Страви з гарбуза стали традиційними в багатьох сім’ях. Особливо оригінальними вони виходять, коли гарбуз у духовці запікається чудесним чином.
Володіючи секретами приготування, можна нагодувати сім’ю гарбузовим супом, зробити запіканку в духовці, нафарширувати і запекти зі смачною начинкою. Останнім часом особливу популярність все більше завойовують суфле з гарбуза.
Для прочитання пропоную найбільш доступні рецепти, які порадують сім’ю незвичайними стравами.
Запечений гарбуз в сметані
Подивіться простий рецепт з особливим смаком і ароматом.
Вам знадобиться:
- Гарбуз — 500 г
- Сметана — 3 ст. л.
- Кориця — 1 ч. л.
Приготування:
- Гарбуз розрізати на напівкруглі часточки з розрахунку один-два на порцію.
- Не зрізайте шкірку, а ось насіння ретельно виберіть.
- Часточки надсекіте зубчиками, змастіть сметаною, змішаною з корицею.
- На порцію витрачайте 1 чайну ложку сметани.
- Запікати в духовці до напівготовності.
Не сумнівайтеся, буде смачно.
Гарбуз у духовці по-бургундськи
Це найпростіший рецепт приготування помаранчевого плода.
Спосіб приготування
- Гарбуз вимийте і обсушіть.
- Вийміть серцевину і розрізати на рівні шматочки.
- Потім покласти шкіркою вниз на деко або сковороду.
- Ще додайте кілька ложок води і поставте в духовку.
- Запікайте до готовності.
До готового блюда подайте журавлинне, брусничне або агрусове варення.
Фарширована гарбуз з рисом і помідорами
Необхідні продукти:
- Гарбуз — 1.5 кг
- Рис — 2/3 склянки
- Помідори — 2 шт.
- Ріпчаста цибуля — 2 шт.
- Часник — 1 зубчик
- Бульйон — 1 склянка
- Олія — 1 ст. л.
- Тертий сир — 4 ст. л.
- Сіль, чорний мелений перець — за смаком
Процес готування
- Попередньо промийте і розмочіть рис.
- Очистіть, дрібно наріжте і підсмажте цибулю.
- Натріть часник.
- Свіжі помідори наріжте.
- Всі підготовлені інгредієнти змішайте. Фарш готовий.
- Гарбуз очистіть, розділіть навпіл, вийміть вміст і покладіть підготовлений фарш. Посоліть і поперчіть.
- У нафаршировані половинки гарбуза налийте ще обережно бульйон або кип’ячену воду.
- Запікайте в духовці на сильному вогні.
- Коли гарбуз у духовці буде майже готова, то змастіть поверхню олією і посипте тертим сиром.
Запікайте до повного розплавлення сиру.
Як приготувати гарбуз під соусом арменонвиль
Гарбуз у духовці під молочним соусом виходить ніжною і особливо смачною.
Потрібно:
- Гарбуз — 1 кг
- Молоко — 1 стакан
- Пшеничне борошно — 1 ст. л.
- Цукор — 1 ст. л.
- Оливкова олія — 2 ст. л.
- Вершкове масло — 2 ст. л.
- Панірувальні сухарі — 2 ст. л.
- Сіль — за смаком
Приготування
- Спочатку приготуйте соус. Для цього розігрійте сковороду з 1 ст. л. вершкового масла. Спасеруйте на неї борошно до світло – жовтого кольору. Потім влийте, при безперервному помішуванні, гаряче молоко. Посоліть і прокип’ятіть протягом 5-7 хвилин.
- Гарбуз звільніть від шкірки і насіння.
- Потім наріжте її скибочками і посоліть.
- Обсмажте скибочки в рослинному маслі.
- І відразу ж залийте молочним соусом.
- Ще посипте сухарями і збризніть розтопленим вершковим маслом.
- Запікайте в духовці у цій же сковороді або ж в неглибокій формі для запікання.
Суфле з гарбузом — рецепт з манкою
Гарбуз у духовці у вигляді суфле подобається справжнім знавцям страв з гарбуза.
Компоненти страви:
- Гарбуз — 1 кг
- Манна крупа — 180 г
- Борошно — 120 г
- Яйця — 9 шт.
- Сир — 60 г
- Вершкове масло — 120-150 г
- Молоко — 0.5 л
- Цукор — 2 ч. л.
- Сіль — за смаком
Приготування
- Гарбуз очистите від шкірки і насіння. Наріжте її шматочками.
- Покладіть шматочки в каструлю і залийте молоком. Поставте на вогонь і доведіть до готовності.
Потім додайте манну крупу і поваріть 10-15 хвилин при безперервному помішуванні. - Готову кашу протріть крізь сито.
- У каструльці розтопити масло і прогрійте в ньому борошно. Смажити не треба. Потім влийте молоко, перемішайте і варіть 3-5 хвилин. Вийде соус.
- Отриманий соус з’єднайте з протертою гарбузової кашею, додайте яєчні жовтки, сіль, цукор і ретельно перемішайте.
- Коли все охолоне, введіть збиті жовтки, обережно перемішуючи зверху вниз.
- Форму для запікання змастіть маслом і посипте борошном. Викладіть остиглу суміш і посипте тертим сиром.
- Ще збризніть розтопленим маслом і поставте в гарячу духовку.
- Запікайте до тих пір, поки гарбуз у духовці не покриється рум’яною скоринкою.
Блюдо виходить ніжне, смачне і корисне.
Запіканка з гарбуза з пшоном і чорносливом
Знадобиться:
- Крупа пшоняна — 500 г
- Вода — 1,5 літра
- Чорнослив — 300 г
- Гарбуз — 1 кг
- Молоко — 1 літр
- Яйця — 2 шт.
- Цукор — 30 г
- Сметана — 20 г
- Масло вершкове — 250 г
- Цукати — 30 г
- Сіль — за смаком
Приготування рецепта
- Переберіть пшоно, щоб прибрати сміття та некондицію. Промийте його гарячою водою.
- Потім перекладіть в каструлю і відваріть в воді.
- Гарбуз вимийте і наріжте невеликими кубиками.
- Молоко доведіть до кипіння, покладіть в нього нарізані кубики. Додайте сіль і цукор.
- Варіть кубики в молоці протягом 3-5 хвилин.
- Потім покладіть пшоно і вершкове масло. Через кілька хвилин зніміть з плити.
- Готову масу з’єднайте зі збитими яйцями.
- Половину приготовленої суміші перекладіть в змащену маслом форму.
- Далі викладіть зверху попередньо промитий і дрібно нарізаний чорнослив.
- Потім викладіть у форму залишилася пшоняну масу.
- Ще все залийте сумішшю розтертого жовтка і сметани.
- Поставте форму в розігріту духовку до температури 180-200 градусів С.
- Запікайте протягом 30-40 хвилин.
Готову гарбузову запіканку з пшоном і чорносливом розріжте на шматки. Подайте її гарячу, прикрасивши цукатами.
Макарони з гарбузом Урсула — класичний рецепт
Подивіться покроковий рецепт, де запечена гарбуз у духовці в поєднанні з макаронами дає здорове харчування.
Інгредієнти:
- Гарбуз — 500 г
- Макарони «черепашки» — 300 м
- Часник — 2 зубчики
- Оливкова олія — 3 ст. л.
- Сир моцарелла — 125 г
- Вершкове масло — 50 г
- Терта цедра і сік одного лимона
- Жменя свіжого листя шавлії (або 3 пучки сухих)
- Тертий пармезан — 85 г
- Сіль. перець — за смаком
Приготування
- Часник очистіть і обсмажте цілком до м’якості в 1 ст. л. оливкової олії. Дайте злегка охолонути.
- В кухонний комбайн помістіть: крупно нарізану моццареллу, розм’якшене вершкове масло, обсмажений часник, кілька листочків шавлії, лимонну цедру і лимонний сік.
- Ще приправте все за смаком перцем і сіллю.
- Потім подрібніть всі інгредієнти до грубої консистенції пасти.
- Перекладіть пасту на лист харчової плівки і скачайте в циліндр. Охолодіть протягом 30 хвилин.
- Духовку розігрійте до 200 градусів С.
- Візьміть форму для запікання і влийте оливкову олію і прогрійте в духовці протягом 5 хвилин.
- Тим часом гарбуз очистите від шкірки і насіння.
- М’якоть наріжте кубиками зі стороною 2 див.
- Складіть нарізані шматочки в форму для запікання і перемішайте їх з гарячим маслом. Ще посоліть за смаком.
- Запікайте гарбуз у духовці 25-30 хвилин, періодично помішуючи.
- Далі відваріть макарони «черепашки». Відкиньте їх на друшляк, промийте окропом і дайте стекти всій воді.
- Знову покладіть макарони в каструлю. Змішайте в каструлі їх із запеченою гарбузом і тертим сиром пармезаном.
- Охолоджене масло з моцарелою і шавлією наріжте скибочками. Змішайте його з «черепашками».
Швидко розкладіть готову страву по тарілках. Посипте залишилися шавлією і негайно подайте до столу.
Відео про те, як смачно запекти гарбуз з помідорами та цибулею
Подивіться відео, в якому гарбуз у духовці виходить ароматної, смачної і ситної.
З стравами з гарбуза можна схуднути, ситно поїсти і бути здоровим.