Заготівля натуральної чорниці на зиму завжди викликає захоплення. Тому що збирати в лісі її дуже важко і коштує на ринку вона дуже дорого. А причина одна — це найпопулярніша дика ягода.
З ягід готують на зиму компоти, варення, джеми, сиропи і запасають запас в сушеному вигляді. Для її переробки використовують повністю зрілі ягоди. У різних областях чорницю називають по-різному, наприклад: черниця, черніжнік, чернішнік, ворон-ягода, чорничник, чернега.
Сама по собі ягода відома як дієтичний продукт. І ще, ягоди сприяють поліпшенню зору і зменшують втому очей. Ця лісова кудесниця гарна ще й тим, що її можна заморозити і зробити різні заготовки. І все це багатство цілий рік буде стояти у вас в погребі на сторожі здоров’я людини.
Заготівля натуральної чорниці у власному соку
Зберіть або купіть ягоди чорниці. Обов’язково приберіть пошкоджені, видалите листочки і плодоніжки.
Процес приготування
- Чисті, перебрані ягоди покладіть в каструлю.
- Підігрійте ягоди в каструлі під кришкою на слабкому вогні.
- Коли ягоди покриються соком, тоді перекладіть їх в підігріті банки.
- Банки пастеризують при температурі 90 градусів С.
- Час пастеризації для пів-літрові банки — 15 хвилин, а літрові — 20 хвилин.
Чорниця натуральна з цукром на зиму
Особливо корисна чорнична заготівля для водіїв і комп’ютерників. Факт, що вона покращує гостроту зору і зміцнює судини очей, відомий багатьом.
Спосіб заготівлі
- Підготуйте для рецепта 1 кг ягід.
- Третю частину підготовлених ягід покладіть в каструлю і змішайте з 100-300 г цукру.
- Потім підігрійте на повільному вогні до повного розм’якшення.
- Розм’якшені ягоди ретельно розімніть, щоб потім закип’ятити.
- Решта ягоди укласти в стерильні банки.
- Киплячій ягідної масою залийте ягоди в банках.
- Стерилізують: півлітрові банки — 7 хвилин, літрові — 10 хвилин.
Натуральна чорниця без варіння — рецепт заготівлі «Чорна ніч»
Всі знають, що без варіння зберігається більше вітамінів в заготовках. Для рецепту береться будь-яку кількість ягід і цукор не потрібен.
Приготування
- Розтовчіть 1/3 ягід та поставте їх на невеликий вогонь.
- Потім нагрійте і заважайте до першого «пыха».
- Потім поступово всипайте інші ягоди.
- Повторіть знову процес нагрівання і, постійно помішуючи, доведіть до першого «пыха».
- Далі відразу ж розкладіть гарячі ягоди в банки, щоб закатати.
- Зберігайте в прохолодному місці.
Як порада: Таким же чином можна заготовити малину, вишню, брусницю, лохину.
Чорниця з цукром на зиму без стерилізації
Подивіться рецепт, який готується через м’ясорубку.
Заготівля натуральної чорниці
- Пропустіть ягоди через м’ясорубку.
- Отримане пюре змішайте з цукром у співвідношенні, наприклад 1 : 2.
- Потім підігрійте на слабкому вогні, щоб розчинився цукор. До кипіння доводити не потрібно.
- У гарячому вигляді розкладіть масу по банкам і закатайте.
Пюре з чорниці з цукром
Для того, щоб ягода була придатна для лікування, її потрібно збирати з липня і до середини серпня.
Приготування рецепта
- Підготовлені ягоди 1 кг підігрійте під кришкою на повільному вогні до виступу соку.
- Потім протріть підігріту масу через сито.
- До протертої чорничної маси додайте 100-150 г цукру.
- Перемішайте і підігрійте, не доводячи до кипіння.
- Розлийте все по банкам, щоб стерилізувати.
- Пів-літрові банки — 7 хвилин, літрові — 10 хвилин.
Сік чорниці в домашніх умовах на зиму в соковарці
Використовувати соковарку для заготовок дуже зручно, подивіться як, щоб купити її на кухню. При цьому, заготівля натуральної чорниці значно спрощується.
Приготування заготовки
- Чисті ягоди 1 кг перемішайте з цукром 150 р.
- Потім перекладіть їх в соковарку.
- Відженіть сік в стерильні банки, закрити поліетиленовими кришками.
- Заготівлю зберігайте в темному місці.
- Масу, що залишилася з ягід додайте цукор за смаком. Її можна використовувати, наприклад: для начинки тортів, пирогів.
Вітамінна заготівля натуральної чорниці по-карельські
Щоб заготовка була якісною, збирати ягоди потрібно вранці або ввечері.
Спосіб приготування
- Налийте в емальовану каструлю у склянку свіжовичавленого чорничного соку.
- У віджатий сік всипте 3 кг вимитої чорниці.
- Поставте на вогонь, щоб помішуючи, кип’ятити 2-3 хвилини.
- Потім відразу ж заповніть країв гарячі стерилізовані банки, щоб закатати.
- Потім банки переверніть догори дном на 15-20 хвилин, щоб охолодити.
- Така заготівля натуральної чорниці зберігається всю зиму. З неї можна робити, наприклад: киселі, компоти, начинку для пирогів.
Заготівля натуральної чорниці у вигляді сиропу
Сироп з чорниці — корисна заготівля, щоб взимку взяти з неї потрібні вітаміни для організму.
Потрібно:
- Чорничний сік — 1 літр
- Цукор — 1.7-2 кг
- Лимонна кислота — 8-10 г
Заготівля
- Свіжовіджатий чорничний сік підігрійте, щоб додати невеликими порціями цукор. Який, при доведенні до кипіння соку добре розчиниться.
- Так варіть 5-7 хвилин. Не забудьте зняти піну.
- Лимонну кислоту додайте в кінці варіння.
- Киплячий сироп розлийте в підігріті стерильні банки або пляшки, щоб закупорити.
- Зберігайте заготівлю, наприклад, у прохолодному місці.
Відео про те, як приготувати чорницю на зиму «П’ятихвилинка»
Рецепт робиться легко і швидко, щоб переконатися, подивіться.
Заготівля натуральної чорниці — справжнє свято консервування. Так влаштуйте ж його собі, щоб відмінне частування радувало вас і ваших гостей.