Солодкі помідори на зиму — найсмачніша заготовка. І, дійсно, солодкий і ароматний розсіл випивається без залишку. Найчастіше томати заготовляють в 1 літрових і 3 літрових банках.
З томатів в домашніх умовах можна зробити різноманітні заготовки, наприклад, можна їх засолити або замаринувати, приготувати їх на зиму зеленими плодами, заготовити Асорті з огірками і багато всяких салатів.
Завжди слід пам’ятати про те, щоб помідори не втрачали гарного зовнішнього вигляду і зберігали щільність м’якоті, їх необхідно наколоти у плодоніжки загостреною паличкою.
Спосіб приготування
1. Обов’язково проколюємо томати паличкою в саму плодоніжку, щоб не лопнула шкірка на плодах. Для гарного сполучення візьмемо плоди різного кольору — червоні і помаранчеві.
2. Цибулю нарізаємо кільцями, але не дуже тонкими, інакше смак його заготівлі буде відчуватися погано. Починаємо заповнювати стерилізовані банки: по 5 гвоздичок на кожну банку, шар цибулевих кілець, помідори. Чергуючи цибулю з помідорами, заповнюємо банки до верху.
3. Відразу заливаємо всі банки окропом, прикриваємо кришкою і залишаємо постояти так на 15-20 хвилин. Потім зливаємо розсіл з банки в каструлю для кип’ятіння.
4. У 1.5 літрові банки без розсолу кладемо: 1 ст. ложку солі з гіркою і 3 ст. ложки цукру. В 1 літрові банки насипаємо: 1 десертну ложку солі з гіркою і 3 десертні ложки цукру. Баночки потрібно струснути, щоб сіль і цукор прокидалися в глибину.
5. Заливаємо все баночки закип’яченим розсолом поки тільки до плічок.
6. Останнім етапом наливаємо есенцію: в 1.5 літрові банки — трохи не повну 1 ст. ложку в 1 літрові банки — трохи не повну десертну ложку.
7. Беремо каструлю з розсолом і доливаємо баночки до верху. Нехай розсіл тече з баночки, не біда, для його вбирання є рушник.
8. Закручуємо банки кришками, перевертаємо і закутуємо «під шубу».
Вийшло 3 банки — на 1.5 літра та 3 банки — на 1 літр.
Відео про те, як приготувати томати з яблуками без оцту і стерилізації
Зверніть увагу на цей рецепт, в результаті якого яблука і солодкі помідори можна давати дітям. Розсіл в поєднанні яблук і томатів виходить незвичайно смачним.
Антонівка дає кислий ефект і служить консервантом.
Дуже смачні солодкі помідори з лимонною кислотою
Дізнайтеся рецепт солодких томатів з ніжним смаком без стерилізації на зиму.
Необхідні продукти:
- томати
- базилік, часник 2 зубчики на 1 банку
- болгарський перець для краси і смаку
Для маринаду на 1 літр води:
- 2 ст. ложки солі без гірки
- 100 г цукру
- гірчиця в зернах — 1 ч. ложка
- суміш перців горошком на банку — 10-12 шт.
- лимонна кислота на 1.5 л. банку — 0.5 ч. ложки
- те ж на 1 л. банку — 1/ ч. ложки
- якщо банка 3 л — 1 ч. ложка
- (в банку 1.5 л поміщається 500-700 мл розсолу)
План дій
1. Базилік можна брати фіолетовий або зелений, завантажуєм його на дно банки. Банки повинні бути простерилизованными, а кришки прокип’яченими.
2. Слідом насипаємо суміш перців і розрізані зубчики часнику.
3. Потім складаємо томати з проколытыми зубочисткою плодоніжками. Плоди чергуємо з листям базиліка і нарізаними шматочками болгарського перцю. Заповнили банку ємністю 1.5 літра. Таким чином заповнюємо банку ємністю 1 літр.
4. Заливаємо плоди в банках окропом, зверху прикриваємо кришкою і залишаємо на 15-20 хвилин.
5. Маринад будемо готувати з злитого розсолу з обох банок. Маринад готуємо з розрахунку на 1 літр, пам’ятайте про це. Каструлю з розсолом ставимо на вогонь і засипаємо сіль, цукор зерна гірчиці. Даємо прокипіти маринаду 2-3 хвилини і будемо заливати солодкі помідори.
6. Поки закипає маринад в банки з плодами насипаємо в кожну банку лимонну кислоту.
7. Заливаємо банки киплячим маринадом і відразу закручуємо кришки.
8. Банки перевертаємо догори дном і перевіряємо на герметичність.
Останнім кроком буде укутування банок теплою тканиною до охолодження.
Як приготувати томати натуральними з цукром без оцту
Такий спосіб заготівлі мало хто знає, але він має поширення серед знавців рідкісних заготовок. Рецепт зі стерилізацією банок.
Тактика дій
- У томатів вирізаємо плодоніжку і засипаємо отвір цукровим піском.
- Акуратно укладаємо плоди в банки вгору плодоніжкою.
- Обережно заливаємо помідори маринадом (на 1 літр води кладемо 1 ст ложку солі і 0.5 ст. ложки цукру).
- Стерилізувати в киплячій воді: пів-літрові банки — 5-7 хвилин, літрові — 10-15 хвилин.
Заготівля виконана.
Відео про те, як приготувати солодкі помідори з огірками і дуже смачним розсолом
Дізнайтеся рецепт, який готують мої знайомі садівники і говорять: він вже історія нашої сім’ї — подобається всім.
Сподіваюся, наведені рецепти увійдуть у вашу сімейну колекцію заготовок. Удачі !