Паска великодня — історично відоме всім кондитерський виріб із здобного тіста, яке готують опарним і безопарним способом. Іншими словами, це російська обрядовий Великодній хліб.
Цей неодмінний атрибут великоднього столу випікають з пшеничного борошна вищого сорту (у формі циліндра) в духовій шафі до церковного свята Пасха.
На святковому великодньому столі головне місце відводиться страви з великоднем, з яким поруч обов’язково повинні стояти паски, приготовані за різними рецептами. І вже в різних місцях столу серед м’ясних страв з качками і ароматною капустою, стояли страви з красивими булочками, розмальованими печенюшками і зачарованим хмизом.
Приготування рецепта
- В теплому топленому молоці розводимо дріжджі і розмішуємо до м’якого розчинення.
2. У чашку розбиваємо 1 яйце і додаємо жовток від другого (білок піде для приготування глазурі). Насипаємо цукор, додаємо вершкове масло і змішати віночком.
3. Додаємо промитий ізюм і додаємо до інгредієнтів.
4. До суміші додаємо тепле пряжене молоко разом з дріжджами і перемішуємо.
5. Отриману масу закриваємо плівкою і залишаємо на 8-12 годин при кімнатній температурі. Зручно робити все це з вечора.
6. Потім прибираємо плівку, насипаємо в масу сіль, ванільний цукор і ложку коньяку. Перемішаємо.
7. Поступово і частинами додаємо борошно і кожен раз перемішуємо.
8. Коли всипали все борошно, починаємо перемішувати руками 10 хвилин.
9. Беремо готові паперові форми і змащуємо пензликом всередині всі боки і дно. Накладаємо тісто не до самого верхнього краю, разровняем гору, щоб він був рівним. Закриємо плівкою і залишаємо для вистоювання на 1 годину, де немає протягу.
10. Пасочки піднялося, знімаємо плівку і ставимо на деку з застеленому пекарської папером в духовку розігріту до 200 градусів на 10 хвилин.
11. Бачимо як паска великодній один і другий піднімаються під впливом температури. Через 10 хвилин зменшуємо температуру в духовці до 180 градусів і випікаємо ще 30-40 хвилин.
Готуємо білкову глазур
12. Беремо підготовлені інгредієнти для глазурі: білок, цукрову пудру і сік лимона.
13. Висипаємо інгредієнти в миску і спочатку обережно перемішуємо лопаткою, щоб пудра не розлітався на всі боки.
14. А потім застосовуємо механічний віночок і збиваємо до білої пишної маси.
15. Зверніть увагу — готові паски залишаємо остигати на решітці, щоб дно не намокло.
16. Беремо паска і занурюємо його в глазур, повертаємо — готова, прикрашаємо, заготовленої посипкою.
17. У іншого виробу прибираємо стаканчик і даємо можливість зробити патьоки з глазурі, прикрашаємо — готово.
18. Розрізаємо ножем, стискаємо пальчиками, відпускаємо і він приймає колишню форму, значить пружний, ніжний, красивий.
Приємного апетиту !
Рецепт солодкої паски з обліпиховою соком
Цей рецепт придумала знавець кулінарних рідкостей — Галина Іванівна Поскребишева.
Інгредієнти:
- Масло вершкове — 100 г
- Цукровий пісок — 200 г
- Молоко — 500 г
- Яйця — 5 шт. (можна без яєць)
- Обліпиховий сік — 100 г
- Дріжджі — 50 г
- Сіль — 1/2 ч. ложки
- Борошно — скільки замесится
Приготування рецепта
- Яйця, масло і молоко змішати, з’єднати з цукровим піском і ретельно розтерти.
- До отриманої маси додати розведені в невеликій кількості теплого молока дріжджі і половину борошна, замісити тісто і дати йому піднятися, потім — обліпиховий сік і решту борошна, добре вимісити і знову дати піднятися.
- Коли тісто підійде, заповнити їм приготовані для випічки форми до половини обсягу.
- Після того як укладене у форми тісто підніметься до верху форми, встановити їх в розігріту духовку і випікати, поки на кухні не з’явиться запах печеного тіста.
- Готовність перевіряється дерев’яною паличкою, встромляючи її виріб — вона повинна бути сухою.
- Форми, вийняті з духовки, охолоджують і тільки після цього виймають з форми.
Приємно їсти !
Відео про те, як спекти паску великодній жовтого кольору з оригінальним смаком
Подивіться відео і дізнаєтеся рецепт смачною випічки на вершках з родзинками і цукатами. Ніжний колір випічки приємного смаку — безсумнівно здивує вас.
