Соус на зиму. 11 кращих рецептів смачного домашнього соусу

Таку заготовку робіть відразу багато банок, тому що вона дуже смачною.

На 10 банок місткістю 0,5 л потрібно:

  • Солодкий червоний перець — 3.3 кг
  • Томат-пюре — 2.3 кг
  • Ріпчаста цибуля — 310 г
  • Цукор — 150 г
  • Сіль — 50 г
  • Соняшникова олія для обсмажування цибулі — 50 г
  • Соняшникове мало для додавання в суміш — 110 г
  • Чорний гіркий перець — 4 горошини
  • Запашний перець — 3 горошини
  • Оцтова кислота 80% — 1.5 ст. л.

Приготування

  1. Солодкий перець очистіть від плодоніжок і насіння. Помийте.
  2. Очищений перець бланшируйте в киплячій воді 5-8 хвилин.
  3. Потім охолодіть і пропустіть через м’ясорубку.
  4. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте до золотисто-жовтого кольору в соняшниковій олії.
  5. У ємність для варіння покладіть томат-пюре, подрібнений перець, обсмажену цибулю, подрібнені прянощі. сіль.залишки масла, оцтову кислоту. Все ретельно перемішайте і доведіть до кипіння.
  6. Готовий соус на зиму при температурі 80 градусів С расфасуйте в сухі підігріті банки.
  7. Стерилізуйте банки при 100 градусах З ємністю 0.5 літра протягом 65-70 хвилин, а 1 літрові банки — 90 хвилин.
  8. Потім банки дістаньте і відразу ж загорніть.

Відео про те, як приготувати кубанський соус в домашніх умовах

Подивіться по справжньому смачний і простий рецепт.

Для консервації завжди беріть саму звичайну кухонну сіль кам’яну, без будь-яких добавок.

Смачний соус «Томателла» з помідорів і перцю

Інгредієнти:

  • Помідори — 2.5 кг
  • Болгарський перець — 500 г
  • Морква — 500 г
  • Гострий червоний перець — 1 стручок (або мелений червоний перець — 1 ч. л.)
  • Цукор — 1 склянка
  • Сіль — 2 ст. л. з гіркою
  • Рослинна олія — 1 стакан
  • Есенція 70% — 2 ч. л.
  • Корінь петрушки — 1 стакан
  • Очищений часник — 1 стакан
Дивіться також:  Солона оселедець шматочками в домашніх умовах — способи посолу

Приготування

  1. Помідори, перець, морква вимийте, очистіть і пропустіть через м’ясорубку.
  2. Потім додайте рослинне масло, цукор, сіль і тушкуйте на повільному вогні 2.5 години, помішуючи.
  3. Коріння петрушки натріть на тертці.
  4. Часник пропустіть через м’ясорубку.
  5. Стручок гострого червоного перцю в сухому стані перемолотите в порошок.
  6. За 15 хвилин до кінця варіння масу покладіть петрушку, часник, гострий перець і оцет.
  7. Готовий соус на зиму розкладіть по банках і стерилізують.

Соус на зиму з помідорів — дуже гострий

Інгредієнти на 1 кг соусу:

  • Помідори — 2.5-3 кг
  • Цукор — 150 г
  • Сіль — 1.5 ст. л.
  • Оцтова есенція 80% — 1 ст. л.
  • Гвоздика, кориця, мускатний горіх — всіх спецій потроху
  • Часник — 2 зубчики

Приготування

  1. Для початку потрібно зробити томатну масу.
  2. Для цього візьміть свіжі і стиглі помідори. Простежте добре, щоб не було підгнилих та зіпсованих плодів.
  3. Помідори вимийте і обшпарте окропом. Потім протріть їх через сито або двічі пропустіть через м’ясорубку.
  4. Отриману масу викладіть в емальовану каструлю і уварите на 1/3.
  5. Коли томат увариться, додайте цукор. Простежте за тим, щоб цукор повністю розчинився в каструлі.
  6. Потім помістіть туди ж марлевий мішечок з прянощами, тобто всіх спецій потроху. Зазначені в інгредієнтах спеції можна додати томатну масу і в цілісному вигляді. Однак, в соусі потім можуть потрапляти зерна перцю або шматочки кориці.
  7. Далі, варіть томатну масу з прянощами протягом 15 хвилин.
  8. Потім додати оцтову есенцію і сіль. Перемішайте.
  9. Ще раз прокип’ятіть всю суміш протягом 5 хвилин.
  10. І вже потім дістаньте марлевий мішечок з прянощами з каструлі.
  11. Готовий соус в гарячому вигляді розлийте по підготовленим банкам, закрийте кришками і стерилізують в киплячій воді.
  12. Час стерилізації для півлітрових банок — 30 хвилин, а літрові — 1 годину.
Дивіться також:  Кріп на зиму в банках — заготівля кропу як свіжий

Соус «Ткемалі» зі слив — класичний рецепт на зиму