Солоні баклажани на зиму в банках — найкращі рецепти

Солоні баклажани на зиму — найпростіший рецепт домашньої заготовки. Коли багатий урожай дозволяє зібрати багато таких плодів, то завжди згадують про спосіб соління. Все тому, що інші заготовки вже зроблені.

Однак, я ціную спосіб соління і завжди використовую його. Якщо це огірки, то відразу роблю спочатку солоний спосіб. Також роблю і з солінням зелених помідорів. А вже потім займаюся іншими способами заготовок.

Баклажани овочі особливі. Вони мають ароматний і трохи терпкий смак, який посилює виділення травних соків. Такий комплекс екстрактивних речовин підвищує апетит. Тому і роблять з баклажанів багато різних заготовок на зиму:

  • ароматна ікра з баклажанів
  • рецепти баклажанної ікри шматочками
  • кращі салати з баклажанів
  • смачні закуски

А зараз скористаємося способом соління, при якому до овочів додається сіль. Яка посилює консервуючий дію молочної кислоти. Таким чином, кислота проникає в клітини овочів, щоб прискорити процес квашення.

Солоні баклажани на зиму холодним способом

В рецепті краще використовувати плоди, коли насіння їх ще білі.

Спосіб приготування заготовки

  1. Видаліть плодоніжки у середнього розміру плодів.
  2. Надріжте на 3/4 їх довжини, наприклад, залишаючи нерозрізані частина з боку плодоніжки.
  3. Потім покладіть плоди щільно рівними рядами в тару для соління.
  4. Через 2-3 ряди покладіть невеликий шар підготовленої зелені, наприклад, естрагону і кропу.
  5. Кожний ряд покладених плодів пересипте сіллю. Розрізи також посоліть, але обережно, щоб не пересолити.
  6. Сіль витрачайте з розрахунку: на 10 кг баклажан — 200-300 г, зелені 300-500 р.
  7. Через 10-12 годин ви помітите, як плоди кілька розм’якшуються і дають сік.
  8. Потім накрийте плоди дерев’яним колом, щоб зверху поставити на нього вантаж.
  9. Бродіння відбувається при температурі 17-22 градуси С.
  10. Триває воно одну-два тижні, після чого банки обов’язково необхідно перенести на зберігання в холодний льох.
Дивіться також:  Вишня у власному соку — кращі рецепти заготовок з вишні

Баклажани на зиму — рецепт приготування без стерилізації

Для квашення краще взяти недостиглі 25-40 денні плоди.

Приготування рецепта

  1. Плоди баклажанів разом із зеленню укладіть в банки.
  2. Залийте банки розсолом з розрахунку: 600-700 г солі на 10 літрів води.
  3. Витримайте так до молочнокислого бродіння приблизно протягом двох-трьох днів при температурі 18-22 градуса С.
  4. І вже потім приберіть в холодний льох.
  5. Через 1-1.5 місяця солоні баклажани будуть готові.
  6. При солінні можна додавати часник, хрін, коріандр, чабер, базилік. А також корицю і гвоздику.

Солоні баклажани з часником на зиму

За таким рецептом зручніше робити плоди на зиму в каструлі. У банках теж можна але, щоб вони були з широким горлишком.

Процес приготування

  1. Зробіть міцний розсіл так, щоб в ньому чисто вимите яйце не тонуло.
  2. У всіх плодів зріжте хвостики.
  3. В цьому міцному і насиченому розчині варіть відразу велику кількість баклажанів.
  4. Плоди без хвостиків опускайте в киплячий розсіл і прикрийте кришкою.
  5. Зверху покладіть ще невеликий вантаж — інакше гарячі плоди з киплячою водою її зіштовхнуть.
  6. Варіть до тих пір, поки плоди не стануть м’якими і не буде легко проколюватися виделкою.
  7. Потім вийміть їх шумівкою і розкладіть в один шар по одному на чистий стіл або дошку, а розсіл вилийте.
  8. Кожен баклажан розрізати уздовж від широкого кінця до вузького, але не до кінця. А так, щоб половинки можна було розкрити, як раковину.
  9. Покладіть баклажани під прес на ніч. Щоб сік стікав, поверхня, на якій лежать плоди, зробіть трохи похилій. Так разом з соком піде вся гіркота.
  10. Вранці плоди розкрийте, рясно посипте всередині чорним меленим перцем, товченим часником і знову закрийте.
  11. Щільно укладіть в емальований посуд (або банку із широким горлечком).
  12. Приготуйте новий розсіл. Для цього підготуйте сіль, чорний перець і лавровий лист — за смаком.
  13. Розсіл кипіння, охолодіть і залийте солоні баклажани.
  14. Зверху накрийте дерев’яним кружком і покладіть на нього вантаж (на 10 кг баклажанів — 1 кг вантажу).
Дивіться також:  Чорна смородина протерта з цукром на зиму без варіння

Відео про те, як приготувати баклажани на зиму солоні в банках

Подивіться цікавий і зручний в приготуванні спосіб заготівлі синеньких плодів.

Таким чином, спосіб соління і квашення заснований на перетворенні цукру в молочну кислоту. Цукор міститься у всіх овочах. Молочна кислота, накопичуючись в овочах, перешкоджає розвитку гнильних мікробів. Отже, таким шляхом, овочі охороняються від псування.

Молочна кислота, в даному способі консервуванні (солінні), є консервантом для баклажан.