Сирний Кекс — дуже смачне і солодке кондитерський виріб до чаю. Зазвичай виріб випікається в духовці і зрідка в мікрохвильовці. Форма випічки може бути круглої або прямокутної форми. Російська паска є кулінарним родичем кексу, тому його часто випікають на Великдень.
За своїм складом виріб може бути простим або складним. Тісто може бути дріжджовим або бісквітним. Проста випічка схожа на солодкий хліб і готується він досить просто. А ось складна випічка містить додаткові інгредієнти, що складаються з горіхів, цукатів, родзинок, лукума, джему.
До свят поверхня кексів прикрашають глазур’ю, цукровою пудрою, горішками. Випікають їх у спеціальних формах циліндричного вигляду або в силіконових формочках. У різних країнах їх випікають по різному і все це багато в чому залежить від місцевих інгредієнтів. Вам пропонуються до розгляду найкращі рецепти.
Пишні кексики з сиру в силіконових формочках
Така випічка з сиром прекрасний десерт до чаю як для дітей, так і для дорослих.
Інгредієнти:
- сир — 200 г
- сметана — 2 ст. л.
- яйця — 2 шт.
- вершкове масло — 20 г
- борошно — 180 г
- цукор — 180 г
- сода — 1/2 ч. л.
- сіль — 1/3 ч. л.
- родзинки — 50 г
Спосіб приготування:
1. Спочатку ізюм залийте гарячою водою, щоб він трохи набрякли.
2. Розтопіть 20 г вершкового масла і залиште так, щоб охололо.
3. У миску додайте сир і розімніть його виделкою, щоб не було грудочок. Ще розбийте в нього 2 яйця, додайте остигле масло, цукор, сіль.
4. Все перемішайте і додайте ще 2 ст. л. сметани і знову перемішайте. Ще додайте соду гашену лимонною кислотою з водою. Потім додайте борошно і замісіть ложкою тісто. Тісто вийде трохи густіше, ніж на оладки.
5. Родзинки посипте борошном і перемішайте, так він не буде злипатися і рівномірно розподілиться в тесті. Покладіть родзинки в тісто і перемішайте.
6. Силіконові формочки для випічки змастіть рослинною олією і заповніть їх тестом наполовину.
7. Сирний Кекс поставте в силіконових формочках в духовку і випікайте 30-40 хвилин при 180 градусах С.
8. Пишний і ароматний кекс з сиру готовий. Подивіться який він повітряний і ніжний.
Приємного чаювання !
Сирний Кекс з лимоном — найсмачніший рецепт в духовці
У результаті виходить ніжна і смачна кругла випічка з отвором всередині. Смак лимонної кислинки приємно вражає.
Потрібні продукти:
- борошно — 200 г
- сода — 1 ч. л. з верхом
- сир — 250 г
- цукор — 180 г
- яйця — 3 шт.
- вершкове масло — 30 г
- сік і цедра 1 великого лимона
Хід дій:
1. Візьміть форму для випікання з отвором посередині. Змастіть форму всередині вершковим маслом і обсипте панірувальними сухарями. Чи обсипте манкою, або трохи борошном.
2. З лимона зніміть з допомогою терки цедру і вичавити сік. Цедру знімайте тільки жовту частину, а білу не потрібно, а то випічка буде гірчити.
3. В окрему чашку просійте борошно, перемішану з содою. Потім лимонний сік цю соду погасить.
4. В іншу миску покладіть підготовлений сир, додайте цукор, яйця і ретельно перемішайте віночком. Можете для перемішування застосувати міксер. Сюди ж додайте 1 ст. л. вершкового масла, яке трохи підтануло при кімнатній температурі і стало м’яким.
5. Ще додайте до всіх інгредієнтів лимонний сік і цедру. І ще раз перемішайте дуже ретельно.
6. А ось зараз треба діяти дуже швидко. Додайте до суміші просіяне борошно з содою і швидко розмішайте. Але довго заважати не потрібно, так як сода буде взаємодіяти з лимонним соком і піднімати тісто. Все-таки підніматися воно має в духовці.
7. Швидко розмішайте і перекладайте відразу тісто у форму. Ставте форму з тестом на 20-30 хвилин в духовку і випікайте при 180 градусах С.
8. В даному випадку сирний кекс випікався всього 20 хвилин. Дуже добре буде, коли форма ще постоїть в духовці з відкритими дверцятами протягом 10 хвилин.
9. Готовність перевірте випічку дерев’яною зубочисткою, вона повинна бути суха. Накрийте форму зверху тарілкою і переверніть, випічка легко випаде з форми. Вийшов гарний сирний кекс зі смаком і кольором лимона.
10. Коли випічка охолоне, можете прикрасити її зверху карамеллю.
Приємного апетиту !
Відео про те, як приготувати великодній кекс з сиром
Випічка по цьому рецепту виходить ніжною, вологим і дуже святковою.
Великодня випічка довго зберігається і стає, при цьому, ще смачніше.
Сирний кекс — класичний рецепт по ГОСТу
Подивіться рецепт за яким можна приготувати ароматний кекс зі смаком пломбіру.
Склад продуктів:
- борошно пшеничне — 290 г
- сир 10 % — 260 г
- яйця — 3 шт.
- цукор — 230 г
- цукор ванільний — 10 г
- масло вершкове — 155 г
- розпушувач — 10 г
- сода — 2 г
Хід роботи:
1. У чашці змішайте борошно з розпушувачем і содою.
2. Протріть жирний сир через велике сито або друшляк.
3. Ще в іншій мисці змішайте м’яке вершкове масло з цукром і ванільним цукром. Розмішайте все протягом 1 хвилини. Сюди ж додайте протертий сир і збивайте ще 2-3 хвилини.
4. Потім додайте яйця кімнатної температури і продовжуйте збивати до розчинення цукру.
5. Висипайте в підготовлену суміш борошно в 2 прийоми і перемішувати тісто до однорідності.
6. Викладіть готове сирне тісто в підготовлену прямокутну форму і розподіліть.
7. Поставте форму в духовку на 55 хвилин і випікайте в середньому режимі при 170 градусах С. сирний Кекс залиште для остигання в письмовій формі протягом 15 хвилин.
8. Далі поставте випічку в папері на решітку і починайте обережно знімати папір. Розкривши папір, можете відразу посипати цукровою пудрою верхню поверхню випічки.
9. Випічка прекрасно ріжеться ножем, не кришиться і не ламається. Скибочки виходять рівними з красивою структурою.
Приємно їсти !
Відео про те, як приготувати сирні кекси на Великдень з шоколадною глазур’ю
Маленькі кексики виходять дуже ніжними та смачними.
Всім читачам вдалого випічки по формуванню її у вигляді кексів, кексиків в різних формах. Повірте, тримати в руках домашній кекс, більш приємно, ніж з магазину.