Капуста маринована на зиму — дуже простий і смачний спосіб консервування. Маринувати на зиму можна свіжу білоголову і червонокачанну капусту. Для цього вибирають тугі, здорові качани. У них вирізують качан і шаткують качани так само, як при квашенні.
Замість шинкування листя капусти можна розрізати на квадратні шматочки розміром 2-3 див Одного разу, в гостях, я побачила в банку шинковану капусту, в якій були і великі шматочки. Як приємно було похрумтіти, кусаючи великий шматок.
Отже, врожай ми виростили на своїх присадибних ділянках. Тепер головне — зберегти результати наших праць в банки на зиму. Щоб потім і так її поїсти і в якості закуски подати на стіл.
Приготування
- Наріжте капусту невеликими шматочками, розміром 1.5 х 1.5 див.
- Буряк і моркву очистіть і натріть на тертці для корейських салатів.
- У воду додайте цукор, сіль, олію, лавровий лист і перець горошком. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
- Потім зніміть з плити і влийте оцет.
- В емальовану каструлю покладіть підготовлені капусту, моркву і буряк.
- Всі укладені овочі залийте маринадом, накрийте тарілкою і зверху притисніть вантажем. При цьому, капуста з овочами повинна бути вкрита розсолом.
- Всі залиште так на добу при кімнатній температурі.
- Потім розкладіть по банках, закрити кришками і поставте в холодильник.
Капуста з буряком в банках великими шматками
Другий спосіб відрізняється від першого тим, що розсіл готується на основі вареної буряків.
Необхідно для розсолу:
- Варена буряк — 3 шт.
- Оцет — 1.5 ст. л.
- Сіль — 1.5 ст. л.
- Червоний перець порошок — 1 ч. л.
- Цукор — 1 ст. л.
- Чорний перець — 1/2 ч. л.
- Оцет 9% — 0.5 склянки
Спосіб приготування
- Відваріть у воді з оцтом 3 буряків.
- У відвар додайте: сіль, червоний перець, цукор, чорний перець і оцет.
- Все перемішайте. Це буде ваш розсіл.
- Візьміть качан білокачанної капусти, розміром у 2-3 кг і розріжте його на 8 частин.
- На дно банки покладіть болгарський перець (2-3 шт.), гострий перець (3 шт.) і буряк, нарізаний кубиками.
- Зверху укладіть великі шматки капусти.
- Всі овочі в банку залийте теплим розсолом і покладіть під гніт.
Гостра капуста маринована на зиму з горіхами
Дізнайтеся смак горіха серед капустяного аромату.
Необхідні продукти:
- Шаткована капуста — 1 кг
- Ріпчаста цибуля — 200 г
- Товчені волоські горіхи — 100 г
- Сіль — 30 г
- Оцет 6% — 2 ст. л.
- Часник, червоний мелений перець — за смаком.
Приготування рецепта
- Нашаткуйте вилок капусти і бланшируйте протягом 2-4 хвилин.
- Потім відразу ж промийте холодною водою і відіжміть.
- Покладіть підготовлену капусту в таз.
- Додайте до капусти дрібно нарізану цибулю і всі інші інгредієнти: волоський горіх, часник, оцет. сіль і червоний мелений перець.
- Доведіть всі інгредієнти до кипіння.
- Потім відразу розкладіть по стерилізованим банкам.
- Якщо капуста маринована на зиму дасть мало соку, то можна додати трохи кип’яченої води.
- Загорніть кришками.
Скажу відразу про те, що є ще інший спосіб закінчення приготування рецепту. Тобто всі інгредієнти ті ж. А ось після того як інгредієнти покладені в таз і перемешены, то їх доводити до кипіння не потрібно.
Всю масу з тазика треба перекласти в підлогу-літрові банки, накрити кришками і зверху прогріти банки 15 хвилин в окропі. Потім закатати металевими кришками і поставити догори дном до охолодження.
Маринована капуста по-корейськи в банках
Подивіться дуже смачний рецепт, який вживається завжди на УРА.
Інгредієнти:
- Капуста — 2 кг
- Морква — 4 шт.
- Часник — 2 головки
- Вода — 1 літр
- Цукор — 150 г
- Масло рослинне — 200 г
- Перець червоний мелений — 1/2 ч. л.
- Перець чорний горошком — 6 шт.
- Лавровий лист — 3 шт.
- Сіль — 60 г
- Оцет 9% — 1/4 склянки
Приготування рецепта
- Білокачанну капусту і моркву тонко нашаткуйте.
