Солоні баклажани на зиму — найпростіший рецепт домашньої заготовки. Коли багатий урожай дозволяє зібрати багато таких плодів, то завжди згадують про спосіб соління. Все тому, що інші заготовки вже зроблені.
Однак, я ціную спосіб соління і завжди використовую його. Якщо це огірки, то відразу роблю спочатку солоний спосіб. Також роблю і з солінням зелених помідорів. А вже потім займаюся іншими способами заготовок.
Баклажани овочі особливі. Вони мають ароматний і трохи терпкий смак, який посилює виділення травних соків. Такий комплекс екстрактивних речовин підвищує апетит. Тому і роблять з баклажанів багато різних заготовок на зиму:
- ароматна ікра з баклажанів
- рецепти баклажанної ікри шматочками
- кращі салати з баклажанів
- смачні закуски
А зараз скористаємося способом соління, при якому до овочів додається сіль. Яка посилює консервуючий дію молочної кислоти. Таким чином, кислота проникає в клітини овочів, щоб прискорити процес квашення.
Солоні баклажани на зиму холодним способом
В рецепті краще використовувати плоди, коли насіння їх ще білі.
Спосіб приготування заготовки
- Видаліть плодоніжки у середнього розміру плодів.
- Надріжте на 3/4 їх довжини, наприклад, залишаючи нерозрізані частина з боку плодоніжки.
- Потім покладіть плоди щільно рівними рядами в тару для соління.
- Через 2-3 ряди покладіть невеликий шар підготовленої зелені, наприклад, естрагону і кропу.
- Кожний ряд покладених плодів пересипте сіллю. Розрізи також посоліть, але обережно, щоб не пересолити.
- Сіль витрачайте з розрахунку: на 10 кг баклажан — 200-300 г, зелені 300-500 р.
- Через 10-12 годин ви помітите, як плоди кілька розм’якшуються і дають сік.
- Потім накрийте плоди дерев’яним колом, щоб зверху поставити на нього вантаж.
- Бродіння відбувається при температурі 17-22 градуси С.
- Триває воно одну-два тижні, після чого банки обов’язково необхідно перенести на зберігання в холодний льох.
Баклажани на зиму — рецепт приготування без стерилізації
Для квашення краще взяти недостиглі 25-40 денні плоди.
Приготування рецепта
- Плоди баклажанів разом із зеленню укладіть в банки.
- Залийте банки розсолом з розрахунку: 600-700 г солі на 10 літрів води.
- Витримайте так до молочнокислого бродіння приблизно протягом двох-трьох днів при температурі 18-22 градуса С.
- І вже потім приберіть в холодний льох.
- Через 1-1.5 місяця солоні баклажани будуть готові.
- При солінні можна додавати часник, хрін, коріандр, чабер, базилік. А також корицю і гвоздику.
Солоні баклажани з часником на зиму
За таким рецептом зручніше робити плоди на зиму в каструлі. У банках теж можна але, щоб вони були з широким горлишком.
Процес приготування
- Зробіть міцний розсіл так, щоб в ньому чисто вимите яйце не тонуло.
- У всіх плодів зріжте хвостики.
- В цьому міцному і насиченому розчині варіть відразу велику кількість баклажанів.
- Плоди без хвостиків опускайте в киплячий розсіл і прикрийте кришкою.
- Зверху покладіть ще невеликий вантаж — інакше гарячі плоди з киплячою водою її зіштовхнуть.
- Варіть до тих пір, поки плоди не стануть м’якими і не буде легко проколюватися виделкою.
- Потім вийміть їх шумівкою і розкладіть в один шар по одному на чистий стіл або дошку, а розсіл вилийте.
- Кожен баклажан розрізати уздовж від широкого кінця до вузького, але не до кінця. А так, щоб половинки можна було розкрити, як раковину.
- Покладіть баклажани під прес на ніч. Щоб сік стікав, поверхня, на якій лежать плоди, зробіть трохи похилій. Так разом з соком піде вся гіркота.
- Вранці плоди розкрийте, рясно посипте всередині чорним меленим перцем, товченим часником і знову закрийте.
- Щільно укладіть в емальований посуд (або банку із широким горлечком).
- Приготуйте новий розсіл. Для цього підготуйте сіль, чорний перець і лавровий лист — за смаком.
- Розсіл кипіння, охолодіть і залийте солоні баклажани.
- Зверху накрийте дерев’яним кружком і покладіть на нього вантаж (на 10 кг баклажанів — 1 кг вантажу).
Відео про те, як приготувати баклажани на зиму солоні в банках
Подивіться цікавий і зручний в приготуванні спосіб заготівлі синеньких плодів.
Таким чином, спосіб соління і квашення заснований на перетворенні цукру в молочну кислоту. Цукор міститься у всіх овочах. Молочна кислота, накопичуючись в овочах, перешкоджає розвитку гнильних мікробів. Отже, таким шляхом, овочі охороняються від псування.
Молочна кислота, в даному способі консервуванні (солінні), є консервантом для баклажан.