Чорниця. Заготівля натуральної чорниці на зиму в банках

Заготівля натуральної чорниці на зиму завжди викликає захоплення. Тому що збирати в лісі її дуже важко і коштує на ринку вона дуже дорого. А причина одна — це найпопулярніша дика ягода.

З ягід готують на зиму компоти, варення, джеми, сиропи і запасають запас в сушеному вигляді. Для її переробки використовують повністю зрілі ягоди. У різних областях чорницю називають по-різному, наприклад: черниця, черніжнік, чернішнік, ворон-ягода, чорничник, чернега.

Сама по собі ягода відома як дієтичний продукт. І ще, ягоди сприяють поліпшенню зору і зменшують втому очей. Ця лісова кудесниця гарна ще й тим, що її можна заморозити і зробити різні заготовки. І все це багатство цілий рік буде стояти у вас в погребі на сторожі здоров’я людини.

Заготівля натуральної чорниці у власному соку

Зберіть або купіть ягоди чорниці. Обов’язково приберіть пошкоджені, видалите листочки і плодоніжки.

Процес приготування

  1. Чисті, перебрані ягоди покладіть в каструлю.
  2. Підігрійте ягоди в каструлі під кришкою на слабкому вогні.
  3. Коли ягоди покриються соком, тоді перекладіть їх в підігріті банки.
  4. Банки пастеризують при температурі 90 градусів С.
  5. Час пастеризації для пів-літрові банки — 15 хвилин, а літрові — 20 хвилин.

Чорниця натуральна з цукром на зиму

Особливо корисна чорнична заготівля для водіїв і комп’ютерників. Факт, що вона покращує гостроту зору і зміцнює судини очей, відомий багатьом.

Спосіб заготівлі

  1. Підготуйте для рецепта 1 кг ягід.
  2. Третю частину підготовлених ягід покладіть в каструлю і змішайте з 100-300 г цукру.
  3. Потім підігрійте на повільному вогні до повного розм’якшення.
  4. Розм’якшені ягоди ретельно розімніть, щоб потім закип’ятити.
  5. Решта ягоди укласти в стерильні банки.
  6. Киплячій ягідної масою залийте ягоди в банках.
  7. Стерилізують: півлітрові банки — 7 хвилин, літрові — 10 хвилин.
Дивіться також:  Кріп на зиму в банках — заготівля кропу як свіжий

Натуральна чорниця без варіння — рецепт заготівлі «Чорна ніч»

Всі знають, що без варіння зберігається більше вітамінів в заготовках. Для рецепту береться будь-яку кількість ягід і цукор не потрібен.

Приготування

  1. Розтовчіть 1/3 ягід та поставте їх на невеликий вогонь.
  2. Потім нагрійте і заважайте до першого «пыха».
  3. Потім поступово всипайте інші ягоди.
  4. Повторіть знову процес нагрівання і, постійно помішуючи, доведіть до першого «пыха».
  5. Далі відразу ж розкладіть гарячі ягоди в банки, щоб закатати.
  6. Зберігайте в прохолодному місці.

Як порада: Таким же чином можна заготовити малину, вишню, брусницю, лохину.

Чорниця з цукром на зиму без стерилізації

Подивіться рецепт, який готується через м’ясорубку.

Заготівля натуральної чорниці

  1. Пропустіть ягоди через м’ясорубку.
  2. Отримане пюре змішайте з цукром у співвідношенні, наприклад 1 : 2.
  3. Потім підігрійте на слабкому вогні, щоб розчинився цукор. До кипіння доводити не потрібно.
  4. У гарячому вигляді розкладіть масу по банкам і закатайте.

Пюре з чорниці з цукром