятини високо цінується завдяки високому вмісту білків і незначному вмісту жиру. Його відносять до білого м’яса і воно більш переважно, ніж м’ясо яловичини, свинини чи баранини.
Білки м’яса кролика засвоюються організмом людини на 90 %. Кролятина також багата вітаміном РР, містить калій, кальцій, магній і фосфор.
Ось чому м’ясо кролятини можна рекомендувати для дитячого і дієтичного харчування, особливо при захворюваннях печінки, шлунка, а також при гіпертонічній хворобі.
З м’яса кролика можна приготувати багато різних страв. Його смажать, варять, запікають, гасять і коптять. Страви подаються до буденного і святкового столу.
Кролик тушкований в огірковому розсолі
- Підготовлену тушку порізати на великі порційні шматки.
- Обсмажити на глибокій сковороді з двох сторін з цибулею на кролячому нутряний жирі.
- залити окропом і дати постояти 5 — 10 хвилин.
- В товстостінну чавунну гусятницю скласти шматки обсмаженого м’яса, залити бульйоном зі сковороди.
- Додати: розсіл від солоних або консервованих огірків, лавровий лист, зелень (можна сушену) базиліка, кропу, петрушки, майрана, сіль, чорний мелений перець.
- Долити весь вміст окропом так, щоб м’ясо було повністю покрите.
- Гусятницю закрити кришкою і тушкувати 2 — 3 години (до готовності) в духовці або на плиті.
Особливо смачно таке блюдо виходить в російської печі.
Подавати в гарячому або холодному вигляді з овочевим салатом.
Кролик тушкований в сметані
- Оброблену тушку розрізати на великі порційні шматки.
- Посолити, поперчити, нашпигувати шматочками часнику, полити лимонним соком і витримати на холоді 8 — 10 годин.
3. Замариновані шматки кролятини укласти на деко або в сотейник, залити сметаною і запекти в духовці до готовності.
Приготоване м’ясо виходить смачним і ніжним. Золотисту скоринку ви створюєте самі на свій розсуд.
Кролик тушкований в молоці з цибулею
- Частина тушки розрубати на шматки, посолити, обсмажити в сковороді з топленим салом.
- Дно глибокої сковороди (жаровні) викласти тонкими скибочками свинячого шпику.
- Потім на шпик покласти рівним шаром нарізану півкільцями цибулю
- На цибулю викласти шматки обсмаженого м’яса і додати чорний перець горошком.
- Весь вміст сотейника залити гарячим молоком і тушкувати при слабкому кипінні до готовності, посолити в кінці.
Подавати зі смаженою картоплею великими часточками, поклавши на м’ясо цибулю з соусом і посипавши подрібненою зеленню.
Рецепт приготування тушкованого кролика з грибами
- Гриби очистити, вимити і підсмажити разом з подрібненою цибулею.
- Додати вершки і тушкувати ще 5 хвилин.
- Кролика вимити, обсушити і нарізати порційними шматками.
- Обсмажити в рослинному маслі до рум’яної скоринки і перекласти в сотейник.
- Влити воду, додати сіль, мелений чорний перець, мускатний горіх і тушкувати на середньому вогні 30 хвилин.
- Потім додати гриби, дрібно нарізану зелену цибулю і тушкувати до готовності.
7. Цвітну капусту і брокколі розібрати на суцвіття. Морква очистити, вимити і нарізати соломкою. Всі овочі відварити в підсоленій воді, а потім обсмажити. Перед подачею до столу полити соком лимона.
8. Готові шматочки м’яса викласти на блюдо разом з гарніром, прикрасити зеленню петрушки.
Кролик тушкований з овочами — відео рецепт
При такому гасінні смак м’яса поліпшується за рахунок овочевих добавок.
Кролик тушкований з гірчицею і картоплею
- Тушку вимити, посолити, поперчити і покласти спинкою вгору на деко або гусятницю.
- Змастити спинку гірчицею.
- Випікати в попередньо розігрітій духовці 15 хвилин.
- Картоплю очистити, вимити, нарізати кубиками і посолити.
- Вийняти кролика з духовки, покласти спинкою вниз, намазати гірчицею черевце.
- Навколо тушки викласти картоплю і поставити в духовку ще на 15 хвилин.
- В кінці приготування залити м’ясо з картоплею сметаною і запікати ще 10 хвилин.
Ароматне блюдо з гірчицею і картоплею готово.
Рагу з кролика тушкованого
- Сухі білі гриби (30 грам) вимити й замочити в холодній воді.
- Кролика (1.5 кг) вимити, нарізати шматками і обсмажити на свинячому жирі.
- Цибулю і часник очистити, вимити і дрібно нарізати.
- Свинину (100 грам) вимити й нарізати скибочками.
- В інший глибокій сковороді обсмажити цибулю, часник, свинину.
- У сковороду зі свининою влити курячий бульйон (500 мл), покласти томатну пасту (1 столова ложка), білі гриби і дрібно нарізані свіжі помідори (600 грам) без шкірочки.
- Додати сюди ж м’ясо кролика, посолити і поперчити за смаком.
- Накрити кришкою і тушкувати до готовності 1 — 1.5 години.
Виходить дуже смачне блюдо з тушкованої кролятиною.
Тушкований кролик, фарширований брокколі і помідорами
- М’ясо тушки вимити, нарізати невеликими шматками і обсмажити в розпеченому оливковій олії.
- Цибулю і часник очистити, вимити й подрібнити.
- Капусту броколі розібрати на маленькі суцвіття.
- Помідори обшпарити гарячій воді, потім опустити на 1 хвилину в холодну воду, зняти шкірку і нарізати маленькими шматками.
- Нафарширувати кролика цибулею, часником, брокколі, додати помідори, сіль, покласти часточки лимона, кмину, розмарину.
- Накрити кришкою і поставити в духовку і тушкувати до готовності.
Відмінна подача такої страви до святкового столу.
Відео рецепт — кролик тушкований в гірчично-вершковому соусі
Подають м’ясо такого рецепта з картопляним пюре.