Сьогодні консервуємо баклажани на зиму. Консервування — це мистецтво і йому треба вчитися, накопичувати досвід, використовувати уяву. Приготування баклажанів на зиму схоже з рецептами заготовок з перцю і помідорів.
Забарвлення плодів баклажанів може бути різною. Найкраще консервувати плоди у віці 25 — 40 днів. У таких плодах немає затверділих насіння, а м’якоть світло-кремова або біла.
У молодих плодів м’якоть несмачна, гіркувата, а у більш зрілих тканина стає гіркою і щільною. Плоди багаті харчовими речовинами для організму людини досить корисні.
Салат з баклажанів на зиму по-татарськи
Подивіться багатьом відомий рецепт, який користується попитом у сезон заготовок.
Будемо консервувати салат з баклажанів з перцем, помідорами.
Нам буде потрібно:
- 2 кг баклажанів
- 3 кг помідорів і 1 стакан води (або 3 літри томатного соку)
- 1.5 кг болгарського перцю
- 2 стручка гострого перцю
- 4 головки часнику
- 1 склянка цукру
- 2 ст. ложки солі
- 2 склянки рослинного масла
- 1 склянку 9 % оцту (1 склянка = 250 мл)
- Вихід: 11 банок по 0.65 літра
Приготування:
Помідори миємо й нарізаємо часточками.
Як порада: ви можете замість помідор взяти 3 літри томатного соку або прокрутити свіжі помідори через м’ясорубку.
Нарізані помідори складаємо в миску.
Всипаємо кам’яну сіль і цукор.
Вливаємо 2 склянки рослинного масла (рафінована, без запаху).
Добре перемішуємо.
Часник і гіркий перець прокручуємо на м’ясорубці.
Майте на увазі, що весь гіркий смак перцю міститься в насінні, тому, вирішуйте залишити або прибрати.
Болгарський перець нарізаємо соломкою.
Шматочки нарізаних баклажанів повинні бути не дуже великими і не дуже дрібними.
Помідори в тазу постояли і дали сік, ставимо їх на вогонь і доводимо до кипіння.
Поваримо їх 2 хвилини і додамо нарізаний перець і баклажани.
Додаємо прокручений часник з гірким перцем.
Доводимо масу до кипіння. На самому початку буде здаватися, що маса густа і рідини замало, але по мірі нагріву і кипіння овочі будуть давати сік. У нашому випадку додаємо склянку води.
Достатність рідини перевіряємо натисканням лопаткою на овочі, які плавають в тазу. Рідина повинна бути трохи вище овочів.
Після початку кипіння варимо овочі 30 — 40 хвилин.
Овочі повинні повністю проваритися і дійти до готовності. Спробуйте шматочок баклажана — він повинен бути м’яким і смачним. У самий останній момент вливаємо оцет і розмішуємо.
Даємо масі закипіти і відразу знімаємо з вогню. Розкладаємо по стерилізованим баночках.
Закриваємо кришками і закатуємо.
Потім перевертаємо догори дном і закутуємо.
Так залишаємо на кілька годин. Рецепт готовий.
Лечо з баклажанів по-грузинськи
Інгредієнти:
- 3 кг баклажанів
- 10 солодких перців
- 5 стручків гіркого перцю
- 3 головки часнику
- 3 літри томатного соку (3 кг помідорів пропустити через м’ясорубку)
- 200 г масла растительноо
- 200 г цукру
- 2 ст. ложки солі
Приготування:
- Баклажани очистити від шкірки і нарізати на часточки.
- Болгарський перець нарізати на часточки.
- Гіркий перець дрібно порубати.
- Часник пропустити через часникодавку.
- Всі підготовлені овочі скласти в каструлю і залити томатним соком.
- Додати рослинне масло, цукор, сіль.
- Довести до кипіння і кип’ятити 20 хвилин.
- У гарячому вигляді розкласти в стерилізовані банки, укутати.
Після охолодження перевернути і поставити в прохолодне місце на зберігання.
Закуска з баклажанів на зиму «Тещин язик» — відео
Нам буде потрібно:
- 2 кг баклажанів
- 0.5 кг перцю
- 100 г часнику
- гіркий перець — 1 шт.
- 1 стакан соняшникової олії
- 1 літр томатного соку
- 100 мл 9 % оцту
- 100 г цукру
- 1 ст. ложка солі
Приготування:
Закуска готова. Зберігайте правильно і їжте з насолодою смаку.
Баклажани на зиму — смачні, як гриби
Нам буде потрібно:
- 1.5 кг баклажанів
- 1 головка часнику
- кріп — 1 пучок
- 1 + 1/4 ст. ложки солі
- 70 г оцту
- 80 мл рослинного масла
- перець гострий — за своїм смаком
- Вихід: 3 півлітрові банки
Приготування:
Баклажани нарізаємо кубиками.
У велику каструлю наливаємо воду і доводимо її до кипіння. У киплячу воду опускаємо нарізані баклажани.
Поки вода знову закипає і кипить протягом 5 хвилин -періодично занурюємо їх у воду і помішуємо.
Шматочки плодів повинні все добре проваритися. Після закінчення 5 хвилин, вогонь вимикаємо і відкидаємо на друшляк.
Потім нарізаємо часник.
До часнику додаємо різаний кріп.
Додаємо гострий перець,
сіль,
оцет і рослинне масло.
Все перемішати. Маринад для баклажанів готовий.
У полуостывшие додаємо баклажани маринад.
Добре і обережно перемішуємо і починаємо накладати в чисті простерилізовані банки.
Масу щільно укладаємо в банки і прикривають кришками.
Ставимо банки в каструлю з гарячою водою для стерилізації. На дно каструлі кладуть серветку з тканини. Вода повинна покривати банки по плічка.
Коли вода закипить, вогонь зменшуємо. Кип’ятіння триває протягом 15 хвилин. Після банки дістаємо і закатуємо.
Потім банки перевертаємо і ставимо їх на кришки.
Закутуємо теплою тканиною і залишаємо до охолодження.
Баклажани, нагадують смак грибів, готові. Секрет приготування розкритий.
Баклажани на зиму — в соусі з особливим смаком
Нам буде потрібно:
- 5 кг середніх баклажанів
- часник — 6 головок
- 5 — 6 червоних томатів
- 10 солодких перців
- 1 гіркий перець
- рослинна олія — 1 стакан
- 1 склянку 6 % оцту
Приготування:
- Наріжте баклажани кружечками і посоліть, щоб пішла гіркота. Залиште їх на 1 — 1.5 години.
- Потім відіжміть і обсмажте на рослинному маслі.
- Часник, помідори. перець прокрутіть через м’ясорубку. Викладіть в глибоку сковороду, додайте рослинне масло і прокип’ятіть.
- Кружечки баклажанів опускайте в остиглу помідорну масу і укладіть в банки.
- Банки стерилізують 15 хвилин і закатайте.
Чим довше банки зберігаються, тим смачніше стають баклажани, просочуючись томатним соусом.
Секрет рецепта розкритий і він зовсім простий.
Соте з баклажанів і кабачків на зиму
Ви дивилися смачну заготівлю на зиму, яка в зимовий період знайде своє гідне місце на святковому столі.