Рататуй (рагу) — типове овочеве блюдо французької кухні. Яке в даний час готують з додаванням м’яса. Якщо страва готується тільки з овочами, то його кладуть до м’яса, як гарнір. Коли воно об’єднує і овочі і м’ясо, являє собою окреме готову страву.
У страви є свої принципи: різні овочі повинні готуватися окремо, потім вони змішуються і доводяться разом до фінальної стадії, при якій виходить навариста консистенція.
Рататуй — являє собою чудову закуску, яка гарна ще й тим, що її можна приготувати заздалегідь. А коли вона постоїть, то стає ще смачніше.
Як приготувати рататуй (рагу) овочевий з прованськими травами
Дізнайтеся рецепт цього неймовірно смачного страви з овочів.
Інгредієнти для соусу:
- помідори — 900 г
- перець — 250 г
- цибуля — 200 г
- морква — 200 г
- стебло селери — 100 г
- перець чилі — 50 г
- масло топлене або вершкове — 40 г
- часник зубчики
- прованські трави — 1 ст. ложка
- сіль і цукор — по 1 ст. ложці
- чебрець, базилік
Інгредієнти для верхнього шару:
- цукіні — 500 г
- баклажани — 500 г
- кабачки — 500 г
- помідори — 300 г
- картопля — 200 г
- цибуля — 200 г
- солодкий перець червоний, жовтий, зелений — 3 шт.
- олія оливкова — 60 мл
- сіль — 2 ч. ложки
- чебрець
Спосіб приготування:
- Помиті перці ставимо в духовку на 20 хвилин при температурі 180 градусах С.
2. На помідорах робимо надріз хрест навхрест і заливаємо окропом на 10 хвилин.
3. Після цього шкірка томатів легко знімається.
4. Очищені томати подрібнюємо блендером в однорідну масу.
5. У сковороду з високими бортиками наливаємо оливкову олію і насипаємо нарізану цибулю.
6. Цибулю трохи потомим і додаємо дрібно нарізану моркву з топленным маслом. Трохи смажимо ве разом.
7. Потім додамо нарізаний стебло селери. Перемішаємо.
8. Трохи пізніше наливаємо однорідну масу томатів (пюре) і кладемо лавровий лист — 2 шт.
9. Поки нудяться овочі на сковороді, потрібно нарізати запечені перці смужками, очистивши їх від шкірки. Опускаємо смужки запеченого перцю до всіх овочів на сковороді.
10. Незабаром насипаємо прованські трави, 2 зубчики часнику, нарізаний перець чилі. Закриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на маленькому вогні 1 годину Потім відкриваємо кришку і ще тушкуємо 30 хвилин.
11. Тим часом нарізаємо баклажани і кабачки на круглі кільця, солимо і заливаємо холодною водою на 20 хвилин.
12. У сковороду з овочами кладемо сіль і цукор по 1 ст. ложці, чебрець, базилік. Прибираємо лавровий лист.
13. За допомогою блендера подрібнюємо овочеву масу в сковороді.
14. В блюдо для запікання виливаємо отриману масу з сковороди і починаємо збирати рататуй (рагу).
Формування страви:
15. Опускаємо нарізані кільцями: кабачки, баклажани, помідори, цибуля, цукіні, картопля. Укладаємо їх у вигляді джгута.
16. У ємність наливаємо 60 мл оливкової олії, насипаємо чебрець, 2 ч. ложки солі, чорний мелений перець і перемішуємо.
17. Поливаємо оливковою сумішшю укладені овочі в страві. Закриваємо блюдо зверху фольгою і ставимо в духовку на 90 хвилин при 160 градусах С.
18. Потім знімаємо фольгу і запікаємо в духовці ще 40 хвилин.
19. Дістаємо готову страву з духовки. Перед нами рагу — традиційне блюдо прованської кухні.
Рататуй з овочів з м’ясом і картоплею — рецепт в духовці «по-турецьки»
Красиво оформлене овочеве рагу з м’ясом приємно здивує вас.
Потрібно:
- фарш — 500 г
- цибуля — 2 шт.
- яйце — 1 шт.
- кабачок — 2 шт.
- баклажан — 2 шт.
- болгарський перець — 1 шт.
- картопля — 2 шт.
- спеції: сіль, чорний перець, італійські трави
- вода — 500 мл
- томатна паста — 2 ст. ложки
Приготування:
1. Овочі будемо нарізати на спеціальному інструменті — шатківниці.
2. Нарізаємо круглими пластинами картоплю.
3. Також шаткуємо баклажани і кабачки.
4. Наступним етапом смажимо пластини овочів з обох сторін по 2 хвилини. Картоплю теж смажимо з 2 сторін.
5. У миску з м’ясним фаршем кладемо дрібно нарізану цибулю, сире яйце, спеції за смаком, перець і сіль. Перемішуємо в однорідну масу.
6. Формуємо з фаршу маленькі котлетки і смажимо їх з двох сторін.
7. Комплектуємо форму для запікання з обсмаженими овочами, м’ясними котлетами, картоплею і гуртками болгарського перцю. Зверху посолити.
8. В окрему ємність наливаємо 500 мл води і розводимо в ній 2 ст. ложки томатної пасти. Рататуй (рагу) поливаємо зверху томатним розчином.
9. Ставимо форму для запікання в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
10. Дістаємо готове овочеве рагу з м’ясом, накладаємо по тарілочках і приємного апетиту !
Як приготувати овочеве рагу з курячим філе на сковороді — відео рецепт
Подивіться рецепт рагу з куркою, приготований на сковороді.
Мені подобається приготування страви таким способом. Якщо сковорода глибока, то дуже зручно.
Лінивий рататуй з баклажанів та помідорів із сиром
Смак сиру і овочів поєднуються ідеально.
Потрібно:
Процес готування рататуй (рагу):
1. Ножем робимо надрізи в баклажанах і солимо зверху і в надрезах теж. Надрізи повинні бути зроблені таким чином (не до кінця), щоб вийшла гармошка. Залишаємо їх на 40-60 хвилин. Потім розрізати плоди промити проточною водою.
2. Помідори нарізати кружечками.
3. У миску покласти бринзу і розім’яти її виделкою. Потім змішати зі сметаною, подрібненим часником і олією. і ще нарізати зелень і додати до маси. Масу перемішати.
4. Блюдо для запікання змащуємо всередині олією і викладаємо гармошки з баклажан.
Формування страви:
5. Починаємо формувати рататуй (рагу): у кожен розріз баклажана покласти кружок томату і начинку з сиру зі сметаною.
6. Блюдо для запікання, ставимо в духовку, нагріту до 180 градусів на 30-35 хвилин.
7. Потім дістаємо з духовки і посипаємо зверху тертим твердим сиром і знову ставимо в духовку на 15 хвилин.
8. Ось і все, блюдо рататуй (рагу) готове. Приємного апетиту !