Курячий бульйон. Як зварити бульйон з курки (рецепти)

Курячий бульйон — це перше блюдо, яке має важливе значення у харчуванні людини. Як відомо, основою в перших стравах є рідка частина. А це є бульйони: м’ясний, рибний, з птиці, грибному і ще відвари, овочевий та круп’яної.

За способом приготування всі супи діляться на заправні, прозорі і супи-пюре. Заправні супи готуються на основі бульйонів або відварів. Наприклад, курячий суп частіше вариться на курячому бульйоні.

Прозорі супи готують на міцні бульйони. І тут розрахунок наступний: на 1.5-2 літра води береться 400-500 г м’яса. Щоб зберегти прозорість бульйону, овочі, крупи, бобові, макаронні вироби варять в іншому посуді. Потім опускають в нього безпосередньо перед подачею на стіл.

Перші страви, приготовані на основі курячого бульйону, ось така тема сьогоднішньої статті.

Бульйон з курки — скільки варити і як подати

У даному рецепті варимо відразу всю курку цілком. Для поліпшення аромату і смаку використовуються коріння петрушки і селери, а також зелень

Вам знадобиться:

  • Вода — 2.5 літра
  • Курка — (1-1.2) кг
  • Петрушка — 1 корінь
  • Селера — 1 корінь
  • Зелень селери — 1 пучок
  • Петрушки зелень — 1 пучок
  • Зелень кропу — 1 пучок
  • Подрібнена зелень кропу-3 ст. л.
  • Сіль — за смаком

Спосіб приготування:

  1. Все коріння вимийте, очистіть і розріжте на кілька частин. Потім злегка подрумяните їх на сухій сковороді.
  2. Нежирну курку випатрайте, промийте і покладіть в каструлю.
  3. Потім налийте в каструлю холодну воду, посоліть, додайте коріння, пов’язаний пучок промитої зелені, щоб варити 40-60 хвилин, знімаючи накип.
  4. Далі напівготову тушку дістаньте, сполоснувши бульйоном від залишків накипу. Злегка остудіть і розріжте на порційні шматки.
  5. Розрізані шматки покладіть в іншу каструлю, залийте гарячим процідженим бульйоном і варіть на повільному вогні протягом години.
  6. При бажанні можна одночасно з шматками м’яса покладіть в бульйон 1/2 склянки промитого рису.

Щоб курячий бульйон не став мутним, закип’ятіть один раз в підсоленій воді. Потім воду злийте, а рис опустіть в каструлю до м’яса і доварюйте його разом з м’ясом.

Для подачі, спочатку покладіть на дно тарілки дрібно нарізаний кріп, шматочки курки і рис. Потім залийте гарячим бульйоном.

Дивіться також:  Суп з кабачків з мясом — 4 рецепту приготування смачного супу

Курячий бульйон подвійної міцності

Необхідні продукти:

  • Вода — 3-3.5 літра
  • Яловичина — 1 кг
  • Курячі кісточки — 600-800 г
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Ріпа маленька (або бруква) — 1 шт.
  • Корінь петрушки — 1 шт.
  • Корінь селери — 1/2 шт.
  • Сушені гриби — 2 шт. (або сушений горох — 1/2 ст. л.)
  • Зелень петрушки — 1 пучок
  • Селери зелень — 1 пучок
  • Зелень кропу — 1 пучок

Для відтяжки:

  • Яловичина — 200 г
  • Курятина — 200 г
  • Яєчний білок — 2-3 шт.
  • Вода — 11/2 склянки
  • Зелень кропу

Приготування

  1. Обполосніть яловичину, покладіть жирної стороною на дно каструлі і налийте 4 ст. л. води.
  2. Ще додайте вимиті і нарізані невеликими шматочками цибулю, моркву, коріння і пучок зелені.
  3. Курку випатрайте, промийте, відокремте м’ясо від кісток, кістки разрубите і покладіть до яловичині.
  4. Накрийте каструлю кришкою, поставте на маленький вогонь. Потім, помішуючи, злегка підсмажте м’ясо. При необхідності потроху доливайте воду.
  5. Коли яловичина покриється блискучою плівкою, влийте воду для бульйону. Потім накрийте кришкою і дайте закипіти на сильному вогні 3 рази. Кожен раз знімайте піну.
  6. Потім покладіть промитий горох (або гриби), нарізану скибочками брюквами (або ріпу) і сіль. Варіть все на повільному вогні 2-3 години.
  7. За 1.5 години до кінця варіння в киплячий курячий бульйон, сильно помішуючи, введіть відтяжку і продовжуйте варити.
  8. Через годину, коли відтяжка згорнеться, дістаньте її на мокру серветку і через неї процідіть бульйон.
  9. Ще досоліть його за смаком, ще раз закип’ятіть, доведіть до готовності і подайте з дрібно нарізаним кропом, грінками або дріжджовими пиріжками.

Куряче м’ясо використовується частково для відтяжки, а частково — для приготування других страв.

Приготування відтяжки

  1. Яловичину і куряче м’ясо, зняте з кісток, пропустіть через м’ясорубку.
  2. Потім покладіть пропущене м’ясо в глиняну або емальований посуд.
  3. До фаршу в посуді додайте збиті сирі білки.
  4. Розвести все холодною водою, розмішати до гладкості.
  5. Ще влийте склянку гарячого процідженого бульйону, ще раз перемішайте і вилийте вміст в бульйон.

Рецепт бульйону з галушками з курячого м’яса

Подивіться докладний рецепт, як приготувати курячий бульйон з смачними курячими галушками.

