Квашена капуста є найулюбленішим блюдом для багатьох людей. Історично цей улюблений овоч, заготовляли на Русі запас з осені, щоб вистачило до літа. Квашена заготівля стояла на сімейному столі, як «перша бариня на селі». Всім хотілося насолодитися її неповторним смаком.
Капуста — це джерело сили і здоров’я. Тому що за кількістю вітаміну С вона обганяє апельсини, а кальцію в ній більше, ніж у молоці.
Часто при готуванні рецепта кладуть завжди сіль. Однак, є люди, яким за станом здоров’я, заготовки з капусти з сіллю є не бажано. Наприклад тим, у кого пустує тиск або спостерігається відкладення солей у суглобах. А поїсти капустяну заготовку так хочеться. Виникає питання: Як заквасити капусту без солі ?
Виявляється, такі рецепти є. І їх оригінальний смак не гірше традиційного рецепту з сіллю.
Класичний рецепт квашеної капусти без солі
Відомо, що за цілющим властивостям квашена капуста в кілька разів перевершує свіжу. А весь секрет в тому, що при квашенні відбувається особливе молочнокисле бродіння.
Бродіння дозволяє утворитися вітаміну В12, який зустрічається тільки у водоростях.
Молочні бактерії, які містить квашена капуста, потрапляючи в кишечник, покращує його діяльність. Так як утворюється корисна мікрофлора. Таким чином, поліпшується травлення і відбувається захист травного тракту від багатьох захворювань.
Рецепт приготування
Візьміть 3 кг нашаткованої капусти і
змішайте з 0,5 кг солодкого перцю, нарізаного соломкою.
Всі підготовлені овочі щільно укладіть в емальовану каструлю. При укладанні, утрамбовывайте дерев’яним товкачем.
Потім в середину вставте стручок гіркого перцю. Можете покласти і більше, якщо любите погостріше.
Зробіть сироп. Для цього в 2.5 склянках води розчиніть 3 ст. л. меду і залийте цим сиропом капусту.
Потім підкладіть гніт, накрийте рушником і залиште так на 1-2 доби при кімнатній температурі. Періодично знімайте піну.
Потім, не прибираючи гніт, поставте каструлю з капустою в холодне місце. Обов’язково стежте, щоб поверхня була покрита соком. В середньому вам для приготування такої капусти без солі потрібно 7-10 діб.
Приємно їсти !
Кисла квашена капуста — рецепт без солі
Є любителі капустяної заготовки, які люблять кисліші. Тоді для них підійде ось цей рецепт.
Метод приготування
Нашаткуйте 3 кг капусти і змішайте її з 300 г натертої на крупній тертці моркви.
Суміш овочів в емальованій каструлі полийте соком лимона по вашому смаку.
Потім перетріть все руками, утрамбуйте, покладіть гніт.
Через 3 доби приберіть з кімнати в холодний льох.