- Змішайте підготовлені овочі з подрібненим часником і розкладіть по банках.
- Воду доведіть до кипіння, додайте спеції і варіть 5 хвилин.
- Зніміть ємність з водою з вогню, влийте оцет і рослинне масло.
- Приготованим гарячим маринадом залийте капусту.
- Розкладіть мариновану капусту по стерилізованим банкам і закрийте поліетиленовими кришками.
- Зберігайте банки в прохолодному місці.
Рецепт маринованої капусти з баклажанів на зиму
Заготівля спосіб маринування хороша тим, що її пробувати можна вже через один або два тижні.
Потрібно:
- Капуста — 1 кг
- Баклажани — 1 кг
- Морква — 300 г
- Часник — 10 зубчиків
- Перець гострий — за смаком
- Перець чорний горошком — 10 шт.
- Сіль — 1.5 ст. л.
- Оцет 9% — 0.5 склянки
Приготування
- Приготуйте спочатку баклажани.
- Для цього відріжте у них хвостики.
- Потім опустіть їх в киплячу воду і варіть після закипання 5-7 хвилин, не більше, щоб баклажани не переварилися.
- Коли баклажани зваряться, викладіть їх в миску, щоб вони охололи.
- Тонко нашаткуйте свіжу капусту і складіть її у велику миску.
- Наріжте дрібно гострий перець.
- Часник пропустіть через прес.
- До капусти з морквою, додайте: часник, гострий перець, перець горошком. Все ретельно перемішайте.
- Остиглі баклажани наріжте кубиками зі стороною 2 см. Викладіть їх у миску з овочами. Додайте сіль і оцет, все ретельно перемішайте.
- Регулюйте самі кількість солі і оцту на свій смак.
- Потім розкладіть капусту з баклажанами в банки.
- Закрийте банки простерилизованными поліетиленовими або загвинчуються кришками.
- Капуста маринована на зиму в банках повинна зберігатися в прохолодному погребі.
Капуста маринована на зиму з хріном «Любительська»
Дізнайтеся рідкісний смак хрону упереміж з капустою.
Необхідні продукти:
- Білокачанна капуста — 4.5 кг
- Корені хрону — 1 кг
- Винний оцет 6% — 3.5 склянки
- Вода — 3.5 склянки
- Сіль — 3/4 склянки
Приготування
- Розріжте качани капусти на частини.
- Опустіть частини капусти в киплячу воду на кілька хвилин, після чого остудіть.
- Приготуйте маринад. Для цього, в окремому посуді змішайте воду, сіль і оцет. Доведіть до кипіння і охолодіть.
- Корені хрону очистіть, помийте і натріть на крупній тертці.
- В емальований посуд покладіть підготовлені частини капусти і додайте натертий хрін.
- Потім залийте капусту з хріном розсолом, маринадом і залиште на 5 днів у холодному місці.
- Потім перекладіть мариновану капусту в банки.
- Закрийте банки кришками і поставте в холодне місце.
Рецепт червоної капусти з буряком на 3 літрову банку
Продукти на 3 літрову банку:
- Білокачанна капуста
- Велика буряк — 1 шт.
- Солодкий перець — 3 шт.
- Часник — 1 головка
- Корінь хрону — за смаком
- Червоний мелений перець, чорний перець горошком
- Таблетки аспірину — 2 шт.
Маринад:
- Вода — 1 літр
- Оцет 9% — 1 / 2 склянки
- Цукор — 1 ст. л.
- Сіль — 2 ст. л.
Метод приготування
- Капусту наріжте невеликими шматочками.
- Очистіть, помийте і наріжте шматочками: буряк, солодкий перець і часник.
- Хрін очистіть і натріть на крупній тертці або настрогайте ножем.
- Покладіть капусту в стерилізовану 3 літрову банку. При розкладанні овочів чергуйте капусту з буряком, солодким перцем, часником, хріном, червоним і чорним меленим перцем, а також перцем горошком.
- Зробіть маринад. Закип’ятіть 1 літр води з цукром, сіллю і оцтом.
- Капусту двічі залийте маринадом.
- Перед закруткою додайте в банку 2 таблетки аспірину.
- Загорніть кришками.
Смачна капуста на зиму «Королева осені»
У даному рецепті застосовується спосіб стерилізації банок.
Необхідні продукти на 1 кг капусти:
- Гвоздика — 3 шт.
