Солоні помідори на зиму — дуже смачна домашня заготовка. Її завжди роблять в осінній період, коли збирають останній урожай. Для засолювання придатні зрілі (але не перезрілі) червоні томати. А також рожеві й зелені. Дрібні зелені помідори солити не потрібно, тому що у них недорозвинені насіння і вони, в результаті, виходять жорсткими і несмачними.
Червоні томати при засолюванні розм’якшуються, тому їх потрібно солити в дрібній тарі. Приміром, в скляних банках. У великих бочках і чанах солять зелені і бурі томати.
Розсіл для заливки зелених і бурих томатів готують такий же фортеці, як для солоних огірків. Тобто 7-8 кг солі на 100 літрів води. Для червоних і рожевих томатів розсіл роблять міцніше — 10 кг солі на 100 літрів води. В якості спецій застосовують кріп, листя хрону, чорної смородини, коріандр, базилік та інші трави.
Засолювання помідорів на зиму може бути зроблена у вигляді цілих плодів або часточками. Способів соління існує дуже багато. І ось деякі з них:
- Помідори на зиму часточками
- Заготівля помідорів з часником
- Солодкі помідори з дуже смачним розсолом
- Томати на зиму без шкірки
Подивіться сьогодні інші рецепти, які раніше не розглядалися.
Солоні помідори на зиму з хріном і часником без стерилізації
Для приготування цього рецепту візьміть будь-яку кількість помідорів. Часнику і кореня хрону беріть по вашому смаку. Кількість чорного перцю горошком і кінзи залежить від кількості та місткості банок.
Для маринаду на 1 літр води буде потрібно:
- Цукор — 3-4 ст. л.
- Сіль — 1 ст. л.
Спосіб приготування
- Добре вимийте помідори і обсушіть.
- Корінь хрону і часник очистіть.
- У стерильні банки укладіть помідори.
- На 2-літрову банку додайте 3-5 зубчиків часнику, 2-3 шматочка хрону, 3-4 горошини чорного перцю, пучок кінзи. Якщо є бажання додайте ще шматочок гострого перцю.
- Залийте помідори окропом по вінця і залиште на 10 хвилин.
- Потім злийте воду. І в розрахунку на 1 літр додайте в неї сіль, цукор і ще трохи води.
- Доведіть маринад до кипіння і залийте їм томати в банку.
- Загорніть кришками і укутайте до повного охолодження.
Помідори у власному соку на зиму без оцту
Це найсмачніший рецепт солоних помідорів.
Потрібно:
- Помідори м’ясисті для соку — 2 кг
- Невеликі щільні помідори — 3 кг
- Сіль — 80 г
- Цукор — 50 г
Приготування рецепта
- Щоб зробити сік, наріжте м’ясисті помідори і викладіть їх у каструлю.
- Поставте каструлю на вогонь і трохи варіть під кришкою до розм’якшення. До кипіння доводити не потрібно.
- Потім відкиньте помідорну масу на друшляк і протріть. Ви отримаєте томатний сік.
- В отриманий томатний сік додайте сіль і цукор. Якщо помідори кислуваті, то цукру покладіть побільше.
- Невеликі щільні помідори вимийте і проколіть гострою паличкою в кількох місцях.
- Проколоті томати розкладіть по літровим банкам і залийте томатним соком по плічка. Томатний сік не повинен доходити до краю банки 2 див.
- Стерилізуйте банки 10-15 хвилин і закатайте кришки.