Будуть потрібні:

  • Вода — 2-2.5 літра
  • Курка — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Корінь петрушки — 1 шт.
  • Корінь селери — 1 шт.
  • Подрібнена зелень петрушки — 2 ст. л.
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Запашний перець — 5 горошин
  • Рослинне масло, сіль — за смаком
Дивіться також:  Суп з фрикадельками — смачні рецепти в домашніх умовах

Для галушок:

  • Яєчний білок — 1 шт.
  • Молоко — 1/4 склянки
  • Скибочка білого хліба
  • Сіль — за смаком

Приготування рецепта

  1. Підготовлену тушку курки промийте і разрубите на шматки.
  2. Для галушок відкладіть 100 г м’якоті з грудинки.
  3. Інше м’ясо з кістками залийте холодною водою і на сильному вогні доведіть до кипіння.
  4. Після цього зменшіть полум’я вогню, зніміть піну, посоліть і варіть бульйон протягом 1.5-2 годин до готовності м’яса.
  5. За півгодини до закінчення приготування покладіть очищені, подрібнені і злегка підрум’янені в рослинній олії цибулю і коріння.
  6. А за 10 хвилин до кінця варіння покладіть лавровий лист і запашний перець.
  7. Потім дістаньте курку і використовуйте її для приготування других страв. Курячий бульйон процідіть.

Важлива умова. Коли вариться бульйон, потрібно щоб він завжди був вже смачним.

Як приготувати курячі галушки

  1. Куряче м’ясо пропустіть через м’ясорубку.
  2. Додайте сирої курячий білок. Ще — хліб без скоринки, розмочений в молоці і віджатий. Все посоліть і добре перемішайте.
  3. Отриману масу ще 1-2 рази пропустіть через м’ясорубку. А потім покладіть в каструлю і знову перемішайте.
  4. Після цього, по столовій ложці додаючи молоко, збийте фарш лопаткою і протріть його через сито. Повинна вийти однорідна гладка маса.
  5. За допомогою двох чайних ложок, змоченої в холодній воді, обробити фарш на галушки.
  6. Потім опустіть їх в киплячий бульйон і варіть 10-15 хвилин.

Дістаньте готові курячі галушки з води шумівкою, розкладіть по тарілках, залийте гарячим курячим бульйоном і посипте зеленню петрушки.

Бульйон з курячими фрикадельками

Це самий правильний курячий суп з фрикадельками.

Потрібно:

  • Вода -1.5 літра
  • Курка — 1 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Подрібнена зелень петрушки — 1 ст. л.
  • Подрібнена зелень кропу — 1 ст. л.
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Горошини чорного перцю — 3 шт.
  • Сіль — за смаком

Для фрикадельок:

  • Рис — 21/2 ст. л.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Яйце — 2 шт.
  • Мелений чорний перець, сіль — за смаком
Дивіться також:  Солянка збірна мясна — класичний рецепт з фото

Процес приготування

  1. Підготовлену тушку курки добре промийте і відокремте м’ясо від кісток і шкірки.
  2. Кістки, потрухи, шкірку і шию опустіть в каструлю з холодною водою.
  3. Все швидко доведіть до кипіння, зніміть піну і варіть протягом 1-1.5 години.
  4. За 5-10 хвилин до готовності покласти лавровий лист, перець горошком і сіль.
  5. Потім готовий курячий бульйон процідіть.

Приготування курячих фрикадельок

  1. Куряче м’ясо пропустіть разом з очищеним цибулею через м’ясорубку.
  2. В отриманий фарш додайте яєчні білки, добре промитий рис, сіль, мелений перець і ретельно все перемішайте.
  3. З отриманої маси сформуйте невеликі кульки.
  4. Опустіть курячі кульки в каструлю з невеликою кількістю киплячого бульйону і варіть 7-10 хвилин.

Готові курячі фрикадельки дістаньте з допомогою шумівки і складіть в супницю. Залийте гарячим курячим бульйоном, посипте зеленню і подайте на стіл.

Рецепт курячого супу на курячому бульйоні

Подивіться класичний рецепт курячого супу.

Компоненти:

  • Вода — 8 склянок
  • Картопля — 300 г
  • Курячі Лапки — 300 г
  • Печінка куряча — 100-200 г
  • Шлунки курячі — 100-200 г
  • Серця курячі — 100-200 г
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Морква — 150 г
  • Зелень петрушки подрібнена
  • Перець чорний мелений, сіль — за смаком

Спосіб приготування

  1. Картопля очистіть і наріжте часточками.
  2. Печінка наріжте соломкою.
  3. Моркву очистіть і натріть на крупній тертці.
  4. Лапки, серця і шлунки теж почистіть і помийте. Потім покладіть їх у каструлю з холодною водою і додайте неочищену цибулину.
  5. Зваріть бульйон протягом години.
  6. Готовий бульйон процідіть, ще раз доведіть до кипіння. Потім покладіть в нього картоплю, моркву і печінку. Варіть до готовності.
  7. За 5 хвилин до закінчення варіння додайте шлунки і серця. Ще посоліть і поперчіть за смаком.

Перед подачею на стіл прикрасьте курячий суп подрібненою зеленню петрушки.

Відео про те, як зварити прозорий курячий бульйон від Іллі Лазерсона

Важливе правило для смачного бульйону. Під час варіння він не повинен сильно вирувати, інакше він буде каламутним.

Корисне умова смачного бульйону з курки: М’ясо завжди заливається холодною водою, тому що холодна вода краще витягає з м’яса смаки і аромати.