Морква в духовці — це корисне і смачне блюдо. У тому, що корисне блюдо, відомо давно. Морква чудово живить і зміцнює очі. Виліковує таке захворювання, як куряча сліпота. Особливо, страви з неї показані літнім людям і дітям.
У духовці можна приготувати різні страви з цих запечених плодів. Приміром, із запечених коржів, збирається смачний морквяний торт. А деякі господині мало не кожен день печуть морквяні пироги.
І, все-таки, їмо страви з неї ми не так багато, як слід було б. Хіба що в дитячому садку у вигляді жовтенькому запіканки.
Морква в духовці, запечена з маком
Подивіться рецепт дуже ароматної і смачної морквини.
Необхідні продукти:
- Морква середнього розміру — 5 шт.
- Цибуля-порей — 1 стебло
- Апельсиновий сік — 300 мл
- Мед — 2 ст. л.
- Часник — 1 зубчик
- Терта кориця — 1/3 ст. л.
- Тертий мускатний горіх — 1/3 ст. л.
- Бутони гвоздики — 1/3 ст. л.
- Мак — 1 ст. л.
- Цедра одного апельсина
- Свіжий чебрець — 4 гілочки
- Мелений запашний перець — 1 щіпка
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування
- Почистіть і наріжте моркву на тонкі смужки.
- Лук-порей наріжте.
- Відваріть нарізані порей і моркву в каструлю з солоною водою протягом 5-6 хвилин.
- Потім воду злийте і перекладіть овочі в форму для запікання.
- Змішайте апельсиновий сік, мед, роздавлений часник, спеції і половину чебрецю.
- Приготованою сумішшю залийте овочі у формі.
- Ще додайте сіль і перець.
- Накрийте форму і запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 30 хвилин до готовності овочів.
- Потім зніміть кришку і посипте маком.
Подавайте, прикрасивши гілочками чебрецю і апельсиновою цедрою.
Рецепт моркви, запеченої в пряному олії
Потрібно:
- молода морква — 10 шт.
- Часник — 3 зубчики
- Вершкове масло — 1 ст. л.
- Сушена коринка (ірга) — 1/2 склянки
- Розмарин — 1 щіпка
- Сухий шавлія — 1 щіпка
- Сіль — за смаком
Приготування
- Морква не мийте, а просто потріть щіточкою для овочів. Або ж можете пошкребти її ножем.
- Потім викладіть почищені овочі на великий аркуш фольги.
- Потім посипте плоди прянощами, коринкой, сіллю, каррі.
- Ще покладіть 4 шматочки вершкового масла і роздавлені зубчики часнику прямо в лушпинні.
- Загорніть в щільний конверт, влийте трохи води або м’ясного бульйону.
- Поставте в духовку на 35 хвилин. щоб прянощі просочили овочі.
Як запекти моркву з волоськими горіхами по-бухарски
Необхідні продукти:
- Морква — 4 шт.
- Ядра волоського горіха — 100 г
- Червоний ріпчаста цибуля — 2 головки
- Оливкова олія — 2 ст. л.
- Зелень петрушки
- Часник — 2 зубчики
- Цедра двох лимонів
Приготування
- Розігрійте духовку.
- Очистіть моркву і покладіть у форму для запікання з цибулинами, нарізаними на шматочки.
- Потім побризкати оливковою олією, приправити і запікайте 25 хвилин.
- Нарубаєте в комбайні волоські горіхи, петрушку, часник і цедру 1 лимона.
- Приготованою сумішшю посипте моркву і запікайте моркву в духовці ще 10 хвилин.
Подавайте, посипавши цедрою ще одного лимона з запеченої свининою чи куркою.
Запечена моркву в горіховому маслі
Потрібно:
- Морква — 5 шт.
- Лимонний сік — 2 ст. л.
- Розтоплене вершкове масло — 2 ст. л.
- Горіхи (фундук або ліщина) — 50 г
- Мелений запашний перець — 1 щіпка
- Сіль — за смаком
Приготування
- Моркву очистіть, промийте і наріжте соломкою шириною 0.5 см і довжиною 5-6 див.
- Потім ще вологу викладіть її в скляний або фарфоровий посуд.
- Потім посоліть і тушкуйте під кришкою 5 хвилин в максимально розігрітій духовці. Якщо потрібно, то додайте води.
- Далі все перемішайте і готуйте під кришкою в духовці ще 20 хвилин.
- Ще приправте перцем, посоліть і полийте лимонним соком.
- Масло з розтертими горіхами прогрійте 3 хвилини в окремому посуді під кришкою.
- Змішайте його з морквою і відразу ж подавайте до сімейного столу.
Морква азербайджанською запечена з зірою
Потрібно:
- Морква — 8 шт.
- Оливкова олія — 3 ст. л.
- Зіра насіння — 2 ч. л.
- Листя коріандру — 1 жменя
- Мелений перець чилі — 1 щіпка
Приготування
- Духовку розігрійте.
- У велику форму покладіть помиту моркву. побризкати маслом і посипте спеціями.
- Ще приправте і запікайте 20-25 хвилин, поки овочі не почнуть запікатися по краях.
- Тримайте в теплі і додайте коріандр перед тим, як подавати на стіл.
Приємно їсти !
Відео про те, як запекти пікантну моркву в духовці
Подивіться відео, як приготувати смачну глазуровану моркву для дорослих і дітей.
Сподіваюся, що ця велика добірка рецептів дозволить ввести страви з цього золотистого для очей коренеплоду в повсякденне меню вашої родини.