Лечо на зиму з овочів — найпоширеніша і улюблена багатьма заготовка. Якщо багато років тому ми могли тільки купувати його в магазинах. Банки з цією закускою привозили частіше з Угорщини. Пошук рецептів на просторах інтернету і в багатьох книгах, дозволяє готувати його в домашніх умовах.
Виявляється, що рецептів його приготування є дуже багато.
У них в основному використовуються помідори, солодкі перці, баклажани:
- Лечо з перцю і помідорів
- — з кабачка
- — з болгарського перцю без оцту
- — з баклажанами
- — з помідор без стерилізації
Інші овочі, а саме, огірки, морква, буряк, гарбуз — не застосовуються. Тому, подивіться рідкісні рецепти, які також корисні для нашого організму.
Заготівля лечо на зиму із звичайних овочів гідна стояти на будь-якому сімейному столі.
Лечо з овочів «Паличка-виручалочка»
Заготівля по цьому рецепту завжди стане у пригоді. У гарячому вигляді вона замінить гарнір, а в холодному — в якості закуски.
Потрібно:
- Помідори — 6-7 шт.
- Ріпчаста цибуля — 2 шт.
- Морква — 2 шт.
- Солодкий перець — 4 шт.
- Капуста — 300 г
- Рослинне масло — 100 мл
- Лавровий лист — 2 шт.
- Сіль, цукор, чорний перець — за смаком
Приготування
- Помідори розрізати на 6 частин.
- Ріпчасту цибулю поріжте півкільцями.
- Солодкий болгарський перець — соломкою.
- Моркву натріть на крупній тертці.
- Капусту дрібно нашаткуйте.
- Всі підготовлені овочі перемішайте, заправте маслом, прянощами. Варіть, помішуючи, на повільному вогні до готовності.
- Потім розкладіть у чисті стерилізовані банки і стерилізують 5 хвилин в киплячій воді.
- Зберігайте в прохолодному погребі.
Лечо на зиму з гарбузом і морквою без стерилізації
Подивіться, як приготувати на зиму чудову і рідкісну заготовку.
Необхідно:
- Гарбуз — обсяг за смаком
- Помідори — 2 кг
- Морква — 2 кг
- Цибуля ріпчаста — 1 кг
- Масло рослинне — 1 стакан
- Часник — 0.5-1 стакан
- Оцет яблучний або виноградний — 100 мл
- Сіль, цукор і спеції — за смаком
Спосіб приготування
- Гарбуз почистіть і наріжте кубиками.
- Обсмажте шматочки гарбуза окремо.
- Наріжте кубиками моркву і обсмажте окремо.
- Цибулю наріжте півкільцями і теж обсмажте окремо.
- З’єднайте всі підготовлені овочі разом і перемішайте.
- До суміші овочів додайте прокрученные помідори. Ще додайте олію, цукор, сіль і спеції.
- Тушкуйте суміш 30-40 хвилин, помішуючи. Коли до готовності залишиться 5-10 хвилин, то додайте роздавлений часник і оцет.
- Готове лечо на зиму розкладіть по чистим банкам і закатайте. А можна просто закрити кришками і зберігати в холодильнику.
Буде дуже смачно і корисно.
Бурякове лечо по-домашньому — рецепт по етапах
Це зовсім незвичайний рецепт, але такий смачний, що пальчики оближеш.
Інгредієнти:
- Буряк — 3 кг
- Морква — 2 кг
- Солодкий перець — 2 кг
- Помідори — 3 кг (або 1.5 літра томатного соку)
- Рослинне масло — 0.5 літра
- Лавровий лист — 3 шт.
- Сіль — за смаком
Приготування рецепта
- Буряк натріть на крупній тертці.
- Моркву теж натріть на крупній тертці.
- З’єднайте їх разом і потушкуйте в олії протягом 15 хвилин.
- Потім пропустіть через м’ясорубку помідори і додайте до суміші овочів.Наріжте соломкою солодкий перець і теж додайте до овочів.
- Все посоліть і варіть, помішуючи, 1 годину.
- За 5 хвилин до готовності покласти лавровий лист. Якщо хочете, то додайте трохи цукру.
- Розкладіть лечо з буряком по стерилізованим банкам і закатайте.
- Стерилізація банок не потрібна.
Відео про те, як приготувати лечо на зиму з огірків
Заготівля з огірками виходить смачною, тому що огірки похрустують і в міру солоні.
Якщо ваші смачні заготовки не дочекаються зими, тому що будуть з’їдені. Не турбуйтеся і готуйте ще час поки є.
Морквяне лечо з помідорами та болгарським перцем
Подивіться рецепт приготування домашнього лечо на зиму, який сподобається вашій родині.
Необхідні продукти:
- Морква — 2 кг
- Помідори м’ясисті — 5-6 кг
- Перець болгарський зелений — 1 кг
- Болгарський червоний перець — 3 кг
- Цукор, сіль, соняшникова олія
Спосіб приготування
- Перець очистіть від насіння і наріжте кільцями або соломкою.
- На дно великої каструлі налити трохи олії і викласти загасити весь перець.
- Закладайте перець в каструлю поступово, щоб пішла з нього більша частина води.
- Помідори очистіть від шкірки і, з допомогою блендера або м’ясорубки, зробіть пюре.
- Якщо вам не подобається присутність помідорних насіння, тоді пюре можна протерти через сито.
- Моркву натріть на такий тертці, щоб вийшла дрібна соломка. Або наріжте моркву соломкою вручну.
- Потім окремими порціями потушкуйте соломку з моркви в олії майже до готовності.
- З’єднайте в ємності всі підготовлені овочі, тобто, моркву, перець і помідори.
- Ще додайте соняшникової олії (не більше склянки). Потім сіль, цукор за смаком. Перемішайте і тушкуйте все овочі приблизно 1 годину, поки не вивариться вся рідина.
- Потім розлийте готове лечо в стерильні банки гарячим. Закатаю, дайте охолонути і переверніть догори дном.
- Зберігайте в прохолодному місці.
Лечо з часникових стрілок з томатною пастою на зиму
Стрілки часнику з’являються рано, тому з них можна зробити перше свіже раннє лечо.
Необхідно:
- Томатна паста — 500 г
- Вода — 0.5 літра
- Сіль — 1 ст. л.
- Цукор — 1/2 склянки
- Рослинне масло — 1/2 склянки
- Оцет — 1/2 склянки
Приготування
- Часникових стрілок візьміть стільки, щоб вони повністю зникли в цій суміші.
- Для цього, добре промийте часникові стрілки.
- Потім відріжте у них верхівки і наріжте невеликими шматочками в 1 див.
- У ємності змішайте шматочки часникових стрілок, воду, томатну пасту.
- Всю суміш кип’ятіть 20 хвилин.
- Потім влийте оцет і прокип’ятіть ще 2 хвилини.
- Розкладіть лечо в гарячі банки і стерилізують в киплячій воді.
- Тривалість стерилізації літрових банок 20 хвилин.
- Закатаю, переверніть догори дном до повного охолодження.
Відео про те, як приготувати на зиму лечо з патисонів
Вибирайте рецепти і готуйте, тому що вони смачні.