Рисова запіканка з яловичим язиком — смачне друге блюдо народу Італії. Країна Італія славиться запіканням різноманітної смачної піци і знаменитої пасти.
Розглянутий рецепт запіканки з мовою отримав поширення і популярність за межами Італії. Однак, відразу вноситься поправка про те, що італійці готують страву із засоленим яловичим язиком. У нас, в Росії, в такому вигляді мову не купити, тому будемо готувати з відварного язика.
Італійці беруть засолений мову і вимочують його дві доби, щоб він став звичайним. В цьому і є невелика різниця, яку потрібно знати, щоб з розумінням поставитися до приготування рецепту.
Рисова запіканка з яловичим язиком в духовці
Запіканка з рисом і мовою виходить ситним і ароматною.
Необхідні продукти:
- Варений яловичий язик — 200 г
- Сир чеддер — 100 г
- Молоко — 0.5 л
- Сіль і перець — за смаком
- Тертий мускатний горіх — 1 ч. л.
- Рис (підійде будь-який) — 350 г
- Цибулина середня — 1 шт.
- Вершкове масло — 100 г
- Жменю тертого пармезану
- Жменя панірувальних сухарів
Для соусу (за бажанням):
- Натуральний йогурт
- Оливкова олія — 1 ст. л.
- Часник — 1 зубчик
Хід приготування
Наріжте відварної і охолоджений яловичий язик соломкою.
Сир чеддер також наріжте соломкою.
Нарізані мову і сир чеддер складіть в миску, залийте молоком і перемішайте. Потім приправте сіллю, перцем, мускатним горіхом і ще раз перемішайте. Поставте Миску в холодильник на 1 годину.
За цей час відваріть рис до напівготовності, стежачи за тим, щоб він не розварився в кашу-розмазню.
Наріжте цибулю і обсмажте його на половині вершкового масла до підрум’янення.
Потім в сковороду до смаженій цибулі додайте рис, засипте тертий пармезан і все перемішайте. Вогонь вимкніть.
Візьміть глибоку форму для запікання і змастіть її вершковим маслом. Потім заповніть форму, чергуючи шари рису з шарами суміші з яловичого мови і сиру.
Заповнення форми починайте з рисового шару і закінчуйте ним же.
Кожен шар посипайте обов’язково панірувальними сухарями. Верхній шар теж обсипте панірувальними сухарями. Зверху запіканки покладіть кілька маленьких шматочків вершкового масла. Рисова запіканка сформована і готова для запікання.
Поставте форму в духовку при 200 градусах С і запікайте до золотистої скоринки.
Подавайте запіканку краще охолодженої, тобто кімнатної температури або трохи тепліше. Тоді вона не буде розвалюватися і встигне дозріти» без вогню.
Приготуйте соус. Для цього візьміть йогурт, в який додайте одну столову ложку оливкової олії і подрібнений зубчик часнику. Соус готується на любителя, тому що рисова запіканка хороша і сама по собі.
Італійці запивають запіканку білим сухим вином. Застосування цього моменту — вирішуєте ви самі.
Приємного апетиту !