Солоні помідори на зиму — дуже смачна домашня заготовка. Її завжди роблять в осінній період, коли збирають останній урожай. Для засолювання придатні зрілі (але не перезрілі) червоні томати. А також рожеві й зелені. Дрібні зелені помідори солити не потрібно, тому що у них недорозвинені насіння і вони, в результаті, виходять жорсткими і несмачними.
Червоні томати при засолюванні розм’якшуються, тому їх потрібно солити в дрібній тарі. Приміром, в скляних банках. У великих бочках і чанах солять зелені і бурі томати.
Розсіл для заливки зелених і бурих томатів готують такий же фортеці, як для солоних огірків. Тобто 7-8 кг солі на 100 літрів води. Для червоних і рожевих томатів розсіл роблять міцніше — 10 кг солі на 100 літрів води. В якості спецій застосовують кріп, листя хрону, чорної смородини, коріандр, базилік та інші трави.
Засолювання помідорів на зиму може бути зроблена у вигляді цілих плодів або часточками. Способів соління існує дуже багато. І ось деякі з них:
- Помідори на зиму часточками
- Заготівля помідорів з часником
- Солодкі помідори з дуже смачним розсолом
- Томати на зиму без шкірки
Подивіться сьогодні інші рецепти, які раніше не розглядалися.
Солоні помідори на зиму з хріном і часником без стерилізації
Для приготування цього рецепту візьміть будь-яку кількість помідорів. Часнику і кореня хрону беріть по вашому смаку. Кількість чорного перцю горошком і кінзи залежить від кількості та місткості банок.
Для маринаду на 1 літр води буде потрібно:
- Цукор — 3-4 ст. л.
- Сіль — 1 ст. л.
Спосіб приготування
- Добре вимийте помідори і обсушіть.
- Корінь хрону і часник очистіть.
- У стерильні банки укладіть помідори.
- На 2-літрову банку додайте 3-5 зубчиків часнику, 2-3 шматочка хрону, 3-4 горошини чорного перцю, пучок кінзи. Якщо є бажання додайте ще шматочок гострого перцю.
- Залийте помідори окропом по вінця і залиште на 10 хвилин.
- Потім злийте воду. І в розрахунку на 1 літр додайте в неї сіль, цукор і ще трохи води.
- Доведіть маринад до кипіння і залийте їм томати в банку.
- Загорніть кришками і укутайте до повного охолодження.
Помідори у власному соку на зиму без оцту
Це найсмачніший рецепт солоних помідорів.
Потрібно:
- Помідори м’ясисті для соку — 2 кг
- Невеликі щільні помідори — 3 кг
- Сіль — 80 г
- Цукор — 50 г
Приготування рецепта
- Щоб зробити сік, наріжте м’ясисті помідори і викладіть їх у каструлю.
- Поставте каструлю на вогонь і трохи варіть під кришкою до розм’якшення. До кипіння доводити не потрібно.
- Потім відкиньте помідорну масу на друшляк і протріть. Ви отримаєте томатний сік.
- В отриманий томатний сік додайте сіль і цукор. Якщо помідори кислуваті, то цукру покладіть побільше.
- Невеликі щільні помідори вимийте і проколіть гострою паличкою в кількох місцях.
- Проколоті томати розкладіть по літровим банкам і залийте томатним соком по плічка. Томатний сік не повинен доходити до краю банки 2 див.
- Стерилізуйте банки 10-15 хвилин і закатайте кришки.
Бочкові солоні помідори в домашніх умовах з холодним розсолом
Рятуючи великий урожай томатів, поспішайте зробити заготовки в бочках або відрах.
Знадобиться:
- Томати — 6-7 кг
- Часник — 5 головок
- Зелень кропу — 1 пучок
- Гіркий перець — 1 стручок
- Листя чорної смородини — 30 шт.
- Кріп
Для розсолу:
- Вода — 5 літрів
- Сіль — 250 г
Приготування
- Для розсолу закип’ятіть воду і розчиніть в ній сіль.
- Помідори вимийте і наколіть кожен зверху і знизу виделкою.
- Листя смородини і кріп вимийте і поріжте.
- Часник очистіть на часточки. Потім разом із гірким перцем наріжте кружечками.
- На дно діжки або відра покладіть трохи часнику, кропу, листя чорної смородини і гіркого перцю.
- Потім викладіть томати і наповніть ними ємність до середини.
- Потім знову покладіть часник, кріп, листя смородини і гіркий перець.
- І продовжуйте заповнювати томатами до верху ємності.
- Всі залийте холодним розсолом, накрийте марлею і поставте під гніт на 2 тижні.
У підсумку, буде дуже смачна засолювання.
Помідори зі сливами на зиму — смачний рецепт заготівлі на 3 літрову банку
Не пропустіть оригінальний рецепт з присутністю в банку злив.
Потрібно:
- Сливи — 1 кг
- Помідори — 1 кг
Для розсолу:
- Вода — 1 літр
- Сіль — 1 неповна ст. л.
- Цукор — 6 ст. л.
Метод приготування
- Підготуйте помідори і проколіть їх з боку плодоніжки.
- Сливи вимити і теж проколіть в плодоніжку.
- Наколоті сливи з томатами укладіть в 3-літрову банку
- Закип’ятіть розсіл і залийте їм томати.
- Залиште банки з розсолом постояти 10 хвилин.
- Потім розсіл злити і ще раз прокип’ятіть
- Прокип’яченим розсолом ще раз залийте банки.
- Загорніть кришками, остудіть і заберіть в холодний льох.
Живі помідори на зиму в банках
Дивовижний смак свіжих помідорів в зимовий період, щоб дізнатися його подивіться рецепт.
Спосіб приготування
- Підготуйте помідори і наріжте їх на часточки.
- Покладіть нарізані томати шарами в банки.
- Кожен шар злегка пересипте сіллю.
- Потім прикрийте банки кришками і на 30 хвилин поставте на водяну баню. щоб стерилізувати.
- Загорніть банки.
Взимку відкриєте баночки, а як свіжі томати.
Делікатесні помідори — рецепт з медом
Такий смак не пояснити словами, тому що треба пробувати.
Потрібно:
- Помідори
- Естрагон, листя меліси
Для заливки:
- Вода 1 літр
- Сік червоної смородини — 300 мл
- Сіль — 50 г
- Мед — 50 г
Приготування
- Підготовлені помідори бланшируйте 30 сек.
- Потім покладіть їх у 3 літрову банку.
- Додати естрагон, листя меліси.
- Потім тричі залийте киплячою заливкою.
- Банки загорніть кришками.
Помідори з виноградом на зиму — рецепт без оцту
Зробіть заготовку і цього виноградно-томатного делікатесу.
Необхідно на 3 літрову банку:
- Томати — 700 г
- Солодкий перець — 1 стручок
- Гіркий перець — 1 стручок
- Часник — 3 зубчики
- Лавровий лист — 2 шт.
- Листя смородини — 5 шт.
- Листя вишні — 4 аркуша
- Горошини чорного перцю — 10 шт.
- Лист хрону, кріп, петрушка
- Сіль — 1 ст. л.
- Цукор — 1 ст. л.
- Виноград — 1 гроно
Приготування рецепта
- Спочатку в стерилізовану банку укладіть спеції.
- Слідом за ними викладайте помідори, виноград, сіль, цукор.
- Всі залийте окропом на 20 хвилин.
- Потім воду злийте.
- Доведіть злиту воду до кипіння і знову залийте помідори
- Потім відразу ж загорніть.
Дайте банку охолонути і приберіть солоні помідори з виноградом в прохолодний льох.
Відео про те, як зробити квашені помідори у відрі на зиму
Виходять неймовірно смачні помідори зі смаком як з бочки.