- Горошини чорного перцю — 3 шт.
- Запашний перець горошком — 3 шт.
- Лавровий лист — 1 шт.
- Сіль — 1 ст. л.
Маринад на 4 склянки води:
- Оцет 9% — 1 стакан
- Цукор — 2 ст. л.
- Сіль — 2 ч. л.
Спосіб приготування
- Капусту наріжте невеликими шматочками. Посоліть і залиште на 2 години.
- Для приготування маринаду закип’ятіть воду з оцтом, цукром і сіллю.
- На дно стерилізованою банки покладіть гвоздику, горошини перцю і лавровий лист.
- Зверху щільно укладіть шматочки капусти.
- Потім залийте киплячим маринадом.
- Стерилізуйте 0.5 літрові банки 20 хвилин, 1 л — 30 хвилин.
- Потім загорніть кришками.
Капуста по-грузинськи з буряком на зиму
Найпростіший рецепт білокачанної капусти на зиму.
Продукти:
- Невеликий качан капусти — 1 шт.
- Морква — 1 шт.
- Буряк — 1 шт.
- Вода — 1 літр
- Рослинне масло — 1/2 склянки
- Цукор — 1/2 склянки
- Сіль — 2 ст. л.
- Оцет столовий — 1 стакан
- Часник — 5-8 зубчиків
Приготування рецепта
- Нашаткуйте капусту.
- Моркву і буряк натріть на тертці. Все перемішайте.
- Приготуйте маринад з води, оцту, цукру, солі, олії. Ще додайте туди чавлений часник.
- Залийте гарячим маринадом капусту, моркву, буряк.
- Залиште при кімнатній температурі на ніч.
- Вранці гостра, хрустка. ніжного рожевого кольору капуста готова.
- Розкладіть по чистим баночках, закрийте кришками, зберігайте в холодному місці.
Маринована капуста з яблуками на зиму в банках
У нас на Уралі капуста зросла і яблука доспіли, тому скористайтеся цим рецептом.
Потрібно на 10 банок місткістю 0,5 л:
- Білокачанна капуста — 2.6 кг
- Яблука — 2 кг
- Цукор — 210 г
- Сіль — 75 г
- Оцтова кислота 80% — 5 ч. л.
- Вода для маринаду — 1.2 літра
- Прянощі (в самому рецепті)
Приготування
- Очистіть від покривних листків качан свіжої капусти. Помийте водою і наріжте на смужки шириною до 5 мм
- Потім бланшируйте смужки капусти в киплячій воді 1 хвилину. Охолодіть в проточній воді і відкиньте на сито для стікання води.
- Яблука помийте в холодній воді. Приберіть з них плодоніжки, ще раз промийте проточною водою. Наріжте їх на половинки і часточки. Видаліть серцевину.
- Бланшируйте підготовлені яблука в киплячому розчині лимонної кислоти протягом 2-3 хвилин. Розчин лимонної кислоти — це 10 г кислоти на 1 літр води. Потім відразу ж остудіть в холодній воді.
- До укладання в банки нарізані яблука зберігають у розчині лимонної кислоти (1 г кислоти на 1 літр води). Так роблять щоб уникнути їх потемніння.
- Налийте в емальовану каструлю необхідну кількість води, додайте цукор і сіль.
- Суміш кип’ятіть 10-15 хвилин, потім профільтруйте через 3-4 шари марлі. Потім вилийте суміш у чистий емальований каструлю. доведіть до кипіння і влийте оцтову кислоту.
- На дно банки ємністю 0.5 літра укладіть 3-4 горошини запашного перцю. Ще покладіть 1 шматочок ламаної кориці, 2-3 гвоздички. Слідом укладіть бланшовані капусту і яблука. Чергуйте шари.
- Заповнені банки, залийте гарячим маринадом. Накрийте банки прокип’яченими лакованими кришками. Потім встановіть банки в каструлю з водою, нагрітої до 60-70 градусів, для пастеризації.
- Час пастеризації при 90 градусах становить для банок 0,5 л — 20 хвилин, а 1 літрові — 30 хвилин.
- Після обробки банки закочують, перевертають вниз шийкою і охолоджують.
Відео про те, як приготувати хрустку мариновану капусту в банках на зиму
Капуста по цьому рецепту виходить хрусткою і з’їдається швидко.
Готуйте капусту на зиму правильно, тому що в ній рекордну кількість вітаміну С, так необхідного для нашого організму.