Закуска з баклажанів на зиму — рецепти баклажанових закусок будинку

Закуска з баклажанів на зиму — завжди смачна заготовка. Рецептів приготування різних закусок з цими плодами існує дуже багато. Тому сьогодні хочеться дати на розгляд читачам найкращі.

Заготовки з баклажанових плодів з давніх-давен вважаються цінним лікарським стравою. У багатьох країнах світу цей овоч — один з найулюбленіших на домашній кухні.

Тому зараз розглянемо багато рецептів з різних країн. Вибирайте з них кращі, обмінюйтеся і готуйте на здоров’я. Баклажанна закуска, приготована в банках на зиму, завжди буде прекрасним доповненням до багатьох других страв.

Закуска з баклажанів з помідорами і часником на зиму

Найкраще вживати плоди у віці 25-40 днів. У таких плодах переважають не затверділі насіння. І м’якоть у них світло-кремовий або білий.

Необхідні продукти:

  • Баклажани — 2 кг
  • Помідори — 1 кг
  • Морква — 0.5 кг
  • Цибуля — 300 г
  • Петрушка — 2 пучка
  • Капуста — 0.5 кг
  • Часник — 3-4 зубчики
  • Сіль, рослинне масло

Спосіб приготування

  1. Баклажани вимийте, розріжте у них плодоніжки. Потім зробіть надрізи вздовж і запечіть в духовці до золотистого кольору.
  2. На маслі спасеруйте нашатковані цибулю і моркву до золотистого кольору.
  3. Додайте до обсмаженою цибулі і моркви нашатковану сиру капусту з нарізаною петрушкою. Все посоліть за смаком і перемішайте.
  4. Помідори наріжте кружечками.
  5. Начинкою з цибулі, моркви і капусти нафаршируйте баклажани.
  6. Нафаршировані баклажани укладіть в чисті банки, перешаровуючи кружечками помідор.
  7. Всі укладіть в банки досить щільно, щоб вийшов на поверхню сік.
  8. Стерилізуйте літрові банки — 20 хвилин, дволітрові — 30 хвилин.
  9. Відразу ж загорніть кришками.

Баклажанна закуска на зиму «Вогник»

Смачна і гостра заготівля для справжніх чоловіків.

Потрібно:

  • Баклажани — 10 кг
  • Оцет 9% — 0.5 літра
  • Часник — 200 г
  • Гіркий стручковий перець — 200 г
  • Солодкий болгарський перець — 0.5 кг
  • Рослинне масло — 0.5 літра
  • Сіль — 1 стакан
  • Запашний перець горошком — за смаком
  • Лавровий лист — 10 шт.
  • Петрушка — 1 пучок
Дивіться також:  Вишня у власному соку — кращі рецепти заготовок з вишні

Процес приготування

  1. Відваріть плоди баклажанів в солоній воді, поклавши в неї 0.5 склянки солі. Таким чином плоди стануть м’якими.
  2. Потім розріжте плоди вздовж і покладіть під прес.
  3. Через 5 годин дістаньте, розріжте їх ще на 4 частини і обсмажте в рослинній олії з обох сторін. Дайте їм охолонути.
  4. Потім приготуйте маринад. Для цього гіркий і солодкий перець разом з цибулею пропустіть через м’ясорубку.
  5. Ще додайте решту сіль, оцет, спеції, залишки олії. Все перемішайте. Маринад готовий.
  6. Укладіть баклажани в банки шарами, поливаючи кожен шар маринадом.
  7. Стерилізувати: півлітрові банки — 15 хвилин, літрові — 20 хвилин.

Смачний рецепт баклажанів з часником і зеленню в розсолі

У кожному рецепті є свій секрет приготування. І в цьому теж він є.

Потрібно:

  • Баклажани — 5 кг
  • Часник — 1 кг
  • Рослинна олія, зелень кропу і петрушки

Для розсолу на 1 літр води:

  • Сіль — 2 ст. л.
  • Оцтова есенція — 2-3 ст. л.
  • Лавровий лист, червоний стручковий перець — за смаком

Хід роботи

  1. Наріжте баклажани кружечками.
  2. Потім покладіть їх у солону воду на 1 годину під прес. Потім обсмажте в рослинному маслі.
  3. Часник натріть на тертці.
  4. Далі укладіть шарами в емальовану каструлю шарами баклажани, часник, кріп, петрушку.
  5. Потім залийте все розсолом (2 літри). Так залиште на добу під гніт.
  6. На наступний день можна укладати все в банки.
  7. Стерилізують 20 хвилин і закатайте.

Відео про те, як приготувати пікантну закуску баклажанну

Від такої заготовки неможливо відірватися, такі вони смачні.

Закуска з баклажанів «Забава» на зиму без стерилізації

Подивіться найпростіший рецепт баклажанної заготовки.

Необхідно:

  • Баклажани — 5 кг

Для маринаду знадобляться:

  • Вода — 4.5 літра
  • Оцтова кислота — 4 ст. л.
  • Сіль — 4 ст. л.
Дивіться також:  Перець на зиму: Як приготувати болгарський перець на зиму в банках

Для заливки потрібно:

  • Болгарські перці — 4 шт.
  • Гіркий перець — 4 шт.
  • Великі головки часнику — 6 шт.
  • Нерафінована олія — 750 мл
  • Оцет — 1 ст. л.

Приготування

  • Наріжте плоди баклажанів кружечками.
  • Варіть частинами по 5 хвилин в маринаді.
  • Окремо приготуйте заливку. Для цього пропустіть овочі через м’ясорубку, додайте рослинне масло і оцет.
  • Відварені кружечки баклажанів викладіть в пастеризовані банки шарами.
  • Кожен шар заливайте заливкою і утрамбовывайте.
  • Потім банки загорніть і укутайте.
    1. Як порада: При виборі баклажанів звертайте увагу на зовнішній вигляд овочів. Шкірка у них повинна бути глянцевою, тугий, без пошкоджень і плям.
    2. А на дотик плоди повинні бути пружними, по вазі — важкими.
    3. При смаженні баклажани вбирають дуже багато олії. Тому перед приготуванням пересипте нарізані баклажани сіллю.
    4. Це прибере гіркоту і запобіжить поглинання надлишкової кількості масла при смаженні.
    5. Інший спосіб уникнути зайвого вбирання масла — бланшувати нарізані шматочки.