Картопля в духовці — найсмачніше друге блюдо всіх народів. У житті кожної людини бувають свята. І коли на столі є страва з картоплею, то душа радіє. І гостям буває приємно, коли їх пригощають гарно прикрашеним картоплею з духовки.
Ці чудові овочі (бульби) можна смажити на сковороді, смачно тушкувати з м’ясом, ліпити зрази і котлети (биточки). Особливість цих страв полягає в тому, що їх можна готувати хоч кожен день. Однак, знаю людей, які приходять в гості і шукають очима на столі картопельку.
Примітно те, що запечена картопля в духовці готувати завжди просто і виходить, неодмінно, смачно.
Спосіб приготування
- Картопля ретельно вимийте за допомогою щітки під проточною водою. Потім обсушити серветкою і багато разів наколіть кожен бульба виделкою.
- Потім натріть кожен бульба сіллю. І щільно оберніть окремо великим шматком алюмінієвої фольги. Блискуча сторона фольги повинна бути зовні.
- Потім укладіть обгорнені бульби на деко або решітку.
- Запікайте в духовці при температурі 200 градусів протягом 50 хвилин.
- Приготуйте соус. Для цього відокремте яєчний жовток від білка. Жовток змішайте з гірчицею, соком лимона, сіллю і перцем. Отриману суміш збийте і додайте, при цьому, невеликими порціями рослинне масло. Збивайте до тих пір, поки не вийде досить густий майонез.
- Шніт-цибулю наріжте дрібними колечками.
- Яєчний білок збийте в кремоподібну масу.
- Змішайте разом: збитий білок з шніт-цибулею і отриманий густий майонез. У вас вийшов смачний соус.
- За цей час, картопля в духовці запеклася. Тому дістаньте її , вийміть з фольги і укладіть на блюдо.
- На кожному блюді зробіть глибокий хрестоподібний надріз. Краї шкіри у місці надрізу злегка роз’єднайте. Всередину влийте соус, а зверху укладіть червону ікру.
Червона ікра приємно прикрашає картоплю на додаток до дрібно нарізаному шніт-цибулі і дрібно нарубаної петрушці.
Картопля, запечена з яйцем і сиром
Потрібно:
- Картопля — 12 шт.
- Сметана — 200 г
- Яйця варені — 4 шт.
- Тертий сир — 80 г
- Сіль, зелень — за смаком
Приготування
- Зваріть картоплю в підсоленій воді з шкіркою.
- Потім остудіть і очистіть.
- Зварені круто яйця і картоплю наріжте кружечками.
- На сковороду, змащену жиром, покладіть шар картоплі і змастіть його сметаною.
- Зверху покладіть шар нарізаних яєць.
- Потім — знову шар картоплі, який змастіть залишилася сметаною.
- Поверх сметани посипте натертий сир.
- Запечіть в духовці.
При подачі посипте блюдо зеленню.
Картопля в духовці з плавленим сиром
Вам знадобиться:
- Картопля — 12 шт.
- Маргарин (або вершкове масло)- 4 ст. л.
- Яйця — 3 шт.
- Цибуля — 2 шт.
- Плавлений сир — 200 г
- Сіль, перець, зелень — за смаком
Приготування
- Картоплю очистіть і зваріть в підсоленій воді.
- Потім протріть її через сито.
- Ще додайте маргарин або масло.
- Яйця збийте і додайте до картоплі.
- Ріпчасту цибулю дрібно наріжте і теж покладіть в протерту картоплю.
- Плавлений сир наріжте кубиками і додайте до всіх інших інгредієнтів.
- Потім посоліть, поперчіть і добре перемішайте.
- Форму для запікання змастіть жиром і викласти в неї підготовлену масу.
- Зверху змастіть маргарином або маслом.
- Запікайте в духовці до готовності.
При подачі посипте зеленню петрушки або кропу.
Запечена картопля з сиром
Інгредієнти:
- Картопля — 8 шт.
- Сир — 400 г
- Яйця — 4 шт.
- Борошно — 2 ст. л.
- Вершкове масло — 1 ст. л.
- Сметана — 2 ст. л.
- Сіль — за смаком
Приготування
- Картопля зваріть, очистіть і пропустіть через м’ясорубку.
- Додайте віджатий сир, сирі яйця, сіль, борошно і ретельно перемішайте.
- У форму, змащену жиром, викласти підготовлену масу.
- Поверхня розрівняйте і змастіть сметаною.
- Картопля в духовці запікається до готовності.
Подайте блюдо, полив сметаною або розтопленим маслом.
Гармошки з картоплі в духовці
Необхідно:
- Картопля — 4 шт.
- Часник — 1 зубчик
- Рослинне масло — 3 ст. л.
- Зелень петрушки — 1 пучок
- Кріп — 1 пучок
- Базилік — 1 пучок
- Сіль, перець — за смаком
Приготування
- Картоплю вимийте, очистіть і зробіть на кожній надрізи.
- Зелень кропу, базиліка і петрушки помістіть в блендер. Ще додайте зубчик часнику, сіль і чорний мелений перець. А також, 3 ст. л. рослинного масла і збийте всі інгредієнти в однорідну масу.
- Отриману пряну суміш акуратно розкладіть по перерізам в картоплі.
- Фарширований картопля покладіть на деко, змащене рослинним маслом.
- Картопля в духовці повинна запікатися при температурі 200 градусів.
- Періодично поливайте картоплю маслом, яке збирається на деку.
- Коли страва майже готова, накрийте його фольгою на 5 хвилин, щоб воно трохи обм’якнуло.
Як запекти картоплю в духовці кружечками
Продукти:
- Картопля — 5 шт.
- Рослинна олія — 1/4 склянки
- Сіль — за смаком
Для соусу:
- Свіжий огірок — 1 шт.
- Нашаткована зелень кропу — 1 ст. л.
- Нарізана зелень петрушки — 1 ст. л.
- Порізаний кільцями зелена цибуля — 2 ст. л.
- Майонез — 4 ст. л.
- Сметана — 2 ст. л.
- Чорний мелений перець — за смаком
Приготування
- Вимийте ретельно картоплю і наріжте кружечками завтовшки 5 мм
- Потім залийте кружечки гарячою підсоленою водою. Доведіть до кипіння і проваріть 2-3 хвилини.
- Потім відкиньте на друшляк і дайте стекти воді.
- Деко змастіть рослинною олією і викладіть кружечки в один шар. Ще полийте залишилися рослинним маслом.
- Запікайте кружечки в нагрітій до 180 градусів духовці до готовності.
- Приготуйте соус. Для цього, очистіть огірок від шкірки і натріть його на дрібній тертці. Змішайте майонез зі сметаною, додайте м’якоть огірка, зелень. Посоліть за смаком, приправте перцем і добре перемішайте.
Картопляні кружальця і соус викладіть на тарілку листя салату, прикрасьте зеленню і подавайте до столу.
Фарширований картопля з сиром в духовці
Потрібно:
- Картопля — 4 шт.
- Яйця — 2 шт.
- Твердий сир — 100 г
- Петрушка — 1 пучок
- Гірчиця — 1 ст. л.
- Перець, сіль — за смаком
Приготування
- Чистий картоплю в шкірці викладіть на деко. Запечіть в духовці до готовності.
- З кожного готового бульби зріжте невелику частину. За допомогою чайної ложки дістаньте вміст, намагаючись не пошкодити запечену шкірку.
- Утворилося картопляне пюре поперчіть, посоліть. Потім додайте до нього натерту на дрібній тертці сир. Ретельно перемішайте.
- Потім акуратно наповніть кожну картоплю приготовленої начинкою.
- А зверху посипте тертим сиром.
- Знову викладіть фарширований картоплю на деко і поставте в духовку.
- Випікайте 20 хвилин при температурі 200 градусів.
Перед подачею до столу прикрасити подрібненою зеленню.
Картопля в духовці, фарширована грибами
Необхідно:
- Великий картопля — 6 шт.
- Гриби — 100 г
- Вершкове масло — 200 г
- Рослинна олія — 50 мл
- Сметана — 50 г
- Сир — 50 г
- Сіль — за смаком
Приготування
- Вимийте і очистіть бульби. При чищенні надайте форму циліндра.
- З одного боку зробіть круглу надсечку. Тут буде кришечка.
- Обсмажте очищені циліндри на розігрітому вершковому маслі до золотистого кольору.
- І потім доведіть до готовності в духовці протягом 10 хвилин при температурі 200 градусів.
- Гриби дрібно наріжте і обсмажте на рослинному маслі.
- З гарячих картоплин зніміть кришечки. Дістаньте маленькою ложкою вміст. У вас вийдуть стаканчики зі стінками товщиною 1 див.
- З вийнятого картоплі зробіть пюре і додайте вершкове масло.
- В стаканчики покладіть частину готового пюре.
- Потім зверху додайте обсмажені гриби.
- Потім полийте начинку сметаною. Ще посипте сиром, натертим на тертці.
- Запікайте фарширований картопля в духовці протягом 10 хвилин при температурі 200 градусів С.
Запечена картопля в яєчної суміші з часником
Вам знадобиться:
- Картопля — 12 шт.
- Яйця — 2 шт.
- Вершкове масло — 2 ст. л.
- Молоко — 200 г
- Тертий сир — 50 г
- Часник — 1 головка
- Мускатний горіх — 0.5 г
- Сіль, зелень — за смаком
Приготування
- Бульби зваріть і очистіть.
- Форму для запікання змастіть маслом і покладіть в неї кружечки вареної картоплі. Посоліть, поперчіть і додайте мускатний горіх.
- В молоко влийте яйця, додайте рубаний часник. Добре все перемішайте.
- Підготовленою сумішшю залийте картоплю у формі.
- Запікайте 40-50 хвилин.
- Незадовго до готовності посипте кружечки тертим сиром.
При подачі посипте зеленню.
Відео про те, як смачно приготувати картопляне пюре в духовці
Подивіться зовсім простий рецепт картопляного страви. А який він виходить смачним !
Погодьтеся про те, що картопля була і є популярний поживний продукт. З давніх часів, його називають другим хлібом. З нього можна приготувати понад 300 страв. Так що, будемо готувати багато і зустрічатися, щоб розширити наше сімейне меню.