Оригінальна випічка на Великдень <> — шалено смачно і ароматно
Інгредієнти для тіста:
- Борошно — 250 г
- Дріжджі сухі — 1 ч. ложка
- Молоко — 110 мл
- Ванілін — на кінчику ножа, щіпка солі
- Цукор — 60 г
- Сметана — 1 ст. ложка
- Вершкове масло — 1 ст. ложка
Інгредієнти для прошарку:
- Вершкове масло — 70 г
- Горішки волоські здрібнені — 35 г
- Родзинки — 35 г
- Курага — 35 г
Спосіб приготування
- У чашку насипати: дріжджі — 1 ч. ложку, цукор — 1 ч. ложку борошна — 2 ч. ложки. Додаємо трохи теплого молока і перемішуємо, потім виливаємо все молоко (всього 110 мл).
2. Закриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо на 10 хвилин, щоб активувати дріжджі і перевірити їх свіжість. Якщо потім з’явиться пухнаста шапочка зверху, значить дріжджі свіжі.
3. Відкриваємо і додаємо дрібку солі і щіпку ваніліну. Розмішуєм ретельно. Сюди ж висипаємо цукор, що залишився. Перемішуємо.
4. Починаємо частинами просіяти через сито борошно і тут же перемішувати масу лопаткою.
5. І коли всипали вже половину борошна — додайте 1 ст. ложку розм’якшеного вершкового масла і 1 ст. ложку сметани. Все добре перемішуємо до однорідності.
6. Потім просіваємо на стіл борошно, викладаємо тісто з миски і вимішуємо руками і дуже м’яке еластичне тісто.
7. Тісто на столі вимішуємо до тих пір, поки воно не візьме всю муку і воно повинно відставати від рук. Кладемо тісто в чашку, закрити плівкою і прибираємо в тепле місце на 0.5-1 годину. Воно має збільшитися в об’ємі в 2 рази.
8. Притрушуємо злегка руки і стіл борошном і дістаємо тісто з чашки. Акуратно поділяємо тісто на 3 частини. 2 частини тесту закриваємо плівкою, а з третьої частини будемо робити кулінарний шедевр — паска великодній по-новому.
Формуємо паска по-новому способу
9. Третю частину тіста починаємо розгортати в дуже тонкий прямокутник. Періодично підсипаємо борошно, перевертаємо. тісто дуже еластичне, що його можна розтягнути руками.
10. Розкатаний пласт тіста змащуємо пензликом і наносимо м’яке вершкове масло.
11. Насипаємо подрібнені волоські горіхи, родзинки і нарізану дрібними шматочками курагу.
12. Звертаємо тісто з начинкою в рулет, злегка потягуючи пальчиками. Загорнути рулет потрібно щільно.
13. Ось такий рулет повинен вийти. Зараз можна ще трохи розтягнути його. Рулет кладемо на дошку з посипаній борошном і закриваємо плівкою.
14. Точно також робимо з іншими шматочками тіста.
14. Беремо рулет і розрізаємо уздовж, рухаючи ножем взад і вперед (пилочное рух).
15. Розрізану половинку звертаємо по колу зрізом зовні. Хвостик закінчуємо у центрі кола, щоб випічка мала красиву голівку.
16. Форми для пасок змащуємо пензликом маслом і присипаємо борошном. Скручені джгутики кладемо в підготовлені форми. Форми закриваємо плівкою і прибираємо в тепле місце на 30-40 хвилин.
17. Коли тісто збільшилося в об’ємі в своїх формах — ставимо на деко в духовку, розігріту до 200 градусів на 30-40 хвилин. Ви помітили, що один паска великодня був зроблений в керамічній чашці.
18. Зверху змащуємо вершками або сирим яйцем і знову на 5 хвилин в духовку.
19. Дістаємо їх духовки, знімаємо паперові стаканчики і кладемо на рушник боком, періодично перевертаємо. Так випічка повинна охолонути лежачи на боці.
20. Подивіться які вони гарні в розрізі і смачно пахнуть.
Ви дізналися новий спосіб формування і випікання святкової паски. Приємного апетиту !
Як зробити, на вже спечений паска, прикраса <>
Інгредієнти на 3-4 паски:
- 100 г вершкового масла
- 100 г згущеного молока
- харчові фарби: зелена, рожева й помаранчева
Спосіб виготовлення
- І масло і згущене молоко повинні бути кімнатної температури, інакше масло може розшаруватися.
- Збивайте масло до пишноти, потім, не припиняючи збивати, вливайте тонкою цівкою згущене молоко.
- Готовий крем розділіть на 3 частини, кожну вмішайте фарбу. Крем на 30 хвилин приберіть в холодильник.
- Заповніть кондитерський мішечок з насадкою <> кремом і зробіть квіточки, викладаючи їх точками. Потім зробіть листочки.
Як зробити глазур ?
Розтопіть на водяній бані плитку білого шоколаду, потім додайте по ложці молока і перемішуйте. І так поки не вийде густа маса. Облийте нею паска великодня. Є одне але: шапочка в цьому випадку не вийде ідеально білої.
Паска великодня на вершках з красивою глазур’ю — відео
Випічка виходить ідеальною, м’якою, ароматною і не сухий.
Божественний паска <>
Інгредієнти для тіста:
- 350 мл — молоко
- 600 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 1 склянка цукру
- 6 шт. — яєць
- 1 ст. ложка сухих дріжджів
- 1 ч. ложка ваніліну
- сіль
Інгредієнти для крему:
- 1 склянка цукру
- 3 білка, сіль, 85 г води
- 1/3 ч. ложки лимонної кислоти
- жовтий харчовий барвник
Спосіб виконання
- Борошно просійте, яйця розділити на білки і жовтки.
- Для тесту в тепле молоко додайте 1 ст. ложку цукру. дріжджі і 200 г борошна, перемішайте. Поставте в тепле місце, поки не підніметься. Опара повинна збільшитися вдвічі.
- Яєчні білки збийте з дрібкою солі в міцну білу піну.
- У сухий каструлі розітріть жовтки з цукром, ваніліном, влийте опару, перемішайте. Додати м’яке масло, перемішайте. Введіть збиті білки. Далі всипайте невеликими порціями борошно і замішують тісто. Воно повинно трохи прилипати до рук.
- Накрийте тісто рушником і приберіть в тепло, поки не підніметься.
- Коли тісто підніметься в 2-3 рази, обімніть його. Знову накрийте і залиште підніматися.
- Візьміть високу форму для паски. Якщо такої немає, можна використати жерстяну банку з-під консервованих фруктів об’ємом 820 мл Змастіть рослинною олією, подпылите борошном і наполовину заповніть тестом. Приберіть в теплу (не гарячу) духовку і залиште, поки тісто не підніметься до країв форми. Після цього включіть духовку на 180 градусів і печемо до рум’яного кольору. Готову паску вийміть з форми.
- Для крему білки збийте з дрібкою солі в стійку масу. У каструлю всипте цукор, влийте воду. Ставте на середній вогонь. Як тільки сироп закипить, засічіть 4 хвилини, потім всипте лимонну кислоту, перемішайте і варіть до лінивих бульбашок ще 3-4 хвилини.. Вливайте тонкою цівкою сироп в білки і збивайте на максимальній потужності приблизно 7 хвилин. Готовий крем добре тримає форму.
- Верхівку паски покрийте білим кремом. Потім фарбуйте трохи крему жовтим барвником і на куполі намалюйте сіточку. Намалюйте білим кремом бордюр у дах, двері та вікна.
- Для ступенів печиво розкришите в крихту, змішайте з маслом і додайте трохи крему, щоб маса вийшла липкою. зліпіть ступені і прикладіть до куличу.
- Хрестик можна зліпити з кулінарної мастики чи спекти, вирізавши з пісочного тіста і пофарбувавши звареним кави.
Паска великодня, зібраний у композицію, являє собою каплички і навіть церква. Вражає безсумнівно.
Простий рецепт морквяної великодня
Інгредієнти:
- Масло вершкове — 100 г
- Цукровий пісок — 200 г
- Молоко — 500 г
- Морква — 200 г
- Дріжджі — 50 г
- Борошно — 1 кг (скільки замесится)
- Сіль — за смаком
Приготування
- Морква вимити, очистити і нарізати шматочками, укласти в каструлю і залити невеликою кількістю води. Відварити під кришкою до готовності.
- Зварену моркву протерти через сито, додати масло, молоко, борошно, розпущене в невеликій кількості теплого молока дріжджі, сіль, цукровий пісок і замісити тісто.
- Дати тісту піднятися і заповнити наполовину приготовані форми для випічки.
- Як тільки тісто підніметься у формах і заповнить їх повністю, встановити паска великодня в духовку і випікати при 180-200 градусах.
Прикрашаємо паска великодній на свій розсуд.
Пасха Віденського тесту — відео рецепт
Паска великодня з Віденського тесту виходить найсмачнішим з пористої і м’якою структурою.
Зустрічайте свято Великдень, печіть різну кулінарну випічку і радійте життю на прекрасній